lördag 13 november 2010

Day 03 Your Parents

Mamma

Mina föräldrar kommer från Jönköping och bor kvar utanför stan i hålan där jag växte upp. De bor kvar i samma villa och tycker att det är ganska tomt nu när alla barn har flyttat hemifrån.


Båda mina föräldrar är utbildade mentalskötare (äpplet faller nära trädet och i det här fallet blev äpplet socionom), men ingen av dem har jobbat som det på många, många år, inte inom slutenvården i alla fall. Pappa jobbar på en daglig verksamhet för psykiskt funktionshindrade och mamma jobbar inom Svenska Kyrkan med bland annat diakoni.

När jag växte upp tyckte jag att mina föräldrar var väldigt stränga och inte lät mig göra så mycket över huvud taget. Eller åtminstone inte sådant som att vara ute till midnatt när jag var 10 år eller att åka på festival när jag var 16. Nu när jag är vuxen förstår jag ju att de satte gränser för att de ville mig väl. När jag ser tillbaka på uppväxten och tänker på alla de som hade "coola" och tillåtande föräldrar förstår jag ju nu att de inte var så jävla coola, utan slappa/oengagerade/oförmögna.  Så mamma och pappa; tack för att ni sa nej till en massa skoj jag ville hitta på!


Min pappa gillar att lyssna på musik och dricka öl, så det är väl efter honom jag har fått de intressena. Av mamma har jag troligen fått viljan att röra på mig, ofta och mycket, även om vi rör oss på olika sätt. Jag måste även ha fått min fåfänga efter mamma. Och min hårfärg av båda. Faktum är att alla i min familj är blonda. 

Min mamma är en piffig kvinna som tycker om kläder nästan lika mycket som jag, fast hon är ingen samlare på samma sätt, utan lite mer moderat i sitt klädköpande. När jag var yngre tyckte jag att jag och mamma var väldigt olika, men nu börjar jag se mer och mer av mamma i min egen person. Under uppväxten kände jag ofta någon sorts distans till båda mina föräldrar, men vi har kommit varandra närmare sedan jag flyttade hemifrån och särskilt de senaste åren, trots att vi bor i olika städer. Eller kanske just därför. 


(Jag kan inte avgöra om det här inlägget made any sense, jag är alldeles för trött i huvudet efter att snart ha jobbat i 12 timmar, och jag upptäckte att det var väldigt jobbigt att skriva om mina föräldrar, så det känns som om jag mest tog snabba genvägar, men ni fick en vag bild i alla fall)

7 kommentarer:

 1. Tycker också att det är svårt att skriva om sina föräldrar. Jag har bara påbörjat det inlägget... För var går gränsen egentligen? Jag vill liksom inte skriva för mycket och sen vet jag ju inte vad de skulle tycka om de läste det inlägget.

  Men ditt inlägg var jättebra, tycker jag!

  SvaraRadera
 2. Väldigt bra inlägg. Kul att få veta lite.

  SvaraRadera
 3. Ja igår kväll var det riktigt lyckat;)
  Snart skall vi åka bort till min far o sedan Patriks far;)
  Titta barnvagn på vägen kanske;)Hoppas jag på=)
  Hoppas du får en trevlig söndag;)

  SvaraRadera
 4. Vad kul att läsa de här inläggen!
  Jag ska ta tag i det också men det känns så svårt att komma på något bra att skriva.

  Sv. Ja, det känns skit just nu. Har aldrig kännt såhär inför jobbet förut. Vilket är trist för trots allt så trivs jag ju. Och jag blir så arg!

  SvaraRadera
 5. Nyfiken på lägenheten :)
  Ligger den centralt?

  Hoppas du haft en bra helg!


  Fasiken vad jag längtar tillbaka till löpningen :)

  SvaraRadera
 6. Jag minns när jag var 16 år och ville åka på Hultsfred. Mamma var helt övertygad om att jag skulle bli våldtagen, mördad och söndertrampad på samma gången. Året efter fick jag åka, men hon ringde var femte sekund.

  Det är nog jobbigt att skicka iväg sina ungar på festival när man inte vet vad det är, så tack och lov vet jag precis vad jag ska varna mina skruttar för när det börjar bli dags för festivalsug.

  SvaraRadera
 7. Det var ett bra inlägg och kul att få veta lite mer! :)
  Måste säga at bilden är hur fin som helst och du när man tittar på den här bilden på din mamma så tycker jag att du påminner om henne lite.

  SvaraRadera