tisdag 17 april 2012

Mitt första år som förälder III - Sömn

Innan Elly föddes hade jag en föreställning om att bäbisar är vakna väldigt mycket på nätterna och sover väldigt mycket på dagarna. Just sömnen var nog det jag oroade mig för mest innan jag fick barn och jag hade trott att sömnbristen skulle göra mig till en halvpsykotisk zombie. Samtidigt hade jag trott att jag skulle hinna sköta hemmet, ta det lugnt, läsa, titta på TV, träna, sitta vid datorn, prata i telefon och ungefär hundra saker till på dagarna när barnet sov, förutom att vila tillsammans med barnet då. Nu visade det sig snabbt att Elly inte skrek i flera timmar varje natt som jag hade befarat, istället sov hon faktiskt ganska bra. I början ammade hon två gånger varje natt och jag var vaken i ungefär en timma varje gång. Jag somnade alltid så fort jag la huvudet på kudden, likadant på kvällarna, men var ändå ganska trött på dagarna och sov ofta en stund med Elly mitt på dagen (herregud, vad jag kan sakna de där sovstunderna, särskilt när jag sov på rygg och hon sov på min mage). När Elly var mellan tre och fem månader sov hon hela nätter, sedan började hon nattamma igen. Sedan dess har hon vaknat och tuttat 1-2 gånger per natt, på sistone har hon dock börjat vakna på kvällen och tidigt på morgonen istället, så hon sover nästan hela nätter, i alla fall vissa. När hon vaknar och äter så går det fort och vi båda somnar oftast om fort.

Jag tycker att vi är väldigt lyckligt lottade när det gäller Ellys nattsömn. Visst, vissa nätter har varit jobbiga. Hon kan ibland vakna och vara pigg mitt i natten och det kan då ta över en timme innan hon somnar om. Andra nätter sover hon lite oroligt och vaknar till då och då och ligger och snuttar. Men i det stora hela har det (åtminstone hittills, jag ska inte jinxa nu) gått väldigt bra och jag har aldrig behövt gå omkring i en sömnlös dvala. Nu somnar Elly vid 19 och sover för det mesta till ca 7.

Sömnen på dagarna tycker jag har varit svårare. De där timmarna då jag skulle ägna mig åt lite vad jag ville uteblev och jag fick snabbt erfara att det där jag hade hört om att spädbarn sover och sover inte stämde. Elly har hela tiden velat sova sin dagssömn i famnen eller i vagnen, och då ska vagnen vara i rörelse, annars går det inte. I perioder har hon sovit ganska bra i sängen, men oftast har det alltså inte gått. I början tyckte jag att det var frustrerande att jag inte kunde få den där tiden för mig själv, särskilt när Niklas var borta. Jag tyckte att det var svårt att laga mat, städa och sådant när Elly var vaken, särskilt som hon ville vara i famnen hela tiden. Men efter ett tag började jag acceptera att det var som det var och jag började använda bärsjalen och sedan ergon väldigt mycket och jag upptäckte att det mesta går att göra med en bäbis på magen; allt från att gå på toa till att dammsuga och laga mat funkar hur bra som helst. Det enda som inte går att göra att att duscha och sminka mig (jag har testat att sminka mig med Elly på magen, men jag höll på att bli av med ögonen). Sedan är det väldigt mysigt och avkopplande att sitta i soffan med en sovande bäbis i famnen och jag kan då även passa på att sitta med datorn och att titta på TV, vilket jag inte kan göra när Elly är vaken. På sistone har Elly börjat somna oftare i ergon också, vilket är guld värt. Och att hon sover bra i vagnen gör att jag kommer ut och får motion och frisk luft. Visst, ibland kan jag önska att jag kunde räkna med att Elly sov mellan 12 och 14 i sängen varje dag, men samtidigt är det bara en kort tid kvar som hon kommer att sova middag över huvud taget.

Vi har aldrig försökt att få Elly att sova på bestämda tider på dagarna, utan vi har försökt att lyssna till hennes signaler. När hon var mindre blev hon ofta trött så snabbt att det slog över och hon blev övertrött. Det var då svårt för henne att varva ner, hon blev ledsen och ville inte somna alls, men nu går det mycket lättare. Jag skrev för inte så länge sedan att jag är lite besatt av Ellys dagssömn och det är jag fortfarande, men det hjälper mig att veta att det oftast går bra även om hon inte sover så fasligt mycket varje dag. Vissa dagar sover hon bara 40 minuter, andra över 2 timmar.

Jag kommer att skriva om samsovning i ett kommande inlägg tänkte jag. Är det någon som har önskemål om något jag ska skriva i den här lilla serien?


11 kommentarer:

 1. Men oj vad jobbigt! Man tror ju att sånt borde vara självklart!

  SvaraRadera
 2. Precis så är Kaja också - sover runt 12 h per natt och vaknar någon eller några gånger och ammar. Det har hon gjort sedan hon föddes med några undantag. Men inte så mycket på dagen men hon kan sövas i vagnen inne om man skumpar den. :)

  SvaraRadera
 3. Ja! Kan du inte skriva om din och Niklas relation?

  SvaraRadera
 4. Tänkte precis säga samma sak som TigerBaby: relationen post-bebis.

  SvaraRadera
 5. Mycket intressant läsning! Jag känner igen en hel del!

  SvaraRadera
 6. Vad skönt att hon sover bra på nätterna, här har vi en kille som gärna vaknar till och gråter en skvätt varannan timme.. BVC säger att det beror på att han är så aktiv och då har mycket intryck att bearbeta under nätterna och att det "blir bättre". När då? Undrar jag. ;) Det är väldigt intressant att läsa dina inlägg, funderar om jag kanske "snor" ditt koncept sen, om det är ok? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, skulle också säga att vi också alltid lyssnat till W och när han verkar trött för att sova under dagarna. Det blir ju oftast ganska lika varje dag ändå!

   Radera
  2. En till sak. :) Du får gärna skriva om mat och att göra egen mat till barnet!

   Radera
 7. Jag håller med, om och i så fall hur förhållandet påverkats skulle vara intressant att läsa om.

  SvaraRadera
 8. Vad skönt att hon sover så bra på nätterna ändå! Här har vi ju motsatt problem och det är precis som Maria skrev här ovanför.... Men det blir väl bättre så småningom :)

  SvaraRadera
 9. Ok, vår relation och mat ska jag skriva om! Och det är heeeelt ok Maria!

  SvaraRadera