måndag 12 december 2011

Om att vara lite lat och inte få så mycket gjort

Jag får inte mycket gjort på dagarna, ofta är det ett dagsprojekt att få i mig och Elly mat, hålla oss hyfsat rena och komma ut på en promenad och/eller vara sociala en stund. Det här är oftast fine för min del; jag njuter av att vara föräldraledig och att kunna ta det lugnt och tänker att det viktigaste är att jag får kvalitetstid med Elly. Jag försöker låta bli att jämföra mig med andra föräldralediga mammor eftersom vi alla har olika förutsättningar och prioriteringar. Men så ibland kan jag inte låta bli att jämföra mig med andra ändå. Som den här helgen till exempel; medan jag bara har latat mig och blivit gödd av min svärmor läser jag på bloggar och Facebook om alla kakor som har blivit bakade, allt pyssel som har gjorts och allt vackert pynt som har satts upp i alla dessa välstädade hem. Och jag känner mig lat och undrar återigen hur alla hinner, hur alla orkar. Hur andra, som också har bäbis, hinner göra lika mycket på en dag som jag gör under en vecka. Det är långkok, städning, pyssel, middagsbjudningar, bullbak, brödbak, träning, powerwalks, fika, shopping, mys i soffan, filmtittande, julklappsinslagning, reseplanering och gud vet vad.

Ok, jag överdrev kanske lite, men ibland är det så det känns. Obs! Det här är inte kritik mot någon, jag tycker att ni som orkar med allt det här är beundransvärda, det här är snarare mitt sätt att avdramatisera känslan av att inte mäkta med allt som jag kanske borde mäkta med.

MVH
Sitter-i-soffan-i-morgonrock-med-sovande-Kiddo-i-knät-och-undrar-vart-tiden-tar-vägen

21 kommentarer:

 1. Men herregud kvinna, då har du aldrig läst min blogg?
  Jag tycker det är svinjobbigt att bara ta på kottarna ut på en promenad och en tur med bilen blir det aldrig tal om. Sånt lyx håller vi oss till om helgerna då vi är två som hjälps åt. Lika så bakning och diverse pyssel, det gör jag oftast på eftermiddagarna när M kommit hem. Det räcker liksom med att laga mat och plocka här hemma, plocka gör man liksom jämt hela tiden.
  Idag blev jag svinglad över att M försov sig och där med frågade om han fick ta bilen, vilket ju innebar att jag med gott samvete kunde strunta i dagis och skrota omkring i myskläder större delen av dan istället.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det där går lite i perioder. Ibland är det som att det inte finns några gränser för hur mycket jag hinner och orkar, typ baka bröd samtidigt som jag har bebis på armen och sjunger jullåtar och ritar traktorer åt 2-åring. Men, allt som oftast är det inte så, men jag kanske skriver mer om de stunderna än de då vi faktiskt gör inget speciellt (typ bara överlever = äta mat, klä på oss, gå ut en sväng) vilket är cirka 90 procent av tiden. Så jag känner så väl igen det där med att man ba "men shit, hur hinner/orkar/klarar folk att göra allt det där" och så stirrar man lite på sina mjukisbrallor och kliar sig lite i håret som borde ha tvättats för flera dagar sen. Så, jag tycker inte att du verkar vara det minsta lat! Det bara är lite så som du skriver när man är föräldraledig.

  SvaraRadera
 3. Jag är nog mer som du. Städa och sånt gör vi när båda är hemma. Jag kan möjligtvis svabba golv eller dammsuga med ungen i bärsele, om andan faller på. För ett par veckor sedan lyckades jag för första gången laga lunch ensam med lilleman. Vi har bestämt oss för att strunta i allt pyssel och jox och pynt i år (förutom ett par vissnande blommor och en julstjärna i fönstret) och kanske ta igen det nästa år när vi dels blir hemma över jul och Bruno kanske har vett att uppskatta det.

  Jag beundrar enormt mycket att du orkar med de veckor du är ensam.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Det är så lustigt sådant här. För jag brukar tänka om dig "hur orkar hon?" med all babyrytmik, babysim osv. Hihi. Själv sitter jag också mest i soffan och jäser. Kommer mig inte ens alltid ut på promenad.

  SvaraRadera
 5. Håller med dig! Ibland får man mindervärdeskomplex men det allra viktigaste att göra på sin mammaledighet är ju att mysa & umgås med sitt lilla hjärta & det gör du ju med bravur! =)

  SvaraRadera
 6. men alltså sådär tror jag nog de flesta känner. det kanske ser ut utåt som att andra gör mer, men jag tror inte det. jag känner också att varje grej är ett jätteprojekt även om det bara handlar om en promenad eller dylikt. att jag igår fick både bakat cupcakes, kladdkaka och fudge var ju liksom bara en lyckträff. det var liksom att "okej nu håller jag andan och racerbakar och hoppas att henry inte får något tantrum under tiden". mest en chansning. och... om jag tittar i inlägget nedan ser jag att du bakat både kladdkaka och gjort julgodis minsann...! :) slappandets konst är minst lika viktig den. det är ett pussel att ha hand om en bebis, därför är det också himla viktigt att ta det lugnt när man kan. att lata sig och bli lite gödd av svärmor låter som en utmärkt helgsysselsättning, mycket välbehövligt för en föräldraledig mamma. och även om du inte fick så myclet gjort den här helgen så är jag säker på att du får en hel del gjort i övrigt! :)

  SvaraRadera
 7. Jag tycker det låter härligt att kunna ta det lugnt och inte behöva ha det städat och donat jämt. Jag är tyvärr en sådan som har alldeles för högs krav på mig själv och känner mig så "dålig" om jag inte fått något annat än saker mig mig själv och W gjort. Jag känner mig glad de dagar jag fått undan saker, och önskar så innerligt att jag kunde känns mig lika glad även om jag inte gjort något alls! Men det enda som gör att jag faktiskt kan få något mer gjort är att Gustav har rätt mycket hemstudier så vi löser av varandra med W, för han vill inte vara själv långa stunder! När jag är själv hemma händer det inte särskilt mycket! :)

  SvaraRadera
 8. Jag brukar också tänka att "åh vad mycket saker de gjort och här sitter jag". Haha. :)

  SvaraRadera
 9. Jag hann inget sånt i stort sett. När Mikael gick hem på sin föräldraledighet gjorde inte han heller det. Alltså.. självklart gjorde vi vissa saker men då tog det också både kraft och energi. Det var nog när när Tintin blivit 1,5 eller lite mer som det plötsligt började funka igen. Men samtidigt. Vi gör inte alls så mycket nu heller egentligen. Vi trivs nog bäst med att mest hänga med varandra och inte krångla med för mycket grejor. Därav långkok... jag hade ingen aning om hur enkelt det är att göra. Jag trodde att det var en femtiostegs-raket men det är bara "chop chop" ner i gryta med en flaska vin och sen är det klart några timmar senare. extra plus: mat för en vecka.

  SvaraRadera
 10. Jag känner precis som du, fast jag brukar tycka att det är DU som verkar hinna med så mycket! Om jag hinner baka en vardag är det rena turen, annars rör jag mig oftast mellan köksbordet och soffan med bebis och mobil i handen för att antingen äta och surfa eller leka med bebis och surfa. Och lite amning/sovning däremellan. Långkok och middagsbjudningsfix lämnar jag till min käre sambo. Jag tycker att ditt mammaliv verkar så mysigt!

  SvaraRadera
 11. Men hjälp, jag hann knappt ens med den där promenaden när jag var föräldraledig (Delvis kanske beroende på att jag var så sjukt deppig i somras att jag inte orkade gå utanför dörren). Städa och plocka i hemmet var aldrig att ens tänka på. Jag tycker nog ändå att det viktigaste är att man gör det man är ledig för - ta hand om barnet. Hemmet och mammakroppen och allt annat tjafs får liksom komma i sista hand ett tag - det där har man ju ett helt liv på sig att göra senare.

  SvaraRadera
 12. Jag hinner (orkar) inte heller få så mycket gjort. Vi gjorde i och för sig inte särskilt mycket innan vi fick barn heller.
  Men som du säger, alla är ju olika och prioriterar olika. Jag är inte så pedant så städning varje dag har aldrig och kommer inte att hända.
  Jag läste någonstans att föräldraledigheten var ett utmärkt tillfälle att komma på en affärsidé och starta projekt. Man kunde fixa medan bebisen sov. Say what now?
  Det hade ju varit toppen att utveckla ett intresse, men jag hinner fan inte!

  SvaraRadera
 13. Här är det också ett dagsprojekt att komma ut på en promenad typ.. Är hemma mest hela tiden känns det som. På helgerna när vi är två brukar det bli lite mer gjort. Men kan det inte vara så att när man väl gjort något så skriver man om det, och därför ser det ut som att alla andra gör saker hela tiden?

  SvaraRadera
 14. Hahahaha, precis stackars unge. Hon kommer hata mig för all framtid. Tycker att butikerna kan ställa alla kläder blandat istället och så får man välja helt ock hållet själv vad som passar ens egna barn. Och ta bort könsbenämningen på kvittot tack! Nog för att det gärna blir flickiga kläder ibland, men jag har inga som helst problem att klä henne i typiska killkläder som tydligen ett par helt vanliga jeans är. Jag tänker också på våra egna kläder, "vuxenkläderna" de finns ju i både blått och grönt trots att det är tjejkläder, varför är det inte så bland barnkläderna? Jisses, jag kan visst fortsätta i all oändlighet angående detta.

  Jag håller med dig om dagarna. Jag har så mycket planer om vad jag ska göra om dagarna. Men när dagen väl är slut så har jag om jag har tur hunnit med en sak ;)

  SvaraRadera
 15. Lisa: Men jag tycker att du verkar vara så påhittig och energisk! Dessutom har du ju TVÅ barn, att du över huvud taget plockar och lagar mat är för mig ett under!

  Jos: Mm, det där stämmer nog. Man skriver ju oftare på bloggen om det man gör än om det man inte gör.

  Muerta: Ärligt talat får jag nog mer gjort när jag är ensam med Elly, eller jag stådar iaf mer då. Maten blir dock ganska enkel, typ färdig pytt-i-panna eller nån gammal portion från frysen. haha. Men tack!

  Susanna: Men du har ju alltid så fint hemma och du bakar, lagar mat och grejar. Dessutom har du TVÅ kids!

  Carola: Du har faktiskt rätt, det viktigaste är att gosa och ta hand om kiddo, städa och baka har jag hela livet på mig att göra!

  Killmamman: Du har ju så rätt! Jag lagade mat och bakade veckan som gick, men det glömdes liksom bort när jag latade mig i helgen. Dumt! Och ja, man ska faktiskt ta det lugnt när tillfälle ges, och det gavs verkligen i helgen! Nu har jag energi så jag orkar ta hand om Elly själv när Niklas åker till Norge i morgon.

  SvaraRadera
 16. Nu är ju inte jag föräldraledig men jag är ändå hemma mycket med Emil och jag pysslar och bakar gärna. Detta har dock lett till att vi har dammhamstrar i hörnen och högar högre än Everest i hela lägenheten. Allt har en baksida ;)

  SvaraRadera
 17. Maria: Oftast är jag ganska nöjd med att bara ta det lugnt, men jag kan ju inte förneka att jag känner mig väldigt nöjd med mig själv de dagar då jag har gjort lite mer än vanligt.

  Josefine: Skönt att höra! Ni verkar ha en bra balans tycker jag; ni kan unna er att kolla på en massa avsnitt av TV-serier, men ni verkar även lägga tid på att göra fint hemma, laga goda middagar och hitta på skoj med barnen. Jag vill att vi ska hitta samma balans!

  Lina: Men det låter ju som om vi gör ungefär samma! Och visst, ibland bakar jag, men när jag gör det hoppar jag över att laga middag…Inte så smart egentligen, men det är så mycket roligare att baka. men sen är det väl som några har påpekat här, att man skriver mer i bloggen om det man gör än om det man inte gör!

  Regnsjuk: Ja, att ta hand om barnet är förstås det viktigaste och som tur är så är jag oftast nöjd med att bara göra det. Städa och laga mat kan jag göra i resten av mitt liv, det lär hinnas med :)

  Sparkles: Haha, vi gjorde nog inte så mycket innan heller, eller jo, vi tränade, festade och träffade kompisar mer, men vi la faktiskt inte ner så mycket tid på hemmet. Och det där om att dra igång projekt under föräldraledigheten, eh? När barnet sover? Jaha, då får väl jag göra det på nätterna i så fall.

  Tinalinatiny: Jo, absolut, oftast bloggar man ju om det man har gjort, snarare än om allt man inte har gjort.

  Christine: Ja, jag blir galen av den där indelningen! Och värst av allt tycker jag de där ickefunktionella tjejkläderna är, kläder som inte ser det minsta lekvänliga ut. Herre gud, det är ju bäbisar!
  Och ja, en sak om dagen räcker oftast :)

  SvaraRadera
 18. Haha, OM jag får ngt gjort ngn gång, då MÅSTE jag ju blogga om det för att jag är så stolt... så är det säkert för fler... eller?
  Men jag känner som du, vi får inte mkt gjort om dagarna, men det är ju bebisen det handlar om. :)

  SvaraRadera
 19. Hihi. Jag är ofta "oeffektiv" under perioder av dagen - gärna flera timmar runt lunch + eftermiddag + kvällar. Men det skriver jag nog inte på bloggen så ofta :p Roligare att skriva om saker man GÖR... man är ju "stolt och nöjd" med dem ;)

  SvaraRadera
 20. Jag gör inte heller särskilt mycket och brukar också undra hur alla hinner?! En sak per dag, max, om det så bara är en promenad runt kvarteret :)

  SvaraRadera
 21. Hahaha..det var ju det här vi pratade om. Björn säger oftast att han inte förstår att jag inte får mer gjort, jag som BARA går hemma hela dagarna..stoppa in en sock tänker jag då. Jag känner mig så otroligt vällyckad när jag fått diskat, ätit mat och tvättat lite men när jag fått torkat golvet är jag gud liksom..eller varför inte städat badrummet! Kram

  SvaraRadera