söndag 3 februari 2013

Om oro, undersökningar och katastroftänkande

Undersökningen Elly gjorde i onsdags, gammakameraundersökningen, den som jag fasade för, gick bra. Gick bra i själva utförandet. Personalen på mottagningen var så pedagogisk, lugn och tålmodig, Elly fick Emla när vi kom dit och sticket gick sedan bra. Själva undersökningen var ju inte alls smärtsam, utan Elly fick ligga på en brits och titta på Teletubbies (personalen hade tidigare frågat om och i så fall vad, Elly gillar att se på TV) medan Niklas och jag stod på var sin sida. Jag drog mer än en suck av lättnad kan jag säga.

Men hur orolig jag än hade varit för undersökningen, hade jag ändå sett fram emot att ha den avklarad. Den skulle bli ett avslut för Ellys sjukdomsperiod och när den var över skulle vi pusta ut och kanske till och med boka oss en sista-minuten-resa så att vi skulle få lyda till det med sol och bad i februari.

Så blev det inte. Resultatet av undersökningen var inte helt bra, så läkaren vill göra en röntgen av Ellys njurar nästa gång Niklas är hemma. Elly kommer då att få en kateter och hon kommer att vara lullig av lugnande när undersökningen görs. Ärligt talat vet jag inte vad som kändes värst när jag fick höra det här: att Elly måste genomgå den här undersökningen eller att hon kanske har skador på njurarna efter urinvägsinfektionen. Jag vet bara att jag var i ett sådant stort behov av att få höra att allt är bra med mitt lilla barn, att det brast lite för mig.

Jag tog det här på det där sättet som är så typiskt mig: jag grät, var vresig mot Niklas och andra som ville mig väl, hade svårt att tänka på nåt annat, aktiverade katastroftänket osv i ett par dagar. Sen lugnade jag ner mig och kunde ta in det där läkaren sa om att det här inte innebär att vi har ett sjukt barn, utan att de helt enkelt vill följa upp och kolla närmare på njurarna, att det med stor sannolikhet inte är nån fara.

Och frisk, det är hon i allra högsta grad, Elly. Hon äter som aldrig förr, är pigg, lekfull och påhittig. Och hennes talutveckling har satt igång i raketfart sen hon blev frisk och hon babblar nu på med en massa nya ord och fler och längre meningar. Jag försöker att tänka på det när oron börjar gnaga igen.

15 kommentarer:

 1. Usch, vad jobbigt, men bra att dom kollar upp för säkerhetsskull!

  SvaraRadera
 2. Vad bra att dom är så noggranna. Och jobbigt...

  SvaraRadera
 3. Vad bra att dom är så noggranna. Och jobbigt...

  SvaraRadera
 4. Ja, vad bra att de är noggranna. Hoppas att du får lugnande besked snart. Den där gnagande oron är den värsta som finns.

  SvaraRadera
 5. Å, massa styrketröstkramar! Vad skönt att hon verkar må tip-top igen, det kommer säkert snart det där ögonblicket när ni kan pusta ut och lägga det här bakom er.

  SvaraRadera
 6. Jobbigt fina du, för er alla. Men precis som du skriver, försök att inte ta ut något i förskott. Men jag vet, jag är likadan. Kram

  SvaraRadera
 7. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle vara så känslig för min bebis, men mitt hjärta blöder när han undersöks eller så (han föddes med en minimalåkomma som krävde läkarvård. Fy vad jobbigt det var!).

  bra att de är grundliga och att hon är frisk. Förstår din oro och katastroftankar precis!

  SvaraRadera
 8. Allt är säkert bra men jag försår hur du känner. Skönt ändå att dom kollar upp henne noga. kram!

  SvaraRadera
 9. Blä vad jobbigt!! Hoppas att allt är bra och att du inte oroar dig för mycket! Kram

  SvaraRadera
 10. Åh vad jobbigt, förstår verkligen din oro <3 Håller tummarna för att allt är prima, jättebra att de följer upp. Ska på läkarbesök med H i morgon som efterkontroll efter lunginflammationen han hade i julas.¨, men jag tror att allt är ok.

  SvaraRadera
 11. Det är det allra värsta - när ens älskling är sjuk. Men det kommer att gå bra, det är jag säker på! Kram till er!

  SvaraRadera
 12. Har tänkt mycket på er senaste dagarna! Kramar!

  SvaraRadera
 13. Förstår verkligen att du är orolig, vad läkarna än säger för att lunga så är det ju ens barn det handlar om. Hoppas verkligen att allt går bra och att Elly fortsätter vara pigg, glad och frisk!

  SvaraRadera
 14. Åh förstår att du känner oro men att hon leker och är pigg är säkert ett gott tecken och det är ju positivt att de följer upp det ordentligt.
  Hoppas givetvis jag också att allt går bra för er.
  Kram

  SvaraRadera
 15. Men usch vad läskigt! Fast ändå bra att de följer upp och kollar och försäkrar sig om att allt är ok. Hoppas ni får bra besked snart!

  SvaraRadera