söndag 18 november 2012

How to åka på charter med barn?

Om två veckor slipper vi de grå, mörka och kalla dagarna, för då befinner vi oss på Lanzarote! Barnvänligt hotell med pool, nära till havet, all-inclusive etc - det ska bli hur skönt som helst. MEN. En flygresa på 5.5 h med en 19-20 månadersunge som inte vill sitta still längre stunder, hur gör en? Jag tänkte att ni som har rest med små barn kanske kan dela med er av era bästa tips, please? Vi tänker ladda upp med Pixiböcker och små, nya leksaker Elly kan sitta och pilla med, men vad mer? Och har ni några övriga tips på saker att ta med på resan? Shoot!

28 kommentarer:

 1. Vi åkte med ett barn som var åtta månader, så det här kanske inte gäller för er, men vi tog med all barnmat för att vi blev tipsade om att barnmaten på burk var jättedyr där nere. Vi fick även låna en enkel vagn på hotellet, vilket var bra att ha när vi var ute och åt på restu och Fimpen somnade, då lassade vi in honom i den.

  Annars tycker jag inte att det var så krångligt. Han stojade omkring på planet och vi var inte så noga med att han skulle sitta still på sin plats (förutom vid start och landning) och det hjälpte nog mycket.

  Njut nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att det inte var så noga att sitta still, det är mest stillasittande jag oroar mig för. Elly äter samma mat som vi, så vi tar inte med nån mat och så tar vi med sulky, för även om hon inte åker vagn så jättemycket kan den nog vara bra att ha. Tack för tipsen!

   Radera
 2. Åh vad härligt!! Jag har tyvärr inga bra tips. Typ, muta med russin eller något. ;) mest är jag bara avis, vill också ha sol och värme!! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det får nog bli en del mutor :)

   Radera
 3. Vi tog med djurkex som muta, inte så nyttigt kanske, men vad fan, allt för lite lugn. Sedan tyckte Astrid att volymknapparna på armstöden var jätteroliga att trycka på.
  Annars kan man nog bara hoppas att de somnar en del av resan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade även med oss en liten påse med små leksaker, som vi sjöng sånger om, plus att hon roade sig med att visa grejerna för de som satt bakom.
   Vi hade även med Ergon, perfekt på flygplatsen och på promenaden till stranden.

   Radera
  2. Ja, vi tänker ta med russin, små kex och annat hon kan plocka med. Ska även köpa några nya små, plockvänliga leksaker, så vi har lite överraskningar att ta till om hon tröttnar. Ergon ska absolut med, använder den fortfarande väldigt mycket, så den kan vi inte åka utan!
   Var var ni nånstans?

   Radera
  3. Vi var på Kreta. Svennigt, men riktigt bra!

   Radera
  4. Hehe, Kanarieöarna känns ännu svennigare!

   Radera
 4. http://duaerentjej.blogspot.se/2012/09/intalar-mig-att-det-ar-farligare-att.html

  När vi flög med Kaja, ca 3,5 h flyg men även mellanlandningar så total restid var ca 8 timmar. Funkade jättebra. Jag var i chock!

  SvaraRadera
 5. Särskilt pennor och block tyckte hon var roligt. Så hade hon fått en ny "nyfikna öron"-bok som hon läste väääldigt många gånger till alla medpassagerares förtjusning (?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, ska nog inhandla ett litet block och småpennor, tack!

   Radera
 6. Vad härligt!

  När vi åkte så hade vi turen att vide stensomnade när vi lyfte och sov en bra stund. Sedan hade vi bunkrat upp med russin, frukt, böcker och andra skojiga leksaker och han satt still hela tiden faktiskt. fast vi hade ju turen att ha med hela sambons famij så han kunde ju hoppa runt om han tröttnade på den ena :) sedan får man ju gå fram och tillbaka i gången om det skulle behövas så kiddo får röra på sig lite. Sedan när ni väl är nere så får ni ta dagen som den kommer helt enkelt. Och njut! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gud vad skönt att han sov! Jag hoppas att Elly kommer att sova åtminstone en stund, men hon somnar inte så lätt i famnen bara så där, när vi åker tåg brukar hon somna i ergon, medan jag går omkring. Men vi tänker nog russin, kex och små leksaker så hon har nåt att plocka med. Tack!

   Radera
 7. Amma i start och landning för att undvika lock! Ta med en liten miniväska som E kan ha med leksaker i . En sån där hederlig "rita-sudda" magnetisk tavla var poppis hos oss. Sen går det bra att promenera i gången och kanske träffa andra barn. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, särskilt för tipsen om amning för att undvika lock! Och ja, en egen väska för Elly blir ju jättebra och jag hoppas att hon kommer kunna gå omkring en hel del.

   Radera
 8. Tänk på öronen! Mitt enda å viktigaste tips. Amma, juicr, välling, napp, klubba, vad som behövs för att svälja.

  Jag är vuxen (nähä?) och har enligt läkare öron som en treåring. Om jag råkar sova genom en landning, så går mina öron sönder. Gör ont i 1-2 veckor.
  Alla barn är inte så känsliga, men väldigt dumt att chansa.

  Var på semester nu i somras med min treåring. Vi hade övat innan, typ att suga på nappen på kommando å sånt. Det gick bra.


  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för tips, hade inte ens tänkt på öronen. Jag brukar få lock som sitter i resten av dagen, sjukt jobbigt, men kan ju tänka mig att småbarn får jätteont.

   Radera
 9. Jag har också läst det där med att amma vid start och landning för att undvika lock. Eller suga på något - napp, klubba, vad som helst som gör att käkarna gör sugrörelser, det motverkar lock. Sen ska nässprej vara toppen mot lock i öronen också, alltså sån där Nezeril för täppta näsor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla, hade inte haft en tanke på lock för öronen, jag flyger så sällan!

   Radera
 10. Vi ammade vid start och landning. Ja så mycket det nu gick eftersom Alex ju tyckte det var sjukt spännande att titta ut genom fönstret.
  Annars säger jag bara russin, russin och russin! Han åt typ ett halvt paket på vägen ner och sen vägrade han i princip att äta mat där nere så han levde på torkad frukt och tutte. Det var helt enkelt för mycket nytt så han kunde inte koncentrera sig på att äta. Hade jag vetat det hade jag packat ner väldigt många fler Ellas kitchen-fruktpåsar eftersom det alltid går ner.
  Vi hade gjort egna köttbullar som han mumsade på på flyget, maten på plan var ju inte direkt barnvänlig.
  Alex satt still i typ 10 min åt gången, kollade på mobilen och sen ville han bara gå fram och tillbaka i gången. De flesta är ju okej med det när det är sån typ av resa.
  Vi bokade Airshells för att ha vagn och bilbarnstol i. Så slapp vi oroa oss för att nåt skulle gå sönder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bra tips!
   Jag ska försöka att amma så gott det går, men det kan nog bli svårt för Elly kommer säkert att tycka att allt är så spännande att hon inte får ro, men nappen tar hon säkert. Russin ska vi absolut ha med, likaså Ella's kitchen, det kan ju hända att hon inte äter så mycket när vi är borta, det är varmt och annrlunda på många sätt och vis. Tur att en fortfarande ammar så jag vet att hon får i sig något åtminstone! Det låter bra att han kunde gå omkring på flyget, hade fått för mig att en måste sitta still om en inte är på väg till toan eller så.

   Radera
 11. Vi har aldrig haft problem med öron, men haft både napp och smoothie utifall sugande behövs för att motverka. Lek med andra på planet. Nya leksaker och framför allt appar. Min erfarenhet är att tiden på planet är lätt medan den på flygplatsen är pest. Iris älskade att titta på landning och start.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas på att det är många barn på 3-4 år på planet, då kommer Elly vara nöjd! Hm, kan tänka mig att allt väntande på flygplatsen inte kommer att bli så populärt...

   Radera
 12. Ja, du vet ju vilka tips jag hade efter vår Kroatienresa! Det kommer gå superbra för er! Vidhåller att Pixiböcker är en bra idé, de räddade vår flygresa ner :) Angående amning förresten, så har jag aldrig kunnat amma E, eftersom barnet också ska sitta i säkerhetsbälte framåtvänd, svårt att amma då alltså. Men napp fungerar ju lika bra om det är själva sugandet och tryckutjämningen man vill åt.

  Hoppas ni får en härlig och någorlunda rofylld resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste vara olika noga, det var ingen som sa nåt om att vår inte satt framåtvänd så länge han var fastspänd.

   Radera
  2. Ja, jag minns särskilt det du skrev om att ha en massa överraskningar redo :) Vi ska ladda upp med nya, roliga Pixiböcker, Elly är inne i en bokslukarfas just nu, så det blir perfekt!

   Radera
  3. Hm, hoppas hon inte måste sitta framvänd...

   Radera