måndag 28 januari 2013

Bearbetning

Vi har pratat en hel del med Elly om att hon har varit sjuk och om de undersökningar hon har gjort. Hon berättar på sitt sätt om sina upplevelser, säger att hon sa "nej, nej, nej!", grät och fick plåster. Idag köpte vi en doktorsväska så att vi kan leka doktor med gosedjuren, och Elly tyckte det var roligt. Hon gav djuren medicin i spruta i munnen och gav dem sedan russin för att få bort den äckliga smaken, lyssnade på deras lungor och tröstade dem. Och så tog hon blodprov på sig själv.

På onsdag ska Elly göra en gammakameraundersökning av njurarna, vilket tydligen görs på alla småbarn efter att de har haft urinvägsinfektion. Jag måste erkänna att jag blev lite yr bara av att läsa om undersökningen, så det är nog inte bara Elly som behöver förbereda sig mentalt inför den. Jag hoppas att personalen där är som den underbara sköterskan som var med när Elly gjorde ultraljud på njurarna; pedagogisk och tålmodig, och inte som personalen på avdelningen Elly var inskriven på förra helgen; sura, otrevliga, opedagogiska och värst av allt: ointresserade. Det var verkligen inte vad jag hade förväntat mig av en barnvårdavdelning.

10 kommentarer:

 1. Först och främst, stackars Elly!! & stackars mamman! Vilken pärs.
  Smart att vända upplevelsen till något lärorikt även.
  Undersökningen kommer säkert att gå finfint, men jag förstår att du är lite orolig.
  Vissa människor ska helt enkelt inte arbeta med människor, synd bara att de själva inte verkar hajja det.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fy, sjuka barn är nog det värsta jag vet!

   Radera
 2. Vilken tuff tid, lilla plutten!

  Men, vad himla impad jag är över den här ungen, och er! Hon verkar så in tune med sina känslor och så kompetent på nåt vis, så liten hon är. Har ni några tips? Har jättesvårt att föreställa mig att E skulle kunna förmedla detta om typ ett halvår (det som skiljer i ålder), nu hade jag jättesvårt att föreställa mig att hon skulle säga mamma en dag och klättra på stolar också, men men

  Stort lycka till med undersökningen. <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det är ju så svårt att tänka sig att ens lilla barn kommer att göra en massa grejer som bara stora barn gör inom en snar framtid! Vet inte om jag har några tips, men jag antar att vi pratar mycket med Elly, förklarar, berättar, tydliggör. Säger ofta om vi är ledsna eller på dåligt humör och varför. Säger hur vi tolkar Ellys känslor och beteende, t ex "jag ser att du är arg" eller "du blev rädd". Men äh, jag tror inte vi gör nåt speciellt egentligen. Sen är ju barn så olika, Elly är inte så mycket för att klättra, vara fysiskt modig och sånt, utan är ganska försiktig av sig och tycker om att leka att hennes gosedjur slår sig och blir ledsna och sånt.

   Radera
 3. Är också imponerad av lilla Ellys förmåga att uttrycka sig. Det måste vara skönt att hon ändå kan "förstå" lite, om än på sin nivå? Sonja är ca tre månader yngre och ligger långt efter E. Vi kan kommunicera hyfsat men det är ändå ganska ofta jag verkligen inte fattar vad hon menar.

  Hoppas undersökningen går bra och inga konstigheter hittas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är mycket som blir så mycket enklare när barnet kan uttrycka sig mer. Och det är ju bra att hon förstår så pass att vi kan förbereda henne på sånt som ska hända, så hon nye behöver bli chockad.

   Radera
 4. Smart att köpa en doktorsväska så hon kan göra samma saker och kanske bearbeta sina känslor och det hon varit med om.

  Undersökningen går säkert bra! Hoppas att snällsköterskan är där :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, barn bearbetar ju så mycket i sin lek!

   Radera
 5. Bra idé med doktorsväska! Håller tummarna för att allt ska gå bra med undersökningen.

  SvaraRadera