tisdag 1 juni 2010

Fulromantik
(Bilder från Americansuburbx)

Genom Americansuburbx hittade jag Richard Billingham, en brittisk fotograf och konstnär. 
Han är mest känd för boken Ray's A Laugh, i vilken han dokumenterar sin familj.
Bland bilderna finner vi Richards alkoholiserade far, hans kattälskande mor, fattigdom, smuts, smärta, kedjerökande och ett barn omhändertaget av myndigheterna.

Jag vet inte varför jag fastnar så för bilderna.
Förmodligen för att jag finner något vackert, nästan romantiskt i all denna fulhet. 
Som om fulheten tar ut sig själv och blir fin.


8 kommentarer:

 1. Jag blev mest ledsen av bilderna, tyckte det såg så hemskt ut...:(

  SvaraRadera
 2. Vad intressant det låter!

  SvaraRadera
 3. Sorg kan vara vackert. Även om man inte tycker om ämnen kan man fängslas av bilderna ändå. Jag minns när jag var på utställning med min klass och jag föll mest för en bild med en gravid kvinna som var sprutnarkoman. Man fick se hennes sitta naken på en stol och den var så sorglig men så vacker. Vi faller lätt för det hemska på bild. Krigsbilder på barn brukar många falla för. Utsattheten blir vacker på något sätt.

  SvaraRadera
 4. sv. Hoppas jag oxå, jag är långledig i helgen som kommer nu så då får det gärna vara sol. ska sitta ute å virka, eller sy ihop amisar. har en hel påse med delar till olika amisar som vänter på att få börja leva =) ha en bra dag!

  SvaraRadera
 5. Jag blir inte alls så förtjust - snarare lite sorgsen.

  Men jag förstår vad du menar, det går att se det vackra i det fula.

  SvaraRadera
 6. Jag har också en soft spot för den här sortens socialrealistiskt foto. Nu minns jag inte vad den heter men det finns ju en dansk fotobok där en fotograf dokumenterat lägenheter där missbrukare, psykiskt sjuka och andra människor som haft det svårt dött. Det är kanske en av de sorgligaste och hemskaste böcker om ensamhet jag tittat i. Den är dock inte vacker alls. Det är för mycket död och ensamhet. I de här fotona finns det ju liv! kram

  SvaraRadera
 7. Läskiga bilder!

  Följ med mig till min nya blogg. Bloggproffs funkar inte som jag vill och där har jag flyttat.

  Välkommen!

  SvaraRadera
 8. Jag får nog lov att hålla med Johanna, jag blev lite sorgsen av bilderna. Men de var fascinerande!

  SvaraRadera