fredag 9 september 2011

Jag+ barnet + BVC


Idag känner jag mig som vanligt igen! 
Mattheten höll kvar sig igår också, men i natt har jag sovit som ett barn och nu känner jag mig tillfreds med tillvaron. Eller jag är faktiskt mer än tillfreds, jag känner mig glad och varm inombords, särskilt när vi sitter och myser tillsammans hela lilla familjen.

Idag har vi varit på BVC och Elly har fått sin andra vaccination. Jag var inte alls så nervös som jag var vid 3-månadersvaccinet och Elly grät mycket mindre. Också fick vi än en gång höra vilken fin unge vi har, tänk att vi blir lika glada varje gång vi hör de orden. Inte för att vi tvivlar, men ändå. Ellys längd- och viktkurvor hade dock planat ut lite (8240 g, 65,5 cm), men enligt sköterskan gör de det förr eller senare när barnet bara får bröstmjölk och vi hade ändå tänkt börja med smakportioner nu i dagarna. Och Elly är ju en riktig knubbis så det går ingen nöd på henne!

16 kommentarer:

 1. Vad skönt att du är glad! Och det är underbart att få höra att man har fin/fina unge/ungar :) Hoppas den lilla finingen klarar vaccinet utan feber, och allt vad det nu är, som brukar kunna komma dagarna efteråt!

  SvaraRadera
 2. Härligt att höra sånt oavsett om mjan vet =) Man blir lika glad varje gång! Elsa hade planat sist, men som sagt, det gör de nog emellanåt! Vi har vår vaccination nästa vecka! Pappa e inte med då, så mamma Malin e nervös =/

  KRAM på er båda!

  SvaraRadera
 3. Vad söt hon är! Hoppas hon slipper feber nu.

  Det är verkligen så tvära kast med känslorna. Ibland vill jag bara packa allt, lämna hela vårdnaden till sambon och dra. Nästa stund är jag så nöjd och glad över att ha världens finaste bebis och den finaste lilla familjen.

  SvaraRadera
 4. Kan ju inte vara på topp alla dagar - men dom dar man är det - det är dom bästa=)

  SvaraRadera
 5. Härligt att det blev så bra!

  SvaraRadera
 6. Idag när jag var på HM såg jag en tunika med bambis på.
  Då tänkte jag på dig.

  SvaraRadera
 7. Vad härligt! :) skönt att vaccineringen gick så bra också! William har också börjat plana ut lite, ska bli spännande att se hur det är nästa gång!

  SvaraRadera
 8. Obs, här måste jag i egenskap av amningshysterika bara flika in att det inte är något konstigt eller fel att ammade barn planar ut på viktkurvan någon gång runt halvåret (eller lite tidigare). De går ofta upp "brantare" i början än barn som äter ersättning, amningspuckeln kallas det ibland, och det betyder inte att man har för lite mjölk eller att den skulle ha blivit "tunnare" eller liknande.

  När alla inblandade parter känner sig redo att börja med annan mat är det inte alls en dum idé, men ibland vill omgivningen få det till att man till varje pris måste introducera fast föda när viktkurvan planar ut.

  Så länge barnet växer, inte minskar i vikt och i övrigt mår bra och man inte känner att det är dags att sluta med eller dra ner på amningen så finns det ingen anledning att stressa med maten.

  Kanske tycker du att den här kommentaren är helt överflödig. Bortse i så fall från den, det är svårt att formulera sig på ett sätt som inte pushar åt någotdera hållet.

  SvaraRadera
 9. klart ni har en fin onge, grymmaste tjejen ju :) ska bli kul att höra hur det går med smakisarna!

  SvaraRadera
 10. Vad skönt att du mår bra igen! Hoppas att ni får en skön helg!

  SvaraRadera
 11. Jos: Ingen feber än så länge :)
  Miss M: Ja, någon gång måste de väl plana och Elly har ju gått upp så mycket tidigare. Naaaww, ni klarar det säkert jättebra du och Elsa!
  Sparkles: För det mesta är jag så glad, så fallet blir desto större när det väl kommer. Och det är inte lätt att hänga med i svängarna!
  Tina: Word!
  Johanna: Ja, det behövdes!
  Alexandra: Åh, den måste jag kolla in!
  Maria: Det är alltid lika spännande tycker jag.

  Jonna: Jag uppskattar verkligen din kommentar! BVC-sköterskan sa att det är dags att börja med annan mat när kurvan planar ut så där, att utplaningen är ett teckan på att barnet inte får i sig tillräckligt. Jag har tänkt en del på detta sedan igår och det verkar faktiskt lite konstigt. Elly har gått upp ganska mycket hela tiden och har legat två kurvor över medelkurvan, så det vore väl inget konstigt om hon hoppade ner en kurva?

  Vi hade ändå tänkt att börja lite smått med smakportioner nu, men ta det väldigt lugnt, men nu känns det som om vi måste göra det snabbare. Men det känns lite jobbigt, för jag vill ju fortsätta att amma länge till och nu är jag rädd att mjölken ska börja/har börjat sina… Den här veckan har amningen varit lite jobbig också, Elly har oftast bara velat äta i korta stunder och ätit väldigt ofta. Jag vet inte vad det beror på, men jag tycker det verkar som att hon är mer intresserad av vad som händer runt omkring än av att äta långa stunder, så det behöver ju inte ha med mjölken att göra. I natt vaknade dock Elly och ville äta för första gången på över två månader så hon kanske inte hade blivit mätt igår.

  Äh, jag vet inte och jag kanske svamlar lite, men det kändes inte helt bra efter BVC-besöket igår, så jag är väldigttacksam för din kommentar!

  Killmamman: Jag skriver ett inlägg om det i morgon!
  Johanna: Tack!
  Natasha: Tack! Hoppas du har en jättefin helg!

  SvaraRadera
 12. Att den där fasen då allt i hela världen är superintressant och det bara är helt omöjligt att koncentrera sig på bröstet sammanfaller med åldern då det rekommenderas att man introducerar annan mat kan nog leda till en viss onödig hets. Att man får för sig att barnet inte vill ammas mer eller att mjölken inte räcker.

  Och någon gång måste ju kurvan plana ut, annars hade barnen vägt hundra kilo innan man visste ordet av :)

  Det är faktiskt också på ett plan bra att barnet vill äta på natten. Visst kan det vara tröttsamt för föräldrarna som är vana vid sammanhängande sömn, men för små barn som har svårt att komma till ro på dagen kan det innebära att de får i sig en tredjedel av energibehovet under natten. Dessutom är halterna av prolaktin i den ammande mammans kropp högre under natten och nattamningen är därför extra effektiv för att upprätthålla eller öka mjölkproduktionen.

  Ibland kan det underlätta för barnet att fokusera på bröstet om man lägger sig ner i ett rum utan en massa störande intryck och "simulerar lite natt". Det går ju såklart inte när man är ute på stan eller så, men vid de tillfällen då man ändå är hemma och gör inget särskilt, eller om man är och hälsar på någon man känner sig tillräckligt bekväm med så kan det hjälpa.

  SvaraRadera
 13. Jonna: Intressant det där om nattamning! Personligen tycker inte jag att det är så jobbigt att amma på natten, eller nu är jag ju inte van vid det längre, men när jag gjorde det somnade jag alltid om fort och fick ordentligt med sömn ändå. Vår BVC-sköterska har inte sagt så mycket om nattmat, men vi var på en föreläsning om sömn som en psykolog på BVC höll i, och på henne lät det som att det var ett väldigt stort fel att låta barn från ca 5 månader äta på natten. Jag tycker att jag över huvud taget har hört ganska mycket i stil med att "om barnet vänjer sig vid xxx kan det tro att det alltid ska vara så och det kan bli problem längre fram", särskilt när det gäller mat, att somna själv mm. Jag vill ju tro att det kan gå bra ändå, att det inte är kört om barnet vänjer sig vid vissa saker när det bara är några få månader gammalt!

  Jag har testat att amma liggande i vår säng (där Elly sover på nätterna) dagtid också och ibland går det lättare, ibland inte.

  Sedan tänker jag även att även om Elly bara äter under några få minuter, så verkar det som om hon får i sig en hel del av kluckandet att döma.

  Återigen, tack Jonna för en lugnande kommentar!

  SvaraRadera
 14. Ursäkta att jag spammar dig...

  Så länge det inte känns som ett problem med nattamningen så är den inte fel. Tyvärr är det dock många som tycker att spädbarn ska "uppfostras" och inte "vänja sig vid ovanor".

  När det blir många olika bud så brukar jag fundera på hur jag hade gjort om det inte fanns BVC-sköterskor eller andra personer med åsikter i min omgivning, vad som känns rätt för oss.

  SvaraRadera
 15. Jonna: Du behöver absolut inte känna att du spammar, dina kommentarer är alltid uppskattade och välkomna!

  Jag är av den åsikten att spädbarn inte kan skämmas bort med för mycket närhet, för mycket amning osv och jag tror inte att de får ovanor som är svåra att få bort senare.

  Men precis, så har jag också tänkt! Dock så är man ju ofta ganska osäker som förstagångsförälder, så det är nog lätt att man hellre lyssnar på "experter" än känner efter själv. Dumt egentligen.

  SvaraRadera