söndag 3 januari 2010

Om Björn Ranelid

Jag har alltid tyckt att Björn Ranelid är en fascinerande människa och eftersom det var hans dag på Stjärnorna på Slottet igår valde jag att se programmet. Och nu är jag än mer fascinerad av honom. Ranelid är en man som vågar bjuda på sig själv, som vågar vara lite för mycket; se bara på hans solbränna, hör bara vilka storslagna ord han använder när han talar. Han är helt enkelt inte så där lagom som man ska vara i Sverige, utan han tar ut svängarna med råge och mer därtill. Dessutom gillar jag att Ranelid talar högt om att han har arbetat något kopiöst för att komma dit han är idag, jag tycker det är bra att arbeta sig upp och inte råka halka in på ett bananskal. 


Att Ranelid vågar visa sig liten och skör genom att berätta om hur mycket han har lidit av sin läpp ("världens fulaste överläpp")och ljudet i skallen genom hela livet, samt om hur hårt han har tagit alla angrepp på hans person i media, anser jag vara en dygd. Att visa sig svag är inte fult, tvärtom, och särskilt för en man i hans kläder. 


När Ranelid slår tillbaka på sina plågoandar håller jag nästan andan. Han visar inte bara att han har mått dåligt av all skit han har fått kastad på sig, utan även hur dåligt han har mått av den. Han ger igen och han blir det lilla mobbade barnet som ger tillbaka på sina mobbare efter år av plågor. Den jag trodde alltid hade stått upp, men som faktiskt krälat i leran, reser sig och blir större än störst.


Och han vinner all min respekt, all min beundran.

10 kommentarer:

 1. Jättekul med nya bloggen! Ska bli skitkul att läsa här. Men jag gillade verkligen din gamla blogg också med alla dina snygga och annorlunda kläder! Vi såg också Ranelid igår - håller med dig. tycker verkligen att det är fint att han vågar visa vad han känner och har känt. Ska vi ses snart kanske? Har du börjat jobba igen? gott nytt år till dig också. hoppas att det här året blir riktigt bra. kram!

  SvaraRadera
 2. Ranelid är bra o jag tycker att folk skall sluta trakassera han!varför håller dom på så för?!
  Ja vi hade verkligen en helt fantastiskt nyår!
  Kika gärna in i min webshop med http://www.beautyinsideout.se

  SvaraRadera
 3. instämmer de va så bra!!! kul att du startat nått nytt! kram

  SvaraRadera
 4. ja man har hunnit med en hel del även de känns osm året bara rusat iväg

  SvaraRadera
 5. Gillar också Ranelid. Älskar hans språk framför allt.
  Han är, som du säger, en person som verkligen vet och säger det han tänker.
  Fler för såna människor

  SvaraRadera
 6. Hm, alla trackar honom - och skrattar åt honom mm... Men, om han nu ÄR så hemsk, de är väl lika hemska de som är elaka mot honom, eller. Linda Skugge är väl den som är värst, mig veterligen. Vid detta laget är hon väl uppe i en hel del debattinlägg, kåseri och allt som motsvarar en hel bok... Men, hon kanske lever på att just vara sådan - därav Kisse läre sig???
  Hm, såg det inte - men sett lite reklam om det... räckte... Och jag vann ju flera böcker av honom för ett tag sedan, aldrig läst något av honom. Dags för det snart - ska bara försöka ta mig igenom en trög, men urbra bok... kanske trög för att ögonen inte orkar, eller glasögonen inte funkar... och idag har jag en hiskelig huvudvärk dessutom, suck...
  Må så grankott... kramis...
  Denna är rosa - men jag har hittat en än mer vidrig, dock ej rosa, sak där jag försöker slänga ut lite... borde hjälpas på traven så... vänta, kanske därav huvudvärken? hahaha... av att se eländet??? :P INTE DIN ;)

  SvaraRadera
 7. haha, vad illa.. ;P men då är det väl bara att sätta igång då? ;) är det dig hoppet ligger på?
  min familj kommer ha barnbarn nästa jul, det ska bli mysigt! :D

  SvaraRadera
 8. gillar din nya blogg! kul att du prövar nåt nytt :) kmr nog dock sakna din gamla lite oxå xp

  SvaraRadera
 9. sv: Tack så mycket!! :)

  Ranelid är fantastisk, och det säger jag med glimten i ögat. Fantastisk för att han är för mycket och vågar vara sig själv. Något som sticker jante sverige i i ögonen. Han får min respekt just för att han vågar säga och vara den han är.

  SvaraRadera
 10. Jag blev så tagen av Ranelid på Stjärnorna på SLottet att jag var tvungen att kasta iväg ett mail. På några timmar hade jag fått svar. Han tackade för allt stöd han får nu efter programmet. Då växte han ännu mer i mina ögon!

  SvaraRadera