torsdag 20 september 2012

Om en kallelse till 18-månadersKONTROLL

Härom veckan fick vi hem en kallelse till 18-månaderskontroll för Elly, eller hälsobesök 18 månader som det står på papperet. Med kallelsen följde ett frågeformulär som föräldrarna ska fylla i inför besöket. Jag sneglade lite på frågorna och hakade upp mig på en av dem, nämligen Somnar barnet i egen säng? För jag kan inte förstå varför BVC behöver veta det. De flesta av frågorna i formuläret har med barnets utveckling att göra (t ex Talar barnet 8-10 ord? Går säkert utan stöd?) och jag förstår att det är sådant som kan vara viktigt att ha koll på. Men om barnet somnar i egen säng, vad har det med utvecklingen att göra? Nu när jag läser resten av frågorna framstår det här frågeformuläret allt mer som ett förhör för mig och jag tycker nog att frågor om huruvida barnet går i barnomsorg eller på öppen förskola och om det ammas inte är väsentliga i sammanhanget. Sedan finns det frågor som är formulerade så att ett icke önskat svar enkelt ska kunna följas av förmaningar; Vad dricker barnet till maten och mellan måltiderna? Borstar du barnets tänder regelbundet? Ser ditt barn barnprogram på TV? De får mig nästan att vilja svara Coca cola/nej/nej, hon ser på ultravåld och skräck. 

Jag vet många som känner att de blir (be)dömda av BVC och om det är det BVC vill uppnå så har de tagit fram ett bra formulär. Själv känner jag mig alltid så himla granskad när jag är på BVC och jag vill alltid visa upp en perfekt fasad, vilket gör att jag förställer mig och blir superkäck. På formuläret står det att det kommer att finnas tid till att diskutera svaren, men jag kommer även att vilja diskutera vissa av frågorna också.

Hur ser det ut på andra orter, ställs samma frågor hos er?

38 kommentarer:

 1. Oj, vilka frågor! Blir spännande att se om det är samma här. Hoppas inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är de lite konstiga i sammanhanget?

   Radera
 2. What?? Nej! inget himla formulär. Det var frågor om ord, 8-10. Min son kunde typ 4-5 då, men det var ju inte så alarmerande. Han fick stapla klossar, vilket han gillar och gjorde, och så ville de att han skulle rita lite vilket han inte tycker är så kul och inte gjorde. that's it.

  Han sover fortfarande i min säng. Han somnar aldrig ensam. Han sover bra. Tycekr du ska säga att på Gotland så bryr sig inte landstinget om barnet sover själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var frågor här om barnet bygger med klossar, ritar osv och de frågorna kan jag ju förstå, även om det kanske hade varit bättre att bara prata om det.

   Jag ska säga det om Gotland faktiskt, det var lite därför jag frågade hur det är på andra ställen. Här anser de väl att om barnet inte lär sig att somna själv i egen säng under spädistiden, så lär det sig aldrig det och kommer att sova hos föräldrarna tills det är 25...

   Radera
 3. Åh, sånt där känner jag att jag kommer att bli urförbannad på om jag får barn och det händer mej. Blir ju nästan som överförmynderi. NEJ! De har verkligen inte att göra med om Elly sover i egen säng eller ej. Tycker frågorna är lite integritetskränkande.
  Tycker absolut att du ska disskutera frågorna med dem om du orkar. Ibland tycks sjukvården bara köra på utan att reflektera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns ju som om de bara vill kontrollera en, så himla osmidigt.

   Radera
 4. Jag skulle ha struntat i att svara på de frågor jag hade synpunkter på och sen ifrågasätta dem under besöket. Stå på dig! Jag är förövrigt en mardröm för såna formulär. Jag har alltid ett svar och sen ett men.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag funderar på att skita i att fylla i. Dessutom är det så opersonligt, de kan ju bara fråga under besöket.

   Radera
 5. Men vad fan! Om vi får ett sånt formulär kommer jag skriva: Alex sover i vår säng, somnar endast när han ammar eller när vi bär honom och han ammar när han vaknar till och det får han göra så länge han vill!

  Vad sjutton har bvc med det att göra? Varför skriver de typ inte: har du några frågor kring sömn finns tid att diskutera dem? (Så att de kan berätta om 5-minutersmetoden...) Åh, vad trött jag blir på bvc!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men så kommer jag att svara ungefär, om jag svarar, har inte bestämt än. Vill rent instinktivt säga att de ska skita i det, men samtidigt känns det viktigt att visa på att alla inte gör likadant.

   Radera
 6. Här får vi inget sånt formulär, men jätteknäppa frågor ju! Fråga gärna om dom för jag är verkligen jättenyfiken på vad som kommer att sägas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag ska fråga varför de ställer en del av frågorna. Återkommer när vi har varit där!

   Radera
 7. Det var ju ett tag sedan, men jag tycker jag känner igen de där frågorna. Minns inte hur jag hanterade situationen, men jag har ju fortfarande vårdnaden om barnet ifråga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske var det inte alls jag som gick på den där kontrollen förresten, men jag var med på vaccinationen hon fick i ungefär den åldern, är det samma besök?

   Radera
  2. Ja, det är samma besök. Jag är ju inte rädd att de ska ringa soc för att Elly inte sover i egen säng direkt, men jag tycker att det är en irrelevant fråga.

   Radera
 8. Vi har inte fått ett sånt formulär... Konstiga frågor! Jag förstår dock att de vill ha "koll" på oss föräldrar, men genom sånna frågor? Hummm nja känns inte ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker det är bra att de håller koll, för att upptäcka om barn far illa, om föräldrar behöver stöd osv, men det tror jag de upptäcker genom att prata, inte genom ett gäng ja/nej-frågor!

   Radera
 9. Fy vad hemskt frågeformulär! Hoppas verkligen att vi inte får ett sådant. Det återstår väl att se.

  Jag förstår inte eller vad BVC har med huruvida barnet somnar eller sover själv att göra!? Man gör väl på det sätt som passar ens barn bäst! Sen vet man ju iofs inte om de ställer många frågor bara för att se så allt står rätt till i familjen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det kan nog vara så att de ställer en del frågor för att kolla så att allt är bra i familjen, men jag tror att de får bättre svar genom att samtala med familjen, inte lämna ut ett formulär, det är ju så opersonligt!

   Radera
 10. Hos oss får vi inget formulär, men så har vi en bra bvc-sköterska också som tycker att alla gör på sitt sätt som fungerar för dem.

  Gissar dock att frågorna är tänkta utifrån perspektivet där man vill hjälpa familjer som kanske har problem med nattsömnen och utgår ifrån att samsovning är dåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan säkert vara så, men trist att de utgår från att samsovning är dåligt och egen säng är bra!

   Skönt att ni har en bra sköterska!

   Radera
 11. Vi har också fått kallelse men inget formulär. Knepiga frågor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller hur? Många av dem förstår jag, men andra känns helt irrelevanta i sammanhanget.

   Radera
 12. Inga frågor i förväg här. (Västerbotten) Under besöket fick vi rit- och klossfrågan. De frågade också när hen lärde sig att gå och hur många ord hen kunde säga. Det där med orden reagerade jag på. Hen kommunicerar massor med delar av ord och med teckenstöd. Men att hen kunde teckna var de föga intresserade av. Vi räknar inte ord här hemma. Vi är inte ett dugg oroliga för hens talutveckling. "Pa" betyder papper eller pall. Det är aldrig någon tvekan om vad hen syftar på i en specifik situation. Viljan och förmågan till kommunikation borde väl vara i fokus, inte antalet ord?!

  SvaraRadera
 13. Men fy! Jag kan inte förstå att folk inte påpekar dessa frågor?? Du gör rätt i att ifrågasätta dess relevans när du går dit!

  Vi gjorde 18 månkoll på Kungshöjd och fick inget frågeformulär och de frågade inte alls något om hon kunde somna i egen säng/själv.

  De frågade om hon sover okej, ungefär hur många ord hon sa och om hon verkar förstå en enkel instruktion. Hon fick stapla klossar och rita en krumelur på ett papper. Gick gjorde hon in och ut så där var det ju inga frågetecken.

  Sist av allt frågade hon "och ni ammar inte längre?" och då sa jag att johodu det gör vi visst.

  De frågade inte om barnomsorg heller. De frågade om hon äter, då sa jag att hon äter det vi äter och att hon oftast hittar något hon tycker om då, men att det inte alltid är några stora mängder. Däremot är hon nyfiken på allt, vilket de tyckte lät bra.

  Usch det där frågeformuläret kändes lite läskigt. Tänk att det kan skilja så mycket i samma stad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan förstå att de frågar om barnet sover bra, eftersom det är viktigt för hela familjen, men att egen säng ska vara så viktigt? Ska bli intressant att se vad de säger när ajg frågar hur de tänkte med den frågan. Ska även bli intressant att se vad hon säger om amningen!

   Radera
 14. Vad konstigt...
  Här i Colombia finns inte BVC, utan här går man på koll hos barnläkaren och då är det verkligen medicinskt fokus. Mäter och väger och kollar flexibiliteten i höfterna och frågar om sånt (fysiskt) de ska någorlunda kunna i den åldern, typ sitter han själv? kan han rulla runt?

  Jag gillar BVC-approachen rent teoretiskt, att det också handlar liksom om råd om själva omhäntertagandet, osv (råd som man här får enbart från mor- och farföräldrar...), men det känns ju som att det kan gå för långt också, när det blir mer som ett förhör att man gör allt enligt det statliga protokollet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har inte fått något formulär hemskickat, men frågorna kommer kanske att ställas ändå. För oss kommer det finnas massor med tid för prat då Thilde redan fått sprutan som tas i samband med denna kontroll. Nu har vi en bra BVC, men det är många gånger jag sagt åt dem vad jag tycker, om Thildes vikt bland annat som de ansett varit för låg och de gav sig när jag visade min egen viktkurva som bebis. Så har man bara belägg för sina åsikter så lyssnar de ju.

   Jag tror dessutom som många andra skrivit att man kanske vill komma åt de familjer där det finns problem och då kanske man får fram dem genom dessa frågor? Ett barn som kikar på TV en hel dag kanske inte får så mycket uppmärksamhet som denne kanske behöver?

   Radera
  2. Jag tycker det är bra att BVC ger råd, om en efterfrågar det, eller om det är uppenbart att föräldrarna behöver stöd med vissa saker. Och jag tycker att det är bra att de ställer frågor så att de kan upptäcka om allt inte är som det ska, men vissa frågor känns så irrelevanta i sammanhanget!

   Radera
 15. Usch, hoppas vi slipper ett sånt formulär. Tycker vårt Bvc har varit ganska bra på att hålla sig till att kolla längd och vikt etc och höra om vi har några andra frågor. Har t ex aldrig fått några oombedda sömnråd, vilket känns skönt.

  Men eh...rita alltså? Min snart 15 månaders äger inga kritor och ritblock än. Trodde hon var lite liten men det är alltså något de "ska" kunna? Vi har inga klossar heller när jag tänker efter så bygga torn vet hon nog inte hur man gör. Dags att köpa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi köpte kritor för ganska länge sen, men då var E inte alls intresserad. Nu tycker hon dock att det är roligt, åtminstone korta stunder. Men det är ju så olika vad de gillar! Och ang klossar: E brukar inte bygga med klossar, men när jag läste frågan var jag tvungen att kolla, så jag gav henne klossar för att se om hon kunde bygga… Alltså, jag tror inte att BVC börjar ifrågasätta om ett barn inte ritar eller äter själv, utan de där frågorna är nog för att de ska få en ungefärlig uppfattning om hur barnet ligger till i utvecklingen.

   Radera
 16. Men vilka frågor! Även om jag på ett sätt tycker det var bra att de hade ett formulär, för jag skulle själv vilja fylla i ett sånt och diskutera kring det. Särskilt om sömnen eftersom vi alltid haft strul med det. Men att ställa frågorna på det där sättet var ju lite konstigt.
  Hos oss fick vi dock inget papper att fylla i, utan hon frågade saker när vi var där. Hämtar han saker på kommando? Ja, om han väljer att lyssna just då. Kan han bygga med klossar? Ja, om han vill. Ritar han? Jag hade hört att denna fråga skulle komma och hade köpt kritor och papper för att testa hemma lite. Jag tyckte egentligen det kändes tidigt med en sån fråga, rita när de bara är 1,5 liksom? Men enligt vår sköterska så vill de bara se om de fattar grejen med att hålla i en penna mot ett papper typ. Och det kunde han. Kan han säga 8-10 ord? Det kunde han inte då, men det var ingenting att oroa sig för. Och så känns det som om det var en grej till, men det kommer jag inte ihåg nu...

  Oj, nu blev det typ värsta novellen känns det som!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De får gärna ställa frågor, men jag tror ärligt talat att de får ut mer av dem om de frågar muntligt, eller att man får resonera lite under besöket, det blir ju mycket personligare!

   Radera
 17. Usch, förstår att du reagerar. Vi fick inga formulär i förväg, och min strategi hela vägen har varit att inte ta upp sånt som jag förstår att BVC kan ha negativa åsikter om. Så jag sa inte att vi fortfarande ammade vid tiden för 18-månadersbesöket, inte heller minns jag några frågor om det eller om sovandet. Däremot fick Esme rita lite, peka ut var näsan sitter, bygga med klossar och visa att hon kunde gå utan stöd. Det sistnämnda var ju verkligen inte någon självklarhet i vårt fall så vi var mest väldigt glada att hon faktiskt gick med på att ta några steg just när det behövdes. Hoppas ni får tillfälle att diskutera de av frågorna som handlar mer om värderingar än om barnets utveckling om hälsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så trist att många känner att de inte kan/vill/orkar vara öppna med amning och samsovning, bara för att vissa BVC har så bestämda åsikter om det. Men ja, det ska bli spännande att se vad sköterskan säger när jag ifrågasätter några av frågorna.

   Radera
 18. Intressant, på tal om socialpsykologi! Nu befinner ju sig mitt barn i magen fortfarande, men vissa av frågorna hos barnmorskan kan jag också tycka att är ställda på liknande sätt, trots att man där ursäktar sig med att "vifrågar samma av alla". Det är inte frågorna som besvärar utan det är SÄTTET att fråga på. Eftersom jag jobbar som sjuksköterska har jag också pluggat patientpedagogik och hur viktigt det är att skapa förtroende i vårdar-patientrelationen. Det här sättet känns väldigt omodernt, då föräldern går in i försvarsställning direkt. Pekpinnar fungerar aldrig om man vill uppnå något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår grejen med att ställa samma frågor till alla, det blir ju mycket lättare så, ingen behöver känna sig utpekad osv. Jag är ju socionom och jag har ofta ett antal frågor som skall ställas vid nybesök. Men. Det är skillnad på frågor och frågor. Frågor som är relevanta och frågor som inte är det. Och precis, sättet att fråga på. Jag tycker att de istället för att skicka ut ett platt och opersonligt formulär kunde ha ställt lite mer öppna frågor under besöket. T ex "Berätta om hur en vanlig dag ser ut!", en sådan fråga skulle ju kunna få svar på så mycket.

   Radera