onsdag 24 november 2010

Fastnaglad

Igår kväll innan jag skulle sova låg jag och tänkte på navelsträngen. Jag kom nämligen på att jag aldrig har läst om, eller hört talas om vad som händer med den efter födseln. Att den klipps av nära barnets navel vet jag ju, så att ungen slipper ha ett långt koppel fastsatt i magen, men resten då? Lossnar navelsträngen från moderkakan eller livmodern (eller var den nu sitter fast) och följer med bebisen ut? Eller ska den sitta kvar i mamman och petas in så att den kan användas igen? Eller kommer den kanske ut med efterbörden?


Ja, det är sånt jag funderar över ibland och om det finns någon där ute som har en susning får den gärna dela med sig!

7 kommentarer:

 1. He..som jag förstått det så är den superlång typ 1,5 m och följer med ut. Sen klipps den av för moderkakan sitter ju fortfarande kvar i livmodern och den skall man också knö ut så två födslar har jag fått grepp om att det blir. Sen efter det kan de ta prover på den, man kan tydligen spara ngt från den. Vill inte tänka på det alltför mycket. Det känns äckligt. Jag vill inte titta på moderkakan heller.
  Eller jo..kanske lite..men jag mår lite illa av att bara tänka på den.
  Vill bara se min bebis! :D

  SvaraRadera
 2. Ja, den sitter i moderkakan, så även den andra änden kommer ut tillsammans med den! Jobbigt om den skulle hänga kvar som en svans sen ;-)

  SvaraRadera
 3. Jag tror att de, någonstans i dimman precis efter förlossningen, frågade mig om de fick använda hela tjofräset (moderkakan och navelsträngen) till forskning (!?) och jag tror att jag sa ja...
  Hmmm, detta kom jag ihåg när jag läste ditt inlägg - kan vara så att det bara var en dröm också... Hmmm :)

  SvaraRadera
 4. Pink the world! :)

  Haha, märkliga funderingar men jag kan känna igen mig i sånt.

  SvaraRadera
 5. Kan tänka mig att man får en hel del konstiga tankar när man väntar barn.

  SvaraRadera
 6. Jag har "min del" av navelsträngen kvar. En torkad bit med en metallklämma runt. Så kan det bli när mamma är barnmorska.

  SvaraRadera