fredag 8 januari 2010

Sv/eng

När jag skrev om The Heroin Diaries glömde jag helt bort att skriva någonting om språket. Alltså inte om hur Nikki Sixx skriver, utan om det faktum att jag läser boken på svenska. Det borde jag nämligen inte göra. Jag anser att böcker är bäst att läsa på det språk de är skriva, om man behärskar språket vill säga, eftersom det lätt tappas lite i översättningen. Men vissa av de böcker jag läser finns bara i storpocket  eller i inbunden form på engelska, och eftersom jag vill ha en liten och behändig pocketbok, väljer jag svenska. 


The Heroin Diaries är alltså en bok som bör läsas på engelska och anledningen till det är att den svenska översättningen många gånger låter ganska töntig. Jag hade hellre läst att Nikki Sixx och de andra kicked ass på en konsert än att de sparkade röv. Till exempel. Engelska hade passat det råa innehållet i boken mycket bättre, svenska låter så snällt. Kanske beror det på att svenska är mitt modersmål och att jag alltid tycker att engelska låter tuffare på TV, film och i musik. 


Hur som helst är jag glad att översättaren har låtit dude och cool vara. 4 kommentarer:

 1. sparkade röv låter ju jävligt hardcore annars. börja säg det ;D

  SvaraRadera
 2. Jag tycker också att man ska läsa böcker på originalspråket, om man kan så klart.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker också att engelsa låter bättre i musik, film och tv.
  Jag läste de första bockerna av twiligtserien på svenska. Men den sista boken köpte jag på engelska och vilken skillnad!

  SvaraRadera
 4. Hm, i just DEN delen kan jag nog hålla med dig angående att läsa på originalspråket ;) tihi... Annars läser jag nog helst på mitt modersmål, och tappar bort lite... Men, som sagt var - ibland är originalet nästan ett måste... eller HUR man ska se på saken? Har en känsla av att jag äger en mycket tjock bok - med en STOR flaska på framsidan - och att DEN skulle vinna på att just läsas på annat än svenska och därför inte blivit läst än? Hm... där jag inte läst den än, trots all tid i att-läsa-högen... som jag inte visar på bild, nä :D
  Må så grankott...

  SvaraRadera