torsdag 28 februari 2013

När ska Elly börja på förskola?

Frågan i rubriken är, och har länge varit, den vanligaste frågan jag får IRL. Och ta da, nu kommer jag att kunna svara att inskolningen börjar den 8:E augusti i år, för nu är det klart. Jag tänker att det nog är många som kommer att bli lugna av det här svaret, för nu slipper de ju oroa sig för att Elly har det tråkigt och blir understimulerad på dagarna när hon är hemma med en eller två föräldrar. Eller att hon ska komma efter i utvecklingen eller nåt annat elände som kan inträffa om barnet inte börjar förskolan "i tid". *

* de sista meningarna bör läsas med en dos ironi.

20 kommentarer:

 1. Fick ni plats på "er" förskola? Jag tror Elly kommer tycka att det är jätteroligt. Men jag tror också att hon hade tyckt att det varit jätteroligt att fortsätta vara hemma med er. Alla sätt är bra utom de dåliga :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, vi fick på ett föräldrakooperativ i närheten, verkar toppen! Och jag tror absolut att hon kommer att trivas jättebra!

   Radera
 2. Äh. Innan de är tre har det inte så stort utbyte av förskola.
  Kaja är också inplanerad till augusti (fast vi har inte fått svar än).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Jag tror faktiskt att så små barn har större utbyte av att vara med vuxna.

   Radera
 3. Haha. Alltså jag låg och tänkte på er igår kväll när jag inte kunde sova. Då tänkte jag på precis just det, förskolan. Mest för att jag inte visste om ni hade en plan eller ej. Jag tror hon kan ha minst lika roligt hemma med er som hon kan ha på förskolan. Ni gör ett himla bra jobb!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Asså, även om vi gör en hel del, går på aktiviteter, leker ute, leker inne, läser, myser etc, så har hon förstås inte alltid roligt, men det har väl inte barn på föris heller. Dessutom tror jag inte att barn behöver ha det just roligt jämt, däremot tror jag att de alltid behöver ha det bra :)

   Radera
 4. Haha, vem kan ha undgått the awesomeness hon har haft om dagarna? Barn är ju bra på många sätt, framför allt deras fantastiska förmåga att anpassa sig. Den stora frågan som nu snurrar i mitt huvud: vad ska du gör!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är ju inte sysslolös direkt, utan vi är ju rätt aktiva ändå.

   Jg ska förhoppningsvis skriva c-uppsats o socialt arbete!

   Radera
 5. haha alltså hade jag kunnat vänta med inskolningen så hade jag gjort det. Jag hade kunnat vänta ekonomiskt cirka 3 månader till, men det hade inneburit att jag skulle skola in i 1:a juni, det är ju inte så många som vill att man kommer med kiddo då liksom... Men med facit i hand så var inte Bambi redo förren efter sommaren när han kom tillbaka till dagis efter ledig månad. Då älskade han det. Nu älskar han det med, han går på en avdelning med blandade åldrar, det var räddningen när han var liten och ledsen. De hade verkligen tid att plocka upp honom när som.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går ju inte alltid att börja precis när en har tänkt det. Jag tycker det verkar så fint med blandade åldrar, det är det på Ellys dagis också, och föräldern vi träffade där sa att de stora verkligen värnar om och tar hand om de små. Det känns så bra!

   Radera
 6. Åh, vad skönt att Elly har kunnat vara hemma så länge!
  Ni verkar ha det så mysigt.
  Astrid började i januari och jag har och har haft ångest för det, har till och med tänkt att nej, jag säger upp mig så jag kan vara hemma.
  Men, nu är det så och hon verkar ändå ha det ganska bra, vi träffade inte så många barn innan så jag tror hon tycker det är roligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är verkligen glad och tacksam över att jag har kunnat vara hemma så länge. Och innan har jag fått ångest bara av att tänka på att E ska börja på dagis, men nu känns det faktiskt bra. Skönt att Astrid trivs!

   Radera
 7. Nu spelar det ju ingen roll vad jag tycker egentligen :) men 1. Folk är lite dumma i huvudet, har de ens träffat er och Elly? 2. Understimulerad? Alltså, jag kan skriva under på att det kan vara krävande att vara hemma med en tvååring, för det ställer ju lite krav på en såklart, det är ju inget tonårsliv en kan leva. Men denna besatthet av att ta upp att barnen behöver utbildade pedagoger och lekkramater varje dag från att de är ett... puh-lease! Dessutom verkar ni så aktiva, och hittar på så mycket skoj med E, så henne går det nog verkligen ingen nöd på ;)

  Vi hade absolut gjort som ni om vi hade kunnat, är skitavundsjuk, men verkligen inte missunnsam :)

  (Och helt OT, grattis till tentan, fasiken vad grymt! Har massa frågor om kursen (kurserna?) du läser, är det nåt du har lust att skriva mer om?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Nä, de flesta som kommer med såna där, ofta subtila, kommentarer, känner inte oss. De utgår bara från att E har det tråkigt med mig och de har ingen aning om vad vi gör och inte gör på dagarna. Egentligen tar jag inte åt mig, men blir bara trött på det synsättet. 2. Haha, nä, det går ju inte att sitta och dricka kaffe dagarna i ända. Vi går ofta på aktiviteter och leker ute, så hon träffar ju andra barn, men en ska inte underskatta alla vardagliga sysslor heller. Om barnen är delaktiga i matlagning, städning, tvätt, handling etc så gör de ju något och lär sig något. Det gäller bara att hitta en bransch lekfull nivå på allt.

   Tack! Är så jäkla nöjd över den där tentan! Jag kan skriva lite mer om kursen i nästa vecka!

   Radera
 8. Alltså, ni kan ju gå på öppna förskolan, ni kan gå till en massa parker, ni kan träffa folk.... varför skulle hon bli understimulerad? Varför är folk dumma i huvudet?
  Suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi går på aktiviteter med andra barn flera gånger i veckan, leker ute och sen är ju Elly med och handlar, lagar mat, tvättar, städar etc. Det låter kanske inte så roligt, men hon vill ju göra det som jag och Niklas gör och alla de där sysslorna blir ju lite vad en gör dem till.

   Radera
 9. Vilket märkligt märkligt samhälle vi har skapat om folk på allvar OROAR sig över att ett litet barn som inte ens fyllt två år har förmånen att spendera sin vardag med båda sina mycket kompetenta föräldrar. Jag blir ledsen av sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med. Varför skulle föräldrar inte klara av att ta hand om sina barn liksom?

   Radera
 10. Gud. Kan inte alla få göra vad de vill? Så trött på att många vill pracka på en vad DE anser vara bäst. Det här har ju fungerat jättebra för er kan man inte bara nöja sig med det då?

  SvaraRadera
 11. Gammelmoster och gammelmormor hälsar att de tycker det är jättebra att kiddo fått vara hemma de två första åren. Kärleksfulla och kompetenta föräldrar räcker långt. Finns ingen poäng med att sätta barn i förskola för tidigt om en inte måste.

  SvaraRadera