torsdag 17 november 2011

Om att föra över fobier till sina barn

Alex skriver om att hon inte vill föra över sina rädslor till sina barn, men att hon idag tog båda barnen under armarna och sprang ifrån 17 gäss. Jag har funderat en del på det där eftersom jag är rädd för just fåglar. Jag vill absolut inte att Elly ska få min fobi, så jag tänker att jag måste, måste se till att inte visa henne att jag är rädd för fåglar. Så tänker jag när jag sitter här hemma. Men när fåglar kommer otäckt nära mig och jag blir rädd för att få ögonen utpickade, då tänker jag att min rädsla är befogad och att jag måste lära Elly att fåglar är farliga. Jag får nog jobba lite på det där med fågelfobin.

9 kommentarer:

 1. I hear you! Har VÄLDIGT svårt för spindlar... och senast idag - när Moa hittade en som hon bar fram till mig för att visa - ryggade jag tillbaka och sa "uhhh, usch" innan jag hann "tänka efter" och säga "åh, titta!" typ. SVårt ju!

  SvaraRadera
 2. Åh så är det absolut! Jag är lite rädd för hundar så jag tvingar mig själv att le och gulla med hundar så att Stina inte ska bli rädd...

  SvaraRadera
 3. oj då Vide får absolut inte få spindelfobi eftersom både jag och Håkan är livrädda så någon måste ju våga döda de små asen höhö :)

  SvaraRadera
 4. Det där måste ju vara HUR svårt som helst! Men låter som att man kommit rätt långt genom att bara tänka på det, så att man är medveten. När barnen är lite äldre kan man ju förklara att de inte är farliga, men att man själv ändå tycker att fåglar/spindlar är lite läskiga.

  För det får man ju såklart tycka.

  SvaraRadera
 5. Jag är som Joho. Avskyr spindlar. Men försöker att inte föra över det på Noah. Jag tror inte att jag lyckats helt då han reagerar instinktivt med att ha ihjäl alla spindlar han ser. Fast han verkar inte rädd, och det är ju bra.

  SvaraRadera
 6. Ja exakt. Blir så jäkla trött på det. Fattar inte ens hur de kan hålla på eler tycka det är värst det.

  Sant! Man ska inte visa rädslor om det inte är befogat. Jag som har extrem spindelfobi har fått tygla den o gå in e en skådespelarroll när barnen jag jobbat med hittat spindlar.

  SvaraRadera
 7. KBT kanske? Jag har gjort lite hemmagjord sån på min hypokondri och det har blivit mycket bättre. I mitt fall har det varit så här: Ont i armen = hjärtinfarkt (logiskt va? ;)
  Då har jag tänkt för att skydda mej själv: Nä, jag är för ung, det är säkert träningsvärk och massor med andra tröstande tankar. Lärde mej att hjärnan får en belöning när man tänker de där tröstande tankarna så alltså fortsätter den på samma spår. Så nu tänker jag istället: Ja, tänk om jag faktiskt får en hjärtinfarkt. Ser mej själv falla ihop på gatan t.o.m. Inte alls lika behaglig tanke eftersom hjärnan inte får "belöning". Nu är ju jag ingen expert men för mej har det funkat otroligt bra. Gäller att vara konsekvent bara :)
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Det ska jag visa för min sambo, han är extremt spindelrädd och det vill vi ju inte föra över till Alva. Fast det är nog svårt och man får jobba med det :)

  SvaraRadera
 9. Jag har fobi för daggmaskar och traktorer... haha

  SvaraRadera