söndag 26 augusti 2012

NEJ!

Nej är ett ord Elly använder ofta, precis som de flesta andra småbarn antar jag. Hon säger ibland ett klart och tydligt NEJ och andra gånger ett kort nej medan hon skakar på huvudet och rynkar näsan. Ofta säger hon nej när jag frågar något, som är du hungrig nu? är du trött? eller när jag kommer med någon "befallning" som kom nu, så ska vi ta på dig byxorna! Ibland går Elly dock runt och liksom "okynnessäger" nej, som om hon gillar att känna på ordet lite. Idag råkade jag spilla ut en näve puffat ris på golvet och brast ut i ett långt neeeeej, och det var Elly inte sen med att härma. Sedan satt hon och sa neeeeeej med eftertryck under hela kvällsmaten.

För övrigt så försöker jag att inte säga nej så ofta som jag vill göra det rent impulsivt. Det låter så negativt att säga nej hela tiden, så jag försöker att säga t ex gå här istället! istället för nej, gå inte dit! Men det är svårt och jag kommer ofta på mig själv med att säga nej i tid och otid när det springs iväg, när det hälls vatten över maten, när det slåss osv.

8 kommentarer:

 1. Vi säger inte heller nej så ofta. Men det händer ju, framförallt när det är allvar. Men E är också en riktig nej-sägare. På både svenska, tyska och engelska. Hon säger till och med nej när hon är på väg att ta något hon i te får ta eller göra något jag inte vill att hon gör. Än har hon aldrig sagt ja.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är galet vad stora de blivit :)

  Charlie säger inte nej än, men det kommer nog :)

  SvaraRadera
 3. Så stor hon blivit som kan så mycket nu!

  Här hemma försöker vi också hitta på alternativa ord till Nej. Fast det är i hundträningssyfte. :)

  SvaraRadera
 4. Åh precis så är det här hemma med. Jag brukar också försöka låta bli, men ändå kommer jag på mig själv med att säga det typ tusen gånger om dagen..

  W brukar ha riktiga "nejdagar" då han bara går runt och säger nej mest hela tiden!

  SvaraRadera
 5. Det där nejet ligger verkligen så nära till hands hela tiden och jag håller med om att det är ett tråkigt ord. Här kör vi samma och försöker verkligen att tänka på att använda oss av andra formuleringar, speciellt när han gör något han inte får (typ hamnar i trans och släpper ner matbitar på golvet) så avleder vi med något "men oooj vad är det hääär?" åt något helt annat med överentasuastisk röst och på så sätt undviker vi både bråk och dålig stämning.

  SvaraRadera
 6. Fast obs, ibland måste man ju verkligen säga NEJ. Det är ett bra ord för att markera, men tråkigt ord att överanvända.

  SvaraRadera
 7. Syrrans knodd är också inne i ett nej-stadium. "Vill du ha glass". "NEJ!" och så fiskar hon fram käften ändå.

  Not to bright, nej.

  SvaraRadera
 8. Det är jättesvårt! Men övning ger färdighet, tänker jag.

  SvaraRadera