måndag 28 maj 2012

Flickor har nätta fötter

Att mäns fötter är bredare än kvinnors kan jag köpa, men blir de bredare redan på 1-åringar? Hur kommer det sig annars att vita, "söta" sandaler med snirkliga detaljer är smala i modellen medan blå, "tuffa" med Formel 1-flaggor på är breda? Jag bara undrar. Och blir väldigt trött. Det är helt ok för mig att köpa "tuffa" sandaler till mitt barn för att hon råkar ha tjocka fötter (förutom att jag tycker att det är fult med det där Formel 1-märket och att det står Race på skorna), men det känns bara så ruttet att söta skor förutsätter smala (flick?)fötter och att tuffa förutsätter breda (pojkfötter?). Och att affärsbiträdet lät förvånad när vi sa att vi kunde tänka oss ett par blå sandaler till vår flicka när hon först inte hittade de vita i rätt storlek. På samma sätt känns det ruttet när jag köper kläder till Elly och ser jättefina lila manchesterbyxor, men måste avstå ifrån att köpa dem, då de råkar finnas på flickavdelningen och därför är smala i midjan och är smala över låren. På pojkavdelningen finns det däremot byxor med plats för lite hull. Pojkbäbisar må i snitt vara lite större än flickbäbisar, men kom igen!

När Elly hade haft på sig sina blå sandaler en stund undrade vi hur någon över huvud taget kom på idén att tillverka vita sandaler till barn.

21 kommentarer:

 1. Det där är faktiskt mycket irriterande. Bambi är ett rätt tanigt barn, men lång, och om jag plockar "tjej"kläder måste jag ta en storlek större. Men annars är det ju till vår fördel, att mitt barn passar i de mer färgglada roliga klderna och skorna....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lustigt att det skiljer så mycket i storlek mellan pojk- och flickkläder, för de flesta är ju nästan lika stora! Det är väl bättre att det gör kläder för olika kroppstyper istället.

   Radera
 2. Det är så jäkla hemskt att det börjas redan då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kan de inte få vara könlösa åtminstone ett tag?

   Radera
 3. Men alltså. Jag fattar inte att det är Sverige 2012.

  SvaraRadera
 4. Ja vita sandaler lär ju inte vara vita länge! Vi har samma problem, fast omvänt. Lille W är så smal att alla kläder, framförallt byxor är alldeles för stora i midjan och kanar ner över den där lilla rumpan. Han blir bara smalare och smalare nu när det är sådan fart på honom. De byxor han har som sitter bäst kommer från "tjejavdelningen". Och leggings är egentligen allra bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, leggings är toppen, för alla barn, inte bara för tjejer!

   Radera
  2. Tips: BabyGap. De har slim fit på allt, inkl pojkkläder.

   Radera
 5. Åh, jag blir så himla, himla trött av att det är så. Vill inte tro att det är sant nästan (men det är det ju tyvärr). Det är så himla sjukt och ledsamt att konstiga ideal går så långt ned i åldrarna. Lyckligtvis tror jag att ngt håller på att hända. Människor uppmärksammar och ifrågasätter och påverkar. En å andra sidan kan man ju tycka att det skulle hänt för längesen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas verkligen att något håller på att hända. Men jag tror faktiskt att fler och fler börjar reagera.

   Radera
 6. Jag blir också helt trött och förvånad av sånt där. När barnen dessutom kan kuta omkring, härja, ramla omkull, skita ner sig, märker man också att "tjejkläder"
  Verkligen begränsar leken. Det är så oerhört hemskt på alla sätt och vis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det värsta är klänningar som är så långa att barnen snubblar.

   Radera
 7. Alltså jag blir så arg att jag knappt kan tänka. Kan mycket väl bli så att jag går bananas och bojkottar alla butiker med dedär ruttna utbudet när jag får kids! (då får jag välj börja sy mina kläder själv då!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill egentligen börja bojkotta, men samtidigt är jag lite lat och lite snål, så jag kan inte köpa alla kläder på de dyrare butikerna som har mer neutrala kläder. Dock köper jag helt second hand!

   Radera
 8. Näe är det sant! Redan på bebiskläder!?! Att det är skillnad på pojk och flickkläder i storleken har man ju fattat (sjuhuuuukt!), men inte att det var så redan för småttisarna. Ibland undrar man ju, VILL dom inte sälja så mycket som möjligt? Det är ju så utbota dumt på så fruktansvärt många plan. Grrr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är hemskt. Flickor ska vara smala och sitta still och vara söta, killar ska vara knubbiga och aktiva.

   Radera
 9. När jag skulle köpa inlines senast frågade jag faktiskt ang bredden, om män verkligen har bredare fötter än kvinnor, och tjejen i sportbutiken sa NEJ. Snarare tvärt om, pga många kvinnor får bredare fötter efter graviditet. Större fötter = bredare fötter generellt, men i samma storlek är det ingen skillnad mellan män och kvinnor.
  Däremot har män något bredare hälar. Så där är det okej att det är smalare passform för kvinnor i samma storlek.

  Galet, eller hur?

  SvaraRadera
 10. Sjukt! Då är det bara nån slags föreställning om att det är manligt med breda fötter och kvinnligt med smala som får råda? En kan ju bli galen för mindre!

  SvaraRadera