fredag 24 september 2010

Ranelid från kyrkbänken


Gårdagens kväll spenderades med den här mannen. Björn Ranelid.
Nåväl, Björn Ranelid spenderade en stund med mig och ett par hundra andra människor i Karl Johanskyrkan igår kväll. Jag sänkte förmodligen medelåldern med ett antal år. Tillställningen började med att en präst från församlingen ställde frågor till Ranelid om hans bok om Stig Dagerman. Det var ganska uppenbart att hon hade läst in sig på boken inför det här samtalet och frågorna hon ställde kändes varken genomtänkta eller smarta. Jag skämdes faktiskt lite där jag satt i kyrkbänken, och värre blev det när prästen inte lär Ranelid läsa ur sin bok, utan läste ur den själv. Ranelid fann sig dock i situationen och svarade på alla dumma frågor på sitt typiska Ranelidsätt.

Efter lite orgelmusik fick Ranelid som tur var fria tyglar. Han pratade fritt och i ett rasande tempo om kärlek, om krig, om respekt, om Jimmie Åkesson, och wow, den mannen kan tala. Ranelid har alltid fascinerat mig med sitt språk, både det skrivna och det talade, han liksom fångar mig, håller mig kvar. Och live talade han med en sådan intensitet att jag nästan inte hann andas ibland, och jag undrade stilla om han alltid är så intensiv, i alla situationer, eller om det främst är när han inför åskådare får släppa sitt språk fritt. 

En fascinerande man det där. Ständigt pendlande mellan tillstånden grandios och ödmjuk. 


9 kommentarer:

 1. Håller helt med dig om Ranelid.
  Hade missat helt att han skulle vara i KarlJohans kyrkan

  Skrattade igenkännande om vi som tränar en del ... och att vi INTE är övermänniskor. Jag lever inte särskilt nyttigt. Visst är det inte överdrivet onyttigt heller. Ett par bullar och latte slinker ner. Däremot dricker jag inte så mycket alkohol längre

  Vad ska du göra i helgen?

  SvaraRadera
 2. men åh! varför var inte jag där och satt i bänken brevid dig och sänkte medelåldern?

  SvaraRadera
 3. ja jag är stolt över min bedrift i Rom, det kändes bra, haha!

  Ranelid? pratar han lika roligt i verkligheten? ;)

  SvaraRadera
 4. Låter intressant! han hade jag gärna lyssnat till!
  ha en trevlig helg.

  SvaraRadera
 5. Hoppas allt är bra med dig!

  SvaraRadera
 6. Låter vöäldigt intressant emn jag hade nog dött av skam om jag varit med, finns inget värre än när det blir så där pinsamt och obekvämt, stackars er och Ranelid!

  SvaraRadera