fredag 8 mars 2013

Kvinnokamp! Feminism! Jämställdhet!

8:e mars. Internationella Kvinnodagen.
På eftermiddagen tog jag en promenad i vårsolen, helt för mig själv. Jag gick med snabba steg och lyssnade på peppiga riot grrrl-låtar. Och jag funderade, blev arg, funderade lite till och lät vreden fylla mig. För jag blev så förbannad när jag tänkte på vilka nackdelar och hinder Elly kommer att stöta på i livet bara för att hon har snippa och inte snopp. Att hon kommer att tjäna mindre, att hennes kropp kommer att granskas och bedömas och att hon inte kommer att ha samma möjligheter till makt och utrymme. För att hon har snippa och inte snopp. Ni hör ju hur sjukt det låter.

Jag har kallat mig feminist i ca 15 år nu, och jag måste säga att mina feministiska åsikter och tankar har fått en nytändning sedan jag fick en dotter. Jag tänker mer och mer på hennes möjligheter i samhället och både hoppas och tror att samhället har förbättrats på vissa plan sedan jag växte upp. Men på andra har tiden säkerligen stått still. I några hundra år eller så. Visst känns det så ibland? Samtidigt tror jag det finns en annan medvetenhet nu än vad det fanns när jag var yngre. Fler kallar sig feminister, fler vill förändra, fler köper inte konceptet "patriarkatet" längre. Och det känns så bra. Mer än bra faktiskt. Det känns inte helt jävla hopplöst i alla fall.

Upp till kamp för en bättre framtid för våra döttrar (och söner och de som inte vill tillhöra något kön alls och oss själva och så vidare)!

8 kommentarer:

 1. Tro inget annat än att vi män kommer att kämpa emot detta genom att ifrågasätta och debattera, diskutera med alla vi hittar. Givetvis på ett lagligt och demokratiskt sätt. Men vi kommer inte att vara tysta och låta feminister sätta dagordningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det ni kommer att kämpa emot? Lika rättigheter? Samma lön? Samma värde?

   Radera
 2. Alltså... jag fattar inte vad det är anonym vill kämpa emot? Att Elly ska få leva i ett jämställt samhälle? Att vi inte ska behöva oroa oss för att våra döttrar ska bli våldtagna? Att tjej som kille ska ha samma förutsättningar i livet? Det var fan det fånigaste jag har läst på länge - inte minst för att du skriver att du tänker debattera och diskutera med alla du hittar, men du berättar inte exakt vad du tänker debattera, eller vad det är du har emot Fifs inlägg.

  Och jag är evigt tacksam för att männen som jag har i mitt liv och som jag känner inte resonerar på samma sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte heller, allt det där är ju så grundläggande grejer, rättigheter alla bör ha.

   Radera
 3. Igår träffade jag en tjej som sa "Jag är ju verkligen inte feminist i alla fall. Det finns ingen som drar så mycket kvinnoskämt som jag!".

  Då blev jag lite trött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wtf? Har hört liknande, typ " jag är inte feminist, för jag gillar att laga mat åt min pojkvän"

   Radera