onsdag 21 september 2011

Om att åka tåg med en liten bäbis

Har du några bra tips på hur man smidigast åker tåg med bebis? jag ska till syrran i Borlänge om några veckor och då ska vi först flyga och sedan åka tåg...
Man måste lämna vagnen vid bagageutrymmet va?
undrar Johanna
Du har ju åkt en del tåg med Elly, är det smidigt? Var byter du blöja? (Fundera på att åka men är lite nervös.) Undrar Omentjej

Jag har åkt tåg till Jönköping och till Södertälje och tågen skiljde sig lite åt. Mellan Göteborg och Jönköping åkte jag med Västtåg (jag har för mig att det hette så) och på de tågen finns det särskilda familjevagnar, vilket innebär att det finns en lift för barnvagnar och det finns gott om plats att ställa dessa på. På tre av mina fyra resor med Västtåg har jag kunnat ha vagnen vid min sittplats och på den fjärde hade jag vagnen en liten bit ifrån mig. Vagnarna behöver alltså inte fällas ihop på dessa tåg, utan de parkeras där det finns plats. Toaletten i familjevagnen är extra stor och det finns skötbord. Skötbordet är dock av stenhårt trä och sluttar neråt, så man får vara lite extra försiktig, men det går. Jag brukar lägga ut ett underlägg som hörde till min skötväska för att göra det lite mjukare och för att det känns fräschare. 

Nu senast åkte vi med X2000 och det fanns ingen familjevagn. Barnvagnar ska fällas ihop och placeras på bagagehyllorna som finns nära dörrarna. När vi åkte från Göteborg var det tre barnvagnar som skulle åka i samma vagn, varav en var tvillingvagn, så det blev lite trångt. När vi åkte hem behövde vi inte fälla ihop vår vagn, utan den kunde stå vid dörrarna eftersom det skulle vara avstigning på enbart en sida. På X2000 var det vanliga små tågtoaletter, dock fanns det skötbord. 

När man åker med barn köper man en biljett till barnet också, men  betalar bara en bokningsavgift på 5 kr. Det är verkligen skönt att ha en extra plats även om man har barnet i famnen eller i vagnen, för när man åker med barn blir det ju ofta lite extra bagage. 


Jag måste säga att det har gått väldigt smidigt under de tågresor jag har gjort med Elly. Visst, ibland har hon blivit lite otålig, hon har inte velat sova mycket på tågen även om hon har varit trött och det är förstås inte lika avkopplande att åka tåg med barn som utan, men det har ändå blivit trevliga resor. Elly är nöjd när hon får titta ut genom fönstret, titta på andra barn och leka lite med någon leksak, det krävs inte så mycket för att roa henne!

13 kommentarer:

 1. Jag och min dotter har rest med tåg (och flyg) flera gånger om året och det är sällan problem.
  Det som var jobbigt på den tiden då jag hade barnvagn, var att jag var tvungen att bära upp på tåget själv (om ingen hjälpsam själ ville hjälpa förstås). Sen brukar folk överlag vara hjälpsamma och förstående över det faktum att man är ensam resande med ett litet barn och att det i sig kan kännas stressande.

  När min dotter var liten så brukade jag ta med mig en bilbarnstol, så att jag slapp bära henne vid ihopfällande av barnvagn osv, för då kunde jag ställa henne på ett säte bredvid under tiden.

  Det finns en handikapp-anpassad vagn på de flesta tåg och man kan kolla med tågvärdarna om den är ledig för en barnvagnsplats, så att man får lite extra utrymme för barnvagnen.

  SvaraRadera
 2. Hjälp, det låter ändå som att det är mycket att tänka på! Bra jobbat där.

  SvaraRadera
 3. Mina tips efter helgens äventyr på tåg mellan Skåne och Stockholm:

  Vagn 6 på x2000 är så vitt jag vet alltid utrustad med en större toalett. Det innebär inte större skötbord men mer utrymme. Här finns även mer plats för barnvagnen ute i vagnen så om det går kan det vara smart att boka biljetter i den vagnen. Det går ju att välja specifika platser när man bokar biljetter.

  Annars så lärde vi oss i helgen att kan man så är det lättast att fälla ihop vagnen innan man går på tåget och gärna vara lite fräck och gå på först - då hittar man oftast en bra plats att stuva undan den.

  Sen, till sist, en barnbiljett kostar bara 5 kronor (är osäker om detta bara gäller om man själv åker på vuxenbiljett) - att boka ett par extra platser och få ett helt bord för sig själv är guld!

  SvaraRadera
 4. Traor det handlar mycket om en själv där angående hur det fungerar! är man en stressad mamma som är nervös att lillan ska skrika, då tror jag att lillan gör det också! Just därför jag inte åkt buss än ;) KRAM

  SvaraRadera
 5. Ja, jag är minsann en riktig liten husmor. Vet inte hur det hände. Men det är alltid roligt att trycka på folk tips.

  SvaraRadera
 6. Det är så himla mysigt att åka tåg. Och smidigt, tycker jag. Jag brukar hålla utkik efter andra barn och sen har M lekkamrater hela resan :)

  SvaraRadera
 7. Hörrni, tack för tipsen, fyll gärna på med fler!

  Johanna: Jo, det krävs lite planering…

  Miss M: En vacker dag känner du dig redo!

  Emma: Och det är vi tacksamma för!

  Emeli: Smart!

  SvaraRadera
 8. Puh! Jag var helt slut igår, det frestar på att vara borta. Vi har bara varit hemma idag så nu känner jag att krafterna återkommit. Att man får en till plats "gratis" är ju jättebra, jag hade med mig filt och kudde till Penny och skärmade av lite med min scarf så hon sov riktigt gott där bredvid. Jag bytte blöja vid sittplatsen också, ville inte stå och vingla på toaletten. Smakisarna går bra, gröten verkar svårast att svälja faktiskt. Provade potatis-och palsternacka på burk idag och det var ingen jättesuccé, men hon åt duktigt ändå. Jag smakade också och tyckte att den smakade riktigt illa, så den ska jag nog inte plåga henne med något mer. Hur ser det ut för er nästa vecka? Ska vi boka in en liten träff?

  SvaraRadera
 9. Tack för detta! Det gjorde mig lite lugnare i alla fall :)
  Jag ska åka med SJ från Arlanda till Borlänge å vi får se hur tågen är där då :)

  SvaraRadera
 10. Oh, bra tips du fått här också, särskilt det där med att boka extra barnplatser. Men vad säger biljettkontrollanten om man inte har en hög ungar med sig ? :)

  SvaraRadera
 11. Emma: Skönt att det gick bra med både resa och smakisar :) Jag ska ut och åka nästa vecka igen, så då kan jag inte, men veckan därpå?

  Johanna: Det är så bra med alla bra tips man får av andra bloggare om allt mellan himmel och jord! Ja, jag undrar också lite över det, kanske inte så populärt..

  SvaraRadera
 12. tack för att du delar med dig! har funderat på att åka tåg till en vän men har känt att det verkar så knepigt att få med vagnen. men, jag undrar fortfarande lite hur man lyckas få både på och av vag samtidigt som man måste hålla bebis? verkar väldigt bökigt och så är det ju tidspress med sj som ju måste avgå på sekunden...

  SvaraRadera
 13. Killmamman: På tågen mellan GBG och Jönköping finns det lift, så det är bara att köra vagnen. På andra tåg fattar jag ärligt talat inte hur man ska göra om man är själv med sin bäbis. Ok, att man kan be om hjälp att lyfta på vagnen och sedan ta ur bäbis, men om man sedan måste fälla ihop vagnen kan det ju vara lite knepigt, jag skulle t ex inte kunna fälla ihop vår vagn samtidigt som jag håller Elly… Det kan ju underlätta om man har babyskydd med sig och sätter bäbisen i det. Men när vi åkte hem slapp vi ju fälla ihop vagnen och kunde ha den stående vid dörren, på den sidan det inte var på- och avstigning på.

  SvaraRadera