torsdag 10 november 2011

7 månader


Idag blir Elly 7 månader! Den här tjejen är oftast glad och bjuder ofta på sina olika typer av skratt; skrikskrattet, flåsandevalpskrattet och det vanliga skrattet som börjar komma lite då och då. Elly älskar skallror och andra leksaker som låter och tycker särskilt mycket om att drämma dem hårt i golvet så det låter lite extra. Hon tycker även om att drämma sin pipmugg med välling hårt i bordet och skiner upp när vi svarar genom att banka lite med handflatorna i bordet. Elly ammar fortfarande flera gånger per dag och oftast även en gång varje natt, men äter även ett lagat mål mat om dagen. Hon har provat på olika grönsaker, fisk, köttfärs och idag fick hon falafel som jag kokade istället för att steka. Det mesta hon har provat har gått ner, med undantag för banan, som hon verkligen avskydde. Det där med maten går visserligen lite upp och ner; vissa dagar äter hon med god aptit medan hon ibland inte är sugen alls. 

Elly vill fortfarande ha mycket närhet och älskar att gosa, men kan även leka för sig själv kortare stunder, men det är alltid viktigt för henne att hon ser att vi är nära. Just nu tränar hon hårt på att krypa. Hon ställer sig i krypposition och trycker sig sedan framåt med benen samtidigt som hon drar sig framåt med armarna. Sitter själv gör hon, men ibland tappar hon balansen och glömmer bort att ta emot sig. Hon är dock inte lika förtjust i att sitta som hon är i att stå; hon vill att vi håller i henne så att hon får stå så mycket som möjligt.

Elly vinkar ofta med sina händer och säger hej. Det där hejet borde egentligen bara vara något jollerljud, men det roliga är att hon säger det vid adekvata tillfällen. Och "pratar" gör hon en hel del, det är långa haranger av "bababa", "mamama", "gay", "ka" och "awoopapa". Också älskar hon att göra prutljud med munnen samtidigt som hon gör bubblor. 

Jag tycker att Elly är väldigt pigg, nyfiken och viljestark. Hon gillar att utforska sin omgivning och vi måste vara nogranna med vad som finns runt omkring henne eftersom hon grabbar tag i allt.

Det som fungerar sämst med Elly är sömnen på dagarna, hon har helt enkelt svårt att komma till ro för tillfället och när hon väl har somnat vaknar hon ofta efter en kort stund, åtminstone om hon inte får sova i famnen. Och det får hon ganska ofta för eftersom hon blir kinkig om hon inte sover. Hon kan även bli överstimulerad ganska fort, rätt som det är går hon från att vara på topp till att bara gråta.

Hm, min avsikt var att skriva några meningar om vad Elly gillar och hurdan hon är för tillfället, men det blev visst en mindre uppsats….

23 kommentarer:

 1. Svårt att inte skriva uppsats liksom =)
  Känner igen mig mycket i det du skriver när det gäller Elsa!

  Grattis till din allra sötaste tjej!

  KRAM

  SvaraRadera
 2. Vad lycklig hon ser ut på alla bilder. Härliga! :)

  SvaraRadera
 3. Yeah! Grattis lilla gofis på sjumånadersdagen. Nu måste vi snart ses!

  SvaraRadera
 4. Hon är så himmelskt söt att jag smäller av litegrann...

  SvaraRadera
 5. Men shit, hur kan det ha gått 7 månader?! Lilla söta söta Elly! Det är ofta sådär, man tänker att det ska bli ett par rader men ens ungar är ju så fantastiska att det slutar med en roman. Tänk vad kul att kunna gå tillbaka och läsa om några år! Grattis till lilla sötnosen :)

  SvaraRadera
 6. Grattis till lilla Elly! Hon är bedårande söt, och verkar vara en härlig unge :D

  SvaraRadera
 7. Åh vad fint du skrivit om henne. Det var så roligt att läsa och man kände att det fanns så mycket kärlek i varje litet tecken. :) Grattis till Elly! Tänk, 7 månader redan! :)

  SvaraRadera
 8. Grattis till Elly!

  Hur kul som helst att kunna gå tillbaka & läsa sen, precis som Jos här ovan redan skrivit.

  SvaraRadera
 9. svish säger det bara. plötsligt står man väl där med barnbarn. skitgollig liten unge du har alltså.

  SvaraRadera
 10. Önskar att den goa tjejen hade varit med på mina bokprat:)

  SvaraRadera
 11. Vilken toppenunge! Hon är så otroligt söt!

  SvaraRadera
 12. Grattis till fina Elly! Och jag är lite smått chockerade över vetskapen att faktiskt inte alla ungar gillar banan. Själv tänker jag att Kajsa verkligen borde ha ätit sig le på det vid det här laget, men icke.

  SvaraRadera
 13. haha, man kan ju inte låta bli att skriva uppsats. man vill ju att hela världen ska inse vilket geni man avlat fram, hehe :) Eilas var katastrof på dagen förut (även nu vissa dagar), man märkte att hon var såå trött (gäspade, gnuggade sig i ögonen mm), men kom inte till ro och när hon väl somnade vaknade hon gråtande efter 10 minuter. men nu, den senaste månaden, har det blivit mycket bättre. hon somnar nästan alltid i vagnen efter 2 sek. sen kan hon vakna igen efter 30 minuter eller 2 timmar, lite rysk roulette det där. hon äter mycket mer nu iofs, kanske beror på det. hon ammar fortfararande, men äter lunch, mellanmål och middag i fast föda (sällan hela portioner, men så mycket hon verkar vilja ha.) men det här nattätandet alltså..det börjar tära på mig.

  Shit, nu skrev jag också en uppsats. Filåt!

  SvaraRadera
 14. Miss M: Det bara bliiir så ju!
  Yevonde: :)
  Johanna: Hon är nog ganska lycklig :)
  Susanna: Ja, det måste vi, ska bara bli fri från den här dumma förkylningen.
  Regsjuk: Jag med :)
  Jos: Ja, visst är det sjukt att hon redan är så stor?!
  JoHo: Tack:)
  Sandra: Elly tackar och bockar.
  Maria: Tack!
  Tinalinatiny: Precis, bloggen kommer att fåtjänstgöra som fotoalbum senare :)
  Josefine: Ja, herre gud, man hinner knappt vänja sig vid rollen som mamma förrän man ska bli mormor!
  Molly: Det önskar både hon och jag :)
  Sparkles: Gölliga du!
  Lisa: Jag fick en chock när hon gjorde äckelmin och spottade ut bananen, alla tre gångerna. Trodde att alla barn älskar banan!
  Ewonne: Vet du vad jag gillr mer än att skriva uppsats i bloggen? När mina läsare skriver uppsatser i kommentarsfältet, så skriv på!
  Ja, herre gud vad hon kan kämpa mot sömnen på dagarna! Också tycker man att hon somnar så gott och tänker att hon kommer att sova i minst en timme, men nej då, 10 min på sin höjd! Jag tror det kan vara en blandning av separationsångest och att det händer så mycket i utvecklingen just nu att de tycker att de inte har tid att sova. Elly vill t ex krypträna hela tiden och ställer sig på alla fyra så fort hon vaknar..

  SvaraRadera
 15. Åh! Det är ju typ den bästbästa tiden nu!

  SvaraRadera
 16. Skrev en kommentar men tror den försvann? Skriver igen..

  Grattis grattis jättefina Elly! Så härliga bilder och så kul att läsa om hennes vanor. Det är så häftigt att de verkligen är små individer med egna preferenser redan som så små :) Grattis igen och stor kram till hela familjen!

  SvaraRadera
 17. Oh vilka fina bilder, vad stor hon har blivit, otroligt vad tiden går fort, grattis Elly!

  SvaraRadera
 18. Grattis till finaste Elly! Som också är förtjust i leopardmönster vill jag nog tillägga. Som sin mamma.

  SvaraRadera
 19. Underbara bilder och stort grattis till finaste Elly! Hon är så bedårande och det är så kul att få bebisrapport! Kram!

  SvaraRadera
 20. Måste ju såklart gratulera sötaste Elly på sjumånadersdagen i efterskott! Tror bestämt att Penny har inspirerats hårt av din lilla gobit, Penny har nämligen också börjat att sitta med två fingar i munnen ofta... Det är så himla roligt med rummet, imorgon blir golvet klart och jag vill bara fixa en massa! Men det får vänta lite, på onsdag åker vi till mormor och morfar igen:)

  SvaraRadera
 21. ojojoj va tiden går, hon kom ju nyss känns det som ♥

  SvaraRadera