måndag 23 maj 2011

Rosa för flickor

Idag var vi inne i en babyprylsaffär för att köpa ett nytt skötbord, då vi hittills har haft en provisorisk lösning. När vi hade hittat ett bra skötbord skulle vi välja ut en skötbädd att ha ovanpå bordet och när affärsbiträdet visade oss var bäddarna fanns sa han att de har skötbäddar för både pojkar och flickor. Han frågade om Ellys kön och visade oss sedan en rosa skötbädd med Pingu på. Jaha. Jag blir så trött, måste precis allting vara uppdelat, kan inte ens skötbäddar få vara genusneutrala? Samtidigt förstår jag inte varför jag blir förvånad längre, särskilt inte när de sist jag besökte samma affär utgick från att Elly var en pojke för att jag höll blå nappar i handen. Jag undrar bara varför ett spädbarns kön är betydelsefullt när det handlar om val av nappar och skötbädd?

Sedan tycker jag att rosa är en väldigt fin färg, men det ska inte behöva vara det självklara valet när man köper saker till en flickbäbis.

Vi kom i alla fall ut från affären med en grå skötbädd med Spöket Laban på, så hädan efter kommer väl Elly att ligga där och inte veta om hon är en pojke eller flicka, för det är väl konsekvensen av att välja en icke rosa skötbädd?

21 kommentarer:

 1. Efter 1,5 år så blir jag fortfarande lika upprörd när jag stöter på sånt där, vilket är allt för ofta tyvätt.
  Igår skulle Martin köpa en vanlig enkel fotboll till Kajsa. Det fanns två bollar att välja mellan -den ena var blå med bilar, den andra rosa med barbies och tiaror. Det blev ingen boll av ren princip. Kan man inte tycka om både rosa OCH bilar liksom? Är man dubbekönad då?
  Har man förresten någonsin sett något blått med barbies på? Jag begriper verkligen inte att en färg kan vara så könsladdad..

  SvaraRadera
 2. Alltså, det där håller på att gå mig på nerverna riktigt ordentligt. I helgen när jag var hemma så höll min äldsta syster på att få spader när jag nämnde att jag hade tittat på en blommig hjälmmössa till Vide som jag var lite sugen på att köpa. "Meh! Han kan ju inte ha en blommig mössa!" och då frågade jag "Nähe, varför inte?" och svaret blev såklart "Han är ju en pojke!". Jag blev så arg att jag nästan kokade över. Vad skulle hända om han hade en blommig mössa trots att han är pojke? Skulle han växa upp och bli åt det feminina hållet? Homosexuell? Befängt. Och även om det nu skulle resultera i det - vad är felet? Jag ser hellre att min son är åt det feminina hållet än åt macho-hållet, helt ärligt. Men hela diskussionen är ju befängd, för jag kan inte tro att det spelar minsta roll om han har rosablommig eller blå mössa. eller skötbord. Varför kan inte bebisar bara få vara bebisar?

  SvaraRadera
 3. Det är så knäppt det där! När vi var i New York kunde folk inte förstå att vi inte tagit reda på könet, för hur skulle vi då veta vilka kläder vi ska köpa?! Ja..., det kanske var en befogad fråga när man såg utbudet av bebiskläder. En världsmetropol och nästan bara överputtenuttiga rosa eller blå bebiskläder. Suck.

  Vi köpte vit skötbädd på Ikea och så lägger vi handduk på, neutralt och bra. :)

  SvaraRadera
 4. Men GUD, antar att lilla Elsa kommer att sväva i ovisshet då hennes madrass på skötbordet är svart med vita stjärnor ;)

  jeeesus, ska genast inhandla en rosa med Pingu! NOT! UÄK!

  SvaraRadera
 5. läste nånstans ett kul svar på tal, minns inte var.
  - vilken söt liten flicka!
  - det är en kille.
  - varför har en rosa hmm-hmm?
  - för att han är bög.

  typ. kommer inte ihåg detaljer eller vart jag läst det...

  SvaraRadera
 6. Ja så där är det tyvärr...och det blir värre hela tiden...

  SvaraRadera
 7. Förresten, angående boken. Ja det är klart det är ett sidoprojekt. Nåt annat finns det inte tid till med plugg och barn. :)

  SvaraRadera
 8. Men Elly kommer ju inte veta varken ut eller in när hon ligger på en grå skötbädd, det förstår du väl? Herremingud, stackars barn. ;)

  Nejmen seriöst, det där är så fånigt att jag vet inte vad. Jag kommer alltid stå för att jag tycker att det allra bästa är att erbjuda sitt barn allt så att det kan bilda sig en egen uppfattning sen, ett eget tycke och en egen smak som inte enbart kommer utifrån. Jag älskar brunt, vitt och blommigt så Frank får ha mycket av det. Men jag blandar hejvilt med grönt, rosa, blått, gult, rött och oranget också. För han är ju ett barn, en liten bebis. Då ska det väl bannemig inte spela någon roll. Jag uppfostrar min son som det barn han är, precis på samma vis som jag hade gjort om han var en flicka. Det är skillnad på flickor och pojkar, men den skillnaden kommer inte förrän om många år. Och jag tror knappast att den skillnaden är färg-relaterad.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Sorgligt att mänskligheten inte kommit längre än så här. Att det ska vara så viktigt att flickor har rosa och pojkar ljusblått och inte tvärtom! Jag älskar blått, lila och grönt. Hade jag haft en baby skulle det bli mycket av de färgerna, oavsett kön.

  SvaraRadera
 11. Jag kom att tänka på en sak. När jag var på försäkringskassan så sa kvinnan där nånting om min "dotter" och när jag tittade skeptiskt på henne så sa hon "Ojoj, jag bara tog för givet att det var en flicka, alla unga mammor får ju flickor!"

  Ehm, jaha?

  SvaraRadera
 12. Hah!
  Det är precis som att tjejer ska ha barbiedockor och hästar och skit och killarna ska ha små bilar och krigsleksaker. Det är som gjort för att tjejer ska bli som fucking barbiedockor och att killar ska vara USA's nästa stora krigshjältar...herregud!
  Men man gillar ju att dela in folk i fack och därför frågar alltid släkt och vänner alltid först om det är en kille/tjej istället för om ungen mådde bra efter födseln.

  SvaraRadera
 13. Ja, det där är helt galet! Låt oss bestämma vilken färg vi vill ha! Jag väljer bara sånt jag tycket matchar med resten, så oj hoppsan om det skulle råka vara en killfärg till min lilla tjej! ;)

  SvaraRadera
 14. Det där är så sjukt så det finns inte! Och ang det där som Single Mother..skrev, en av mina vänner gjorde precis det där. Hon satt ute i en park med sin nyfödda son som hade en rosa mössa. En medelålderskvinna sätter sig bredvid och börjar fråga om "flickan". Min kompis säger att det är en pojke, vilket gör att kvinnan blir upprörd och börjar ifrågasätta det hela?!! Vad som gav henne rättigheten till att ifrågasätta på det viset är oklart (ren idioti om man frågar mig) men min kompis blev pissed och kläckte ur sig att hennes son minsann är bög. Kvinnan gick därifrån. Synligt förnärmad! Folk säger jag bara, de är inte kloka!

  SvaraRadera
 15. Skötbädd tom? Ja, man blir onekligen trött.

  SvaraRadera
 16. Åh, vad jag håller med! Jag stör mig på det varje gång jag är på stan...
  Vi har en vit skötbädd med svart mönster, så Charlie kommer väl inte att lära sig att han är en pojke heller....

  SvaraRadera
 17. det är verkligen trist att det ska vara så nischat. vi har försökt blanda lite alla möjliga färger till bebis, rött, grått, grönt, orange etc. sen fanns det ju massor med kläder kvar från bonusbarnen, och det var verkligen bara blått, blått och blått. det är ju dumt att rata helt okej kläder, så de behåller vi naturligtvis, men blandar upp med lite andra färger :)

  SvaraRadera
 18. Jag blir så arg på sånt! barn vet inte ens vad ''killfärger'' och ''tjejfärger'' är för något, det är bara p.g.a av alla vuxna runt omkring som de märker det när de blir lite äldre. Måste berätta en cool sak, en pojke i femårsålderna som jag vet ville vara lucia i luciatåget för det är ju mycket roligare med glitter och ljus än en strut på huvet liksom? så några andra barn på dagis sa till han att ''men lucia är bara för tjejer vi ska va stjärngossar'' då svarade han bara att nej det finns inget killigt eller tjejit dessutom är det finare med ljus än en pinne i handen. Han var så poppis på dagis så ingen retade honom eller så, utan flera av de andra barnen ville också va lucia istället :) han går också runt med en rosa ballerinakjol på dagis utan att någon säger något dumt!

  SvaraRadera
 19. Vilja kommer nog också ligga på skötbordet och undra eftersom hon har ett svart med vita stjärnor :)

  SvaraRadera
 20. Visst är det upprörande, så upprörande att jag inte vet vad jag ska säga. Arg blir jag.

  SvaraRadera
 21. Ja..lite trist men samtidigt så styr ju vi konsumenter också. Ibland känns det lite trist att "beiga" till det alltid men tydligen är det det som krävs. Skit samma, jag klär på Junie vad jag hittar var dag. Mest blir det sådana kläder som jag vet snart är för små fast hon är otroligt söt i rosa faktiskt så det kanske är hennes färg..jag passar då rakt inte i det. Hon har ett skötbord i var badrum..ifall Björn sitter och trycker i ett.. ;)
  Ett är svart..kanske militärmönster..med vitt och ett är beige med bruna figurer. Sen har vi överdrag som är vita och ett med barbapappa..alltså mycket färg på den sista. Skit samma, hon pissar ju och bajsar och spyr på dem så stor idé vad det är för färg?

  alltså..tänder..haha..det är ok än så länge. Hon är väldigt försiktig men hon har ju bitit mig innan och mina bröstvårtor har alltid varit prima som tur är..peppar peppar..
  Hon har haft tandlossning sen februari så det var fasiken på tiden! :D

  SvaraRadera