måndag 18 juni 2012

Nattning

Förr nattade jag Elly genom att sitta med henne i famnen i sängen och amma tills hon somnade. Om hon protesterade var det bara att bära runt  henne lite och sjunga lite. För ett tag sen slutade det fungera; Elly ville inte alls ligga i famnen, utan ville bara krypa runt i sängen, leka med saker på mitt nattygsbord och tjoa. Då var det bara att testa något nytt, så jag började natta henne i vardagsrummet istället, satte henne i ergon, rullade ner persiennerna och satte på Marilyn Manson (vi båda slappnar av bättre när vi hör musik). Sedan var det bara att går runt och gunga lite på höfterna till musiken medan Elly ammade och somnade. Den senaste veckan har detta inte fungerat nåt vidare, så vi tänkte att det nog var dags för nya nattningsrutiner igen. Vi tänkte lite mysigt kvällsmys i sängen med saga och allt, men Elly blev helt crazy av att läsa saga i sängen! Hon ville nämligen aldrig sluta, utan sagan skulle läsas om och om igen och hon blev så uppiggad av boken att hon till sist slängde bort den, hoppade ner från sängen och började springa runt i lägenheten och tjoa glatt.

Nu har jag börjat natta i ergon igen och får helt enkelt acceptera att det inte går på 5-10 minuter längre. Eller för tilläfllet. När något blir lite jobbigt har jag lite lätt att tro att det alltid kommer att vara så, men oftast går ju saker och ting över. Elly tycks vara inne i en väldigt händelserik utvecklingsperiod, (jag som trodde att det skulle vara lugnt ett tag när hon hade lärt sig att gå!) så det är ju inte så konstigt om hon har lite svårt att komma till ro om kvällarna.  Idag somnade hon dock lätt, när jag väl fick tag på henne när hon sprang omkring efter badet...

18 kommentarer:

 1. Haha, här sitter jag och ler åt hennes beteende med att slänga boken och tjoa glatt. Älskade ungar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så typiskt! Och det är så sött så här i efterhand, men mitt i det är det mindre kul...

   Radera
 2. Det där med nattning har aldrig varit lätt tycker jag, men Charlie har ju aldrig varit speciellt intresserad av att sova... Så jag har inga bra tips, men vi byter om till ny blöja och pyjamas runt 18.30, vi sitter och myser lite i soffan och han får välling, sedan blir det tandborstning och ner i sängen. Där vill han hålla min hand tills han somnar (han har alltid gjort så, men jag hoppas det går över så småningom för det är lite jobbigt i längden) och sen går jag ut. Han har alltid vaknat flera gånger på kvällen (förmodligen för att jag inte är där längre, så därför funderar jag på att vänja honom av med handen, men jag vet inte hur jag ska göra) men nu är han inne i nån period där han vaknar typ en gång i timmen.... suck. När han vaknar efter jag lagt mig tar jag över honom till vår säng. Där vaknar han också, men typ var tredje timme. Ibland oftare dock. Jag önskar han kunde börja sova hela nätter snart....

  Oj, vad långt det blev om hur vi gör, det var inte meningen och inte tänkt som något tips eller någon pekpinne. Det bara rann ur mig :)

  Jag kommer nog tillbaka till bloggandet, saknar det redan lite. Men det finns vissa personer som som jag inte vill ska läsa bloggen jag har nu, så det kanske blir ett nytt ställe. Vi får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, ni verkar ha så jobbiga nätter, kan tänka mig att du är trött! Har Charlie nåt gosedjur eller snuttefilt? En sån kanske skulle funka istället för handen och ge honom lite extra trygghet när han sover?

   Radera
 3. Jag tyckte att Edith blev mycket "värre" efter att hon började gå. Inte lugn någonstans. Och nattning är skitsvårt och skitjobbigt ibland. Hoppas ni hittar tillbaka till rutiner eller hittar något nytt som fungerar för er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade liksom trott att det skulle bli lugnare när hon väl hade lärt sig att gå, men det verkar vara tvärtom! Hoppas det lugnar ner sig snart.

   Radera
 4. Roligt att hon börjat gilla godnattsagor i allafall. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon älskar den där djurboken hon fick av dig, läser den typ 100 gånger om dagen!

   Radera
 5. Jag tänker jämnt när nattningen är lite jobbigare en period att jaha, nu kommer det alltid att vara så här. Och ofta märker jag inte när det blir bättre igen utan helt plötsligt kommer jag på att oj, nu går det ju faktiskt lätt igen.
  Jag känner verkligen igen mig i att tänka det värsta de gånger Alex inte somnar i ergon på högst 10 minuter. Jag kan tänka mig att många som har barn som "aldrig" somnar varje kväll skulle kalla mig bortskämd. :)
  Vi har ju iofs större problem med att lägga ner Alex i sängen vilket inte går utan tuttning och att han sen ska sova vidare när jag drar bort tutten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker också att det alltid kommer att vara så här när det är jobbigt! Ikväll har jag tänkt på de som har barn som alltid är svårnattade eller som somnar sent jämt, usch, det måste vara så tungt.

   Radera
 6. Min spontana tanke är hur sover hon på dagen? Så fort B blir svårare att söva om kvällen så kortar jag ner lite p ådan och det brukar vara det som är grejen. B blev lättsövd när vi slutade med amning, men det var ju lite hans val. Nu räcker det oftast med att vi ligger i sängen en stund innan, vi sover ihop. Sen är jag väldigt flexibel med kvällstiden, han somnar mellan 20-21. Ett tag trodde jag att barn behövde fast kvällstid och förskte med nu är klockan 20, sov unge! Men allt bev lättare när jag slutade kämpa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elly sover mellan 45 minuter och 2h (eller lite mer ibland) på dagen. Jag har tänkt mycket på dagssömnen den senaste veckan, men det verkar inte spela någon roll hur mycket eller lite hon sover, konstigt nog. Elly blir trött tidigt på kvällarna, så hon brukar somna redan 18.30-19, nu har hon varit övertrött och inte kunnat få ro de senaste kvällarna. Jag måste nog försöka att inte kämpa eller vilja slita mitt hår när hon inte vill sova!

   Radera
 7. Vad jag känner igen det där. W krånglar och grejar (för det mesta) länge och väl i sängen innan han kommer till ro.. Vi har dock bestämt att vi ska somna i sängen och försöker härda ut i sovrummet, alltså han ska inte få "komma upp" när vi lagt oss. Men det är olika från dag till dag. Och det där med att läsa bok, då fick även vi en glad, fnissande och speedad liten kille här hemma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja, här tror en att det ska vara rogivande med saga också är det tvärtom!

   Radera
 8. Nu kan man ju inte jämföra en så liten mini med en sån jätte som Tintin men det kanske har med ljuset att göra också? Tintin vägrar somna nu. Stella med. De blir helt enkelt inte trötta på samma sätt när det är ljust så länge på kvällarna. De springer runt och leker, gömmer sig i vår säng. Alltså det är crazy bananas hemma hos oss på kvällar nu. Det var det inte i mars kan jag säga. Då var det mörkt, de la sig i sina sängar och sen pang sov de. Men nu: mission impossible. Tintin lägger sig vid 20 som vanligt men ränner sen runt som en galning i sovrummet till 22 oavsett vad vi säger/gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag tror nog att ljuset kan påverka, det lurar nog Elly att det är tidigt, för hon är så himla, himla trött egentligen.

   Radera
 9. En mkt oväntad positiv bieffekt av att jag slutade amma var att Axel blev så otroligt lätt att somna. Det var som om amningen till slut mer höll honom vaken - och framför allt vaknade han ju till så himla ofta. Men alltså, nästan genast började han bara... somna, på fem minuter. OK, sen de första veckorna vaknade han ju sen, och GRÄT efter tutten och det var jättehemskt. Men det här med att han somnade helt lugnt och snabbare än någonsin nästan genast förvånade mig verkligen. Och sen efter ett tag fortsatte han sova också. Då och då vaknar han och äter macka mitt i natten (han gillar ju inte välling). Men inatt t ex sov han som en liten björn i tio timmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt att han somnar så lätt! Elly ammar mycket mindre på kvällarna nu än tidigare, oftast ammar hon bara en stund, sedan tar hon nappen och bara slappnar av.

   Radera