fredag 16 april 2010

Joelbitar

TV-serienörden Pelle listade för några dagar sedan 10 barnprogram som aldrig borde ha visats i svensk TV. I slutet av inlägget frågade han sina läsare om han hade glömt något program, varpå jag skrev en kommentar om att han faktiskt hade glömt det värsta av de alla: Joelbitar!


För er som inte vet var Joelbitar ett barnprogram som gick på TV någon gång i slutet av 80-talet, eller möjligen i början av 90-talet. Huvudpersonen var Joel, en mongoloid pojke i 6-årsåldersn. Jag vet att det heter downs syndrom och inte mongoloid, men på den tiden sa man faktiskt mongoloid. Tanken med programmet var säkert god, det var säkert någon som hade tänkt ut att alla barn borde få lära känna ett utvecklingsstört (på den tiden sa man faktiskt utvecklingsstörd) barn och på så vis förstå att utvecklingsstörda barn är som alla andra barn, bara lite annorlunda. 


Men det blev så fel. En hel generation tog skada av programmet. Nämn ordet Joelbitar och folk i din närhet kommer att rysa till av obehag, alternativt få panikångest. För Joelbitar blev som sagt väldigt fel. Joel var jobbig, otäck, skräckinjagande, konstig, vild, ointelligent och det värsta som fanns var när man som liten skulle kolla på barnprogram och det just den dagen råkade vara Joelbitar. Den goda tanken kom inte fram och jag tror barnen framför TV:n snarare fick fördomar om mongoloida än kände gemenskap med Joel. Åtminstone var det så för mig. Och framför allt tyckte jag synd om hans föräldrar.


(När jag skulle leta fram Joelbitar på Youtube för att kunna länka fick jag brutalångest så fort jag hörde signaturmelodin. Några sekunder av den var allt jag klarade av, sedan var jag tvungen att stänga ner fönstret…)

9 kommentarer:

 1. Haha.. oj! Nämen jag gillade faktiskt Joelbitar! :D
  Tror inte att jag tyckte att han var värst otäck heller. Jag fattade liksom som liten att han var annorlunda men att det var ok att vara som han också.
  Men sen har jag förstått att många ogillade det programmet stark.

  SvaraRadera
 2. Då kanske vi ses på Italienska kursen i höst :)

  Minns inte Joelbitar alls

  Hoppas du får en underbar helg

  SvaraRadera
 3. Det värsta är att det är så många i vår generation som heter Joel som man aldrig kan ta på allvar..

  Kort hår är nog ännu mer tidskrävande än långt, man kan liksom inte dölja en dålig hårdag med en fläta eller knut. Men klipp för fan, det växer ju ut på ett par veckor om du hatar det!

  Jag ska på släktkalas på lördag, annars har jag inga planer, hade tänkt jobba lite för jag ligger sjukt mycket efter, men jag kan alltid göra det nån annan dag! Det är ju typ så jag rullar..

  SvaraRadera
 4. Jag är ju inte uppväxt i Sverige, så jag har aldrig sett Joelbitar. Ska kolla upp det!

  SvaraRadera
 5. Jag stod inte riktigt ut med det programmet. Jag hade aldrig som liten svårt att förstå att alla människor inte är och inte borde vara lika, men Joelbitar var på något sätt så hemskt (tror det mest var sättet de framställde honom). Dessutom lyckades de klämma till med en riktigt dålig signaturmelodi som fortfarande inte går att lyssna på.

  SvaraRadera
 6. Det var väl ungefär vad jag kände för "vilse i pannkakan"

  SvaraRadera
 7. Det var väl ungefär vad jag kände för "vilse i pannkakan"

  SvaraRadera
 8. Jag minns det programmet, men kollade inte på så många avsnitt av just anledningarna som du skriver om.

  SvaraRadera