tisdag 20 mars 2012

Om att bli besatt av sömn

På tal om sömn. Jag kan bli helt jävla besatt av Ellys sömn, och då menar jag den på på dagarna. Vissa dagar är mitt humör helt beroende av hur Elly sover under dagen; sover hon för lite får jag svårt att koppla av och oroar mig för jobbig nattning etc och sover hon bra kan jag gå omkring och känna mig äckligt nöjd. Ett tag skrev jag långa, utförliga redogörelser för Ellys sömn till Niklas på FB-chatten när han var borta, bara för att jag kände mig så uppslukad av alla sömnfunderingar och var tvungen att dela med mig. Ibland vill jag inte göra vissa saker som jag har planerat om Elly inte har sovit bra, eftersom jag är rädd att det bara ska bli jobbigt, trots att jag flera gånger har fått erfara att det oftast går bra ändå.

Nu verkar det som om Elly vill börja sova en gång på dagen istället för två som tidigare och det är faktiskt ganska skönt. Jag tänker mindre sömn - mindre grubbel helt enkelt. Dessutom har jag på sistone upptäckt att dålig dagssömn inte behöver innebära jobbig nattning längre, att hon faktiskt kan bli bara trött och somna snabbt istället för att bli övertrött.

8 kommentarer:

 1. En gång bara? Jösses. H skulle sova tre gånger om han fick, men det får han inte. Två får räcka, annars somnar han så sent på kvällen.

  Gunga i Plikta på fredag?

  SvaraRadera
 2. Susanna: Skönt att han vill sova iaf :) Ja, det tycker jag!

  SvaraRadera
 3. Riktigt hög igenkänningsfaktor på den.

  SvaraRadera
 4. Jag är precis likadan! Hennes sömn styr hela dagarna och jag blir jättestressad om det inte går som planerat (min plan, borde verkligen inte bli irriterad eftersom det kanske inte alls var Äpplets plan ju!). Blir också orolig inför att göra aktiviteter om hon inte sovit, fast det var mycket värre när hon var ny, då vågade jag mig inte ens ut.

  Jag har också märkt en tendens till att bara behöva sova en gång per dag. Men det är lite olika från dag till dag också, som med allt annat :D

  SvaraRadera
 5. Jag är precis likadan! Hennes sömn styr hela dagarna och jag blir jättestressad om det inte går som planerat (min plan, borde verkligen inte bli irriterad eftersom det kanske inte alls var Äpplets plan ju!). Blir också orolig inför att göra aktiviteter om hon inte sovit, fast det var mycket värre när hon var ny, då vågade jag mig inte ens ut.

  Jag har också märkt en tendens till att bara behöva sova en gång per dag. Men det är lite olika från dag till dag också, som med allt annat :D

  SvaraRadera
 6. W sover för det mesta två gånger, men ibland blir det bara en gång så det är nog på gång. Även jag är rätt besatt av det där med sömnen..

  SvaraRadera
 7. Jag med, helt tokig. Är förvisso besatt i det mesta som med hur Iris rutiner utvecklar sig och förändras. :)

  SvaraRadera
 8. Kommer också på mig själv att skriva utförligt om Inez sömn till Andreas när han är borta (gärna efter det påhittade sömnproblemet är löst), han har aldrig klagat men vad ska han göra med den informationen?

  SvaraRadera