tisdag 19 februari 2013

Mönsterbarnet

Elly har varit ganska trotsig på sistone. Hon har alltid haft en stark vilja och tydligt visat när hon inte är nöjd, men nu har det blivit både fler och starkare utbrott. När vi var i Småland tog hon dock en paus från trotset, det är när vi är själva som hon får sina bryt. Och det är ju så det ska vara; det är ju främst anknytningspersonerna som trotset riktas mot, då det är med dem barnet är tryggt nog att gapa och skrika allt vad det kan.

Hur som helst så trodde jag att trotset skulle komma igång så fort vi kom hem, men det har faktiskt varit lugnt på den fronten, än så länge. Igår var det bara lite smågnäll, och då hade Elly bara sovit 5-10 minuter på dagen. Sedan somnade hon lätt som en plätt vid 18.30 och sov till 7.45, tuttade bara lite halvt i sömnen tidigare på morgonen. Och jag vaknade av mig själv vid 7.30 och kände mig helt utsövd. Vi båda har varit pigga och glada idag och allt har känts så enkelt. Jag tänkte att med den nattsömnen blir det nog ingen dagssömn, men Elly somnade efter några minuters tuttande och mys när vi kom hem från Öppna Förskolan. Trots att det var främmande män i lägenheten som spolade ur avloppen. Och jag har hunnit träna och laga lunch till oss.

Jag vet inte riktigt vad jag vill säga med det här inlägget, men jag antar att poängen är att jag njuter av det här flytet och samlar krafter inför kommande trots. Det kan nog vara en bra idé för mig själv att läsa det här inlägget om ett dygn eller så.

3 kommentarer:

 1. Bara ett tips här och absolut ingen pekpinne, det här var något som jag upptäckte bra för oss. Jag tycker trots är ett negativt laddat ord. Jag provade att byta ut det mot språng/växa/du har det jobbigt etc. Det är enkel psykologi, men det blir lättare för mig att hantera "trotset" om jag tänker på det som något jobbigt för honom istället för mig.

  SvaraRadera
 2. Vår dotter är just nu i en sådan period, hon inser att hon kan själv och ska därför också bestämma över sitt eget liv. Kan bli lite fighter här hemma var och varannan dag tack vare det.

  Vad man kallar såna här perioder är inte relevant för förståelsen för det. Att man förstår bakgrunden däremot kan vara viktig. Men trots, språng, växaperiod what ever. Jag tycker inte det spelar roll för resultatet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ledsen för sent svar, har varit så kass på att svara på sistone.

   Jag tror att det kan vara viktigt vad en kallar olika saker, eftersom laddningen i olika ord kan påverka vilken syn vi har på nåt. T ex tror jag det påverkar en hel del vilka smeknamn vi ger folk; om jag för höra att nån kallas "idioten" får jag säkert en negativ uppfattning om henom redan från början. Jag tänker likadant om ordet "trots", det är ju så negativt laddat.

   Radera