fredag 30 september 2011

En liten nostalgitrip


När jag var hos mina föräldrar åkte jag på en liten nostalgitrip när de hämtade ner en kartong med mina gamla prylar från vinden. Det där draget hos mig som gör att jag har svårt att slänga saker gjorde sig genast påmint då jag hittade gamla luktsuddisar och mina mjölktänder. Men jag hittade även en hel del som var roligt att återse, bland annat några gamla foton, tidningsutklipp (jag figurerade visst en del i lokalpressen back in the days), filmstjärnor, en teckning föreställande en älva, ett kitschigt skrin som innehöll två tomma My Little Ponytablettaskar och min gamla fina väckarklocka med Snövit och de sju dvärgarna på. Nostalgi på hög nivå!

torsdag 29 september 2011

Hem ljuva hem

Hem ljuva hem.
Ja, nu känns det skönt att vara hemma, men jag övervägde att stanna kvar hos mina föräldrar tills Niklas kommer hem, för det var så skönt att bara vara. Få maten serverad, slippa städa, tvätta och handla, ha sällskap, få nybakat bröd och ostkaka, slippa byta varje bajsblöja på Elly osv. Dessutom är det så kul att se hur älskad Elly är av fler än mig och Niklas, hur alla i min familj verkligen skiner upp när hon är i närheten. Det känns både fint och tryggt.

Men nu är vi alltså hemma och jag får återgå till att inte vara en bortskämd tonåring. Väskorna är redan uppackade, vilket är smått otroligt när det är mig det handlar om, och morotssoppa ska lagas. I morgon har jag säkert hundra saker att göra (why oh why dammsög jag inte förra veckan?), men det känns lugnt och helt ok efter de senaste dagarnas rekreation.

Tåg vs buss

Apropå att åka tåg med bäbis, så har det ju blivit en vända till nu och jag kan konstatera att det är betydligt lättare att åka tåg än att åka buss eller spårvagn. På tågen är folk nämligen snälla och hjälpsamma, medan de på bussar och spårvagnar bara tänker på sig själva och suckar åt en. Det är min slutsats.

Förresten, ni som vill ha fler tips angående att åka tåg med bäbis, läs kommentarerna till mitt inlägg, där schyssta läsare har delat med sig av sina tips och erfarenheter!

onsdag 28 september 2011

Tjock och fet

Igår när jag och mamma var ute och gick med Elly mötte vi en gammal tant som när hon fick syn på Elly glatt utbrast:
     -Vilken tjock och fet!

Jag tyckte det var väldigt kul, eftersom tanter brukar försöka skräda orden lite mer och säga att Elly ser välmående ut och så, när det är uppenbart att de menar tjock.

Hon gjorde det för bloggen

På Skype för ett par dagar sedan:

   -I förrgår bajsade hon sex gånger, igår fem och idag fem hittills. Lika ofta som när hon var pyttebäbis.
   -Åh fan, det var värst! Det här förtjänar nästan ett blogginlägg va?
   -Mm.

(Men seriöst, jag var rädd att Elly skulle bli hård i magen av smakisarna, men hon skiter fan hela tiden)

Dynamiskt

Bloggers nya Dynamic Views - jag gick igång på dem direkt, men fick akut beslutsångest. Magazine, Snapshots eller Mozaic? De är ju alla så snygga! Också måste jag komma på hur jag kan ha kvar min header, för den gillar jag ju. Och länklistan, den vill jag för allt i världen inte vara utan.

tisdag 27 september 2011

Gunga
Elly har precis underhållit oss med värsta grötshowen och jag och mina föräldrar skrattade högt åt henne när hon åt, kladdade och tjöt av skratt. Men dagens bästa var helt klart att Elly provade på att gunga för första gången och att hon älskade det!

Sjunger mycket vackert

Ok, jag fattar piken.
Hur ska jag annars tolka att Kiddo drar ut nappen från munnen med ett bestämt plopp och sedan försöker korka igen min mun med den när jag sjunger för henne?

måndag 26 september 2011

Vad gjorde jag veckan som gick?

Nu tar jag igen lite icke-bloggande med en fet Instagrambildbomb!


I måndags åkte vi hem från min svåger och svägerska


På kvällen fick Elly gröt för första gången och blev så glad att hon kastade sig mot skeden


Ungefär så här glad


Elly matchade sina goa knubblår med en punkblöja. Tufft!I torsdags hälsade vi på Susanna och lille H. H tog ett rejält grepp om Ellys dreglis, Elly tog ett rejält grepp om H's ansikte när han inte ville ge henne sin bitleksak


Jag började titta på Dyngkåt och hur helig som helst och tyckte att Mia Skäringer var strålande -hon är ju alltid grym!- men blev lite beklämd av all tragik


Den sedvanliga fotominen hängde med veckan som gick också


I lördags släpade jag med mig unge, vagn, bilstol och packning och gick till Centralen...


…för att där ta tåget till Huskvarna


Hos mina föräldrar fick Elly prova på att äta gröt själv


Jag fick en liten present av mamma


Min bror hängde med ut i skogen


och likaså gjorde mor


Elly sov så gott i vagnen att jag stod ute i trädgården och huttrade och var kissenödig tills pappa kom och sa att vi kunde ta in vagnenElly hängde med Storpluto och sin morbrorJag åt fantastiskt god ostkaka


Elly var på sin första fotbollsmatch (här i morfars knä)


…och hejjade på sin morbror som gjorde mål och allt, dock när vi hade gått hem för att byta blöja på lilla fröken

Blonda familjen

En helt vanlig söndagseftermiddag i familjen Rosenqvists hus sitter modern och gör en ordfläta när följande utspelar sig:

Modern: "Ett stort land i västafrika på fyra bokstäver?"
Brodern: "Laos!"
Fifi: "Ja, Laos är ju väldigt stort, det måste det vara"
Modern: "Laos passar in"

Fadern kommer in: "Laos ligger ju i Asien"
Brodern: "Just det ja"
Fifi: "Jaha"

Alla i min ursprungsfamilj är alltså blonda, vissa mer, andra mindre. Vi kan skylla bristande geografikunskaper på det.

Höstsol FTW!Under en timme idag sken solen och det blev alldeles sensommarvarmt och skönt. Den där timmen råkade sammanfalla med min och Ellys timslånga skogspromenad, ibland har man tur alltså! Jag njöt och lapade i mig sol och Elly sov gott i vagnen, alldeles utmattad efter att ha sjungit och tittat på andra barn på gruppverksamheten Stor och liten, som vi besökte på förmiddagen.

söndag 25 september 2011

Anonyma blogoholics

Det känns som om jag inte har suttit vid datorn, inte läst en enda blogg, inte skrivit ett enda inlägg på flera dagar. Jag tänker på alla roliga/smarta/fiffiga/tänkvärda/söta/sorgliga inlägg jag måste ha missat, alla kommentarer jag inte har svarat på och allt jag vill blogga om och surar lite över att jag är för trött för att hålla ögonen öppna i tio minuter till. Så tänker jag efter och inser att jag hade datorn på senast igår innan jag åkte hemifrån och att jag bloggade från ifånen senast idag på förmiddagen.

Mvh
Bloggberoende tjej -82

Tipspromenad


Jag och Elly är i Småland och har just gått tipspromenad. 12 av 15 frågor handlade om Huskvarna och lokalhistoria är inte direkt mitt bästa ämne så jag chansade hej vilt. Varken bingot eller lotterna genererade någon vinst heller. Så kan det gå.

fredag 23 september 2011

Framförhållning 2.0

Medan Elly fortsatte sin lur råkade jag äta upp nästan alla popcorn. Så mycket för den framförhållningen. Som tur är räddade jag situationen genom att poppa en omgång till innan Elly vaknade! (Och nu ska jag tugga tuggummi tills hon har somnat för natten så jag inte råkar äta upp popcornen i förtid igen)

Framförhållning

Jag poppade precis popcorn som jag ska äta ikväll när Elly har somnat. Ibland häpnar jag över min egen framförhållning. (Ibland existerar den inte)

Vilse i pannkakan

Jag tittade just ut genom fönstret och tyckte att det såg trevligt ut med lite vårsol. Sedan började jag fundera över vilken månad det är och kom fram till att föräldraledigheten inte bara gör mig dag- och veckovill, utan helt lost.

torsdag 22 september 2011

Dyngkåt och varm choklad


Nu ska jag krypa upp i soffan med en kopp varm choklad med lite kanel i och börja kolla på Mia Skäringers Dyngkåt och hur helig som helst. Bra avslutning på en bra dag.

Ärtan
Nu är det nästan två veckor sedan vi började med smakisar. Vi har hunnit testa potatis, potatis + morot, morot + palsternacka och ärter + palsternacka. Potatis har varit det minst populära och den gröna ärt- och palsternacksörjan verkar ha varit det godaste. För gott verkar det vara med mat, Elly tar gärna in den i munnen och gapar efter mer. Att det mesta sedan kommer ut igen, ja, det är en annan femma, hon lär sig nog att svälja tids nog. Huvudsaken är ändå just nu att Elly får positiva matupplevelser och hon verkar tycka att det är roligt med mat, särskilt när vi äter tillsammans.

Vi har även börjat ge smakportioner av gröt på kvällarna. Efter den allra första skeden gröt blev Elly så till sig att hon kastade sig fram emot nästa sked. Sedan har hon inte varit fullt så entusiastisk, men gröten verkar ändå slå puréerna.

onsdag 21 september 2011

På min kyl

Personliga Pelle utmanar sina läsare att visa sina kylskåp, eller rättare sagt utsidan av kylskåpsdörren och så här ser min ut:
Ett flyttkort, en inbjudan till föräldragrupp, Arne Anka, en magnet från ett av Niklas spelkonvent, fruktmagneter jag har fått av mamma, någon gammal rabattkupong, en kom-ihåg-lista inför Gnestaresan och kuk- och bröstmagneterna som en kompis har virkat.  
Ganska tråkigt ser det ut, jag ska nog ta och pimpa kylen någon dag. Nu vill jag se era kylskåp!

Om att åka tåg med en liten bäbis

Har du några bra tips på hur man smidigast åker tåg med bebis? jag ska till syrran i Borlänge om några veckor och då ska vi först flyga och sedan åka tåg...
Man måste lämna vagnen vid bagageutrymmet va?
undrar Johanna
Du har ju åkt en del tåg med Elly, är det smidigt? Var byter du blöja? (Fundera på att åka men är lite nervös.) Undrar Omentjej

Jag har åkt tåg till Jönköping och till Södertälje och tågen skiljde sig lite åt. Mellan Göteborg och Jönköping åkte jag med Västtåg (jag har för mig att det hette så) och på de tågen finns det särskilda familjevagnar, vilket innebär att det finns en lift för barnvagnar och det finns gott om plats att ställa dessa på. På tre av mina fyra resor med Västtåg har jag kunnat ha vagnen vid min sittplats och på den fjärde hade jag vagnen en liten bit ifrån mig. Vagnarna behöver alltså inte fällas ihop på dessa tåg, utan de parkeras där det finns plats. Toaletten i familjevagnen är extra stor och det finns skötbord. Skötbordet är dock av stenhårt trä och sluttar neråt, så man får vara lite extra försiktig, men det går. Jag brukar lägga ut ett underlägg som hörde till min skötväska för att göra det lite mjukare och för att det känns fräschare. 

Nu senast åkte vi med X2000 och det fanns ingen familjevagn. Barnvagnar ska fällas ihop och placeras på bagagehyllorna som finns nära dörrarna. När vi åkte från Göteborg var det tre barnvagnar som skulle åka i samma vagn, varav en var tvillingvagn, så det blev lite trångt. När vi åkte hem behövde vi inte fälla ihop vår vagn, utan den kunde stå vid dörrarna eftersom det skulle vara avstigning på enbart en sida. På X2000 var det vanliga små tågtoaletter, dock fanns det skötbord. 

När man åker med barn köper man en biljett till barnet också, men  betalar bara en bokningsavgift på 5 kr. Det är verkligen skönt att ha en extra plats även om man har barnet i famnen eller i vagnen, för när man åker med barn blir det ju ofta lite extra bagage. 


Jag måste säga att det har gått väldigt smidigt under de tågresor jag har gjort med Elly. Visst, ibland har hon blivit lite otålig, hon har inte velat sova mycket på tågen även om hon har varit trött och det är förstås inte lika avkopplande att åka tåg med barn som utan, men det har ändå blivit trevliga resor. Elly är nöjd när hon får titta ut genom fönstret, titta på andra barn och leka lite med någon leksak, det krävs inte så mycket för att roa henne!

tisdag 20 september 2011

Lite tomt

Den första kvällen när Niklas har åkt till Norge känns det alltid lite sorgset. Det är tomt i lägenheten och det känns tomt inuti mig. Jag saknar våra kvällar då vi sitter i soffan och skojretas med varandra medan Elly äter innan hon somnar för natten och hur vi när vi går och lägger oss tillsammans beundrar vår fina dotter.

Itsy bitsy

När Elly fick sina första tänder för några veckor sedan var jag så glad över att hon inte använde dem vid amning. Och det var ju skönt så länge det varade. Nu har hon nämligen börjat markera att hon inte vill äta mer genom att bita till i bröstvårtan med sina sylvassa små tänder. Allra värst var det den gången då hon bet tag samtidigt som hon ruskade på huvudet och drog det ut från min kropp. Jag kved till av smärta, Elly skrattade.

Det får gärna dröja ett år eller så tills framtänderna i överkäken bryter igenom.

måndag 19 september 2011

Vecka 37 var veckan då:

Jag tog visst en miljon Instagrambilder förra veckan. Många av dem har jag redan visat på bloggen, men resten kommer här:


Vi åt röda grönsaker till de köttiga hamburgarna


Elly blev galen i att sitta på Niklas axlar


Vi åkte till Niklas bror och hans fru och medan jag satt och ammade Elly säkrade de andra lunchen 


Jag njöt av lugnet på landet


Jag tyckte att frukten gjorde sig bra på bild


Jag beundrade det gamla huset vi bodde i


Elly fick rida på en annan häst än sin pappa


Elly blev trött av att charma oss alla

Vi tog lantliga promenader


…och hittade en söt tusenfoting


Elly och jag härmade varandras miner och Elly gapade och stängde munnen som en liten fisk


Elly var ett litet skogsdjur


Vi fick varma hjortron med vaniljglass till efterrätt


Elly och Niklas myste...


…framför brasan


Och Elly började gå. Med stela ben och mycket stöd.