söndag 5 juni 2011

Om sömn


I början tyckte Elly om att sova till 9-tiden på dagarna, men efter några veckor blev hon en morgonpigg bäbis. Å andra sidan började hon även vakna färre gånger per natt och sedan en tid tillbaka vaknar hon runt 2 och vid 5 och får då äta samt byta blöja. Efter 5-amningen brukar hon sova högst en timme, sedan är hon lite gnällig och vill bli hållen i famnen. När Niklas var hemma tog han hand om Elly tidigt på morgnarna så att jag fick sova, men nu får ju jag ta henne. Eftersom det blir tidiga morgnar försöker jag att gå och lägga mig när Elly har somnat på kvällen, vilket hon gör mellan 20:30 och 21:30, jag brukar dock vara uppe en liten stund efter att jag har lagt henne så jag får lite egen tid. Jag tycker att det gör mycket att bara kunna borsta tänderna i lugn och ro innan jag lägger mig.

Ibland följer Elly dock inte sitt nattmönster, som i början av veckan då hon somnade vid 21 och vaknade inte förrän 4. I natt vaknade hon vid 3 och vid 6, efter det senare tillfället trodde jag inte att det skulle bli mer sömn, och tänkte att vi bara skulle ligga och mysa en stund, men vi somnade båda två och sov till 8:30!

Sömnen var nog det jag oroade mig mest för innan Elly föddes. Jag hade räknat med att bäbisen skulle vakna otaliga gånger varje natt och att jag skulle förvandlas till ett vrak, men det har gått oväntat bra. Visst är jag ofta trött, men jag somnar om väldigt fort och det känns som om jag alltid sover väldigt gjupt när jag väl sover, så jag har aldig upplevt någon större sömnbrist. 

Jag är medveten om att det här mönstret kan ändras snabbt; jag har på flera håll fått höra att så fort man har vant sig vid en rutin så bryts den och det skapas en ny, men jag hoppas ändå att det även fortsättningsvis kommer att fungera bra.

5 kommentarer:

 1. Vad skönt att det har fungerat så bra! Hoppas att det håller i sig så länge det går! Man blir ju galen om man inte får sova ordentligt. (Jag iaf.:) )

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det låter som att du har en sund inställning till sömn/ickesömn. En av de saker som gjort störst skillnad för mig är att lära mig gilla läget. När jag började acceptera att jag blir väckt x antal gånger per natt så sov jag plötsligt bättre, och Hrönn också. Klart det smittar av sig när någon ligger bredvid en och är stressad.

  SvaraRadera
 3. Det är nog det jag känner verkar läskigast med barn. Att man ska bli ett hålögt vrak. Vad skönt att det funkar för er och att du får sova skönt.

  Haha, ja, Daniel är faktiskt en stjärna på att köpa skor (förutom storleksförbistringen då). Det är kul för jag älskar att få skor :)

  Ja, riktigt härligt är det att somna så där skönt på dagen. Kan nästan kännas som att man får bonus då, typ två dagar på en :)

  Angående din chipsfadäs här under: Så där gör jag jätteofta. Tror att jag är rätt disträ när jag går i affären. Tittar lite snabbt på hyllan, sträcker ut handen och greppar något och blir sen lite ledsen när jag kommer hem. Hoppas det funkade med de chipsen ändå och att du fick lite mys :)

  SvaraRadera
 4. Det kommer det säkert att göra! Vad skönt att det funkar så bra.

  SvaraRadera
 5. Vad skönt att det ändå har fungerat så bra med sömnen! Det är ju såklart viktigt!

  SvaraRadera