måndag 16 juli 2012

Hysteriska rookiepäron och kliande barn

Igår kväll vaknade Elly och hade fullt av utslag över hela armarna och benen. Hon var uppenbart besvärad av dem och vi ringde 1177, mest för att vi ville höra "det är säkert nässelutslag, helt ofarligt, men kontakta vårdcentralen i morgon om de inte har blivit bättre". Men de tyckte att vi skulle åka in till barnakuten på Östra Sjukhuset, så vi ringde taxi. Elly var inte så glad över att bli uppkörd på det där viset, men när vi satt i taxin tyckte hon att det var ganska spännande, satt och sjöng och så. Väl framme på Östra var utslagen nästan borta och Niklas och jag kände oss som dumma, hysteriska nybörjarpäron. Men samtidigt kände vi att vi hellre åker in en gång för mycket än en gång för lite. En sjuksköterska tittade på Elly och sa att det med största sannolikhet var nässelutslag och att det inte var någon fara. Hon sa även att de på sjukvårdsupplysningen inte är så bra på barn, och därför hänvisar de flesta fall till akuten. Så vi åkte hem igen och kände oss lättade över att ha ett friskt barn. Och nu vet vi hur nässelutslag ser ut.

Elly har inte haft turen på sin sida de senaste dagarna; förra helgen fick hon två myggbett när vi plockade smultron hos mina föräldrar. Betten verkade inte besvära henne det minsta, inte förrän härom natten, då de började klia något vansinnigt. Sedan har de kliat då och då på nätterna och den lilla stackaren ligger och vrider sig, kliar och kvider. Kylbalsam och bröstmjölk verkar mildra det en aning i alla fall. I fredags snubblade hon i hallen och bet hål i läppen. Det blödde rätt mycket, men gick över fort. Också verkar det som om alla Ellys hörntänder håller på att bryta igenom samtidigt. Så ja, det är nog ganska mycket för en sådan liten kropp och jag önskar att jag hade kunnat ta alla smällar för henne.

På onsdag ska vi åka och hälsa på Ellys farbror och faster några dagar och det känns tryggt att de båda är läkare. Just in case liksom.

22 kommentarer:

 1. Nä fy! Stackars Elly! Vet precis hur ni känner tror jag, maktlösheten och oron... Krya på Elly! Kram

  SvaraRadera
 2. Vad skönt att det inte var något allvarligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen, så jäkla lättad!

   Radera
 3. Men vad konstigt! När Frank blev så där apatisk under sin magsjuka och sköterskan på sjukvårdsupplysningen inte riktigt visste vad hon skulle ge för råd så blev jag kopplad till själva sjukhuset för att prata med en sköterska på barnakuten. Iallafall - vad skönt att det ändå inte var värre och jag säger som du, hellre åka in en gång för mycket än tvärtom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så borde de ju ha gjort när vi ringde 1177!

   Radera
 4. Får jag rekommendera Aloe Vera Gel till framtida bett. Det funkade grymt bra med Robin och lindrade även hans atopiska eksem, om hon skulle råka ut för sådan skit (hoppas inte). Men aloe vera gel - grymt bra grej att ha hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Vi köpte sån och det verkar lindra både nya nässelutslag och myggbett!

   Radera
 5. Åh vad läskigt! Förstår att ni ringde & åkte iväg, hur ska man kunna veta liksom? Skönt att det inte var något allvarligt ändå.

  Det där med att sjukvårdsupplysningen inte har nån större koll på barn har vi varit med om två gånger, först när hon ramlade från sängen & sköterskan på telefon stressade upp mig med att börja gasta om att det LÄT på anyas gråt som om hon brutit något.. Ångest much? Sen en gång när hon var sjuk & febern steg så fort att hennes kropp började skaka & hon blev blå i skinnet, då skickade de ambulans men när de kom fram så hade hon lugnat ner sig & var hur pigg & glad som helst. Då känner man sig lite dum & som om man slösat med resurser.. Men glad att det finns ändå, tänk de som inte har råd eller ens kan få hjälp.. Slut på novell, haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men herregud, lite oproffsigt att gå igång och skrika så där va? Det hjälper ju knappast föräldrarna att behålla lugnet. Och ja, det kan kännas lite dumt när det är lugnt igen, men finns resurserna kan en ju lika väl använda dem. För säkerhets skull.

   Radera
 6. Åh, vad jobbigt! fast det är som du säger , bättre att åka in än att inte göra det! Och stor-tänderna.... jobbigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och nu vet vi ju hur nässelutslag ser ut, att det inte är nån fara osv.

   Radera
 7. Men stackars lilla Elly!
  Allt på samma gång liksom... :(
  Tur att utslagen försvann så fort i alla fall.

  Myggbett har vi tusen av (känns det som), både jag och Charlie. De måste gilla vårt blod eller nåt, för de äter nästan aldrig av sambon. Fuskigt. Fast knottbett har han mer av, de har bitit längs hela hårfästet i nacken... Tur att alsolgel lindrar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var mycket på en gång där, men nu verkar det ha lugnat ner sig.

   Radera
 8. Bättre en gång för mycket än en för lite, absolut!

  SvaraRadera
 9. Stackars liten. Hoppas alla besvär ska gå över snart! Kram till er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mycket där ett tag, men nu är det bra!

   Radera
 10. Håller med. Bättre att åka en gång för mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ondigt att chansa när det gäller så små barn.

   Radera
 11. Stackars lilla! Och stackars er!

  Jag undrar om det är olika sjukvårdsupplysningar i olika städer för jag har upplevt att de i Stockholm har rätt bra koll och precis som Le Velour blivit kopplad till en sjuksköterska på akuten när hen i telefon inte visste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kanske varierar? Eller så kanske det beror på vem som råkar jobba när en ringer in? Fast det borde det ju inte göra, jag tycker det borde vara likadant överallt!

   Radera