torsdag 18 april 2013

"Amning är bara socker"

Idag var vi hos en tandsköterska på Barnodontologen för att ta ett salivprov på Elly. Alla 2-åringar här kallas till att ta en sånt, för att se om de har en bakterie i munnen som gör att de har lättare att få hål i tänderna. Tandsköterskan frågade om Ellys matvanor och jag började med att säga att hon ammar lite när hon vaknar på morgonen. Då sa tandsköterskan "du vet att amning bara är socker va?" Jag var (tyvärr) förberedd på att få höra nåt i den stilen, så jag svarade lugnt att det inte stämmer, att nya rön visar att amning tvärtom kan skydda mot karies. Också hänvisade jag till Tandläkartidningen, som för en tid sen hade just detta på framsidan. "Ok" sa sköterskan bara och sen var det inte mer med det. Nu i efterhand undrar jag om de inom barntandvården (och annan vård) som har den här synen på amning tror att mjölken ändrar innehåll efter en viss tid, eller om de tror att mjölken bara är socker från början, så att helammade spädbarn lever enbart på socker. Det ska jag fråga nästa gång.

17 kommentarer:

 1. Men suck!!! Hur tror hon att barn kan växa upp på "bara socker"? Dessutom är det inte sackaros utan laktos i mjölk, och laktos blir sackaros först i magen (har jag för mig).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det konstigt? Och att de berättar för föräldrar att "så här är det" när de inte ens är up to date...

   Radera
 2. Inser du inte själv hur sjukt det är att amma ett så gammalt barn???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det gör jag inte. Varför skulle det vara sjukt?

   Radera
 3. Men anonym, inser inte du hur sjukt det är att lägga sig i sånt och lämna anonyma kommentarer av det här slaget?

  En tvååring är inte precis ett "gammalt" barn.

  SvaraRadera
 4. Men vilken konstig/ohyfsad inställning! Jag kanske lever i en drömvärld, man tänker att om man arbetar inom vården så tar man liksom till sig nya rön inom sitt fält, osv.

  Och vafan, även om det inte fanns några nya rön eller upptäckter så säger det väl sig självt att bröstmjölk inte är "bara socker". Bra att du hade lite svar på tal iaf!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag undrar liksom lite om det är barntanvårdens policy att säga till föräldrar att bröstmjölk är skadligt för tänderna, eller om det är enskilda anställdas egna antaganden. Och ja, bara socker, eh?

   Radera
 5. haha what??? Men det är ju upp-och-ned-vända världen. Först ska man beskyllas som FAN om man inte lyckas amma sitt barn för amma det är så in i ballongen nyttigt för bebisar. Men sen ska man beskyllas när man ammar sitt barn FÖR LÄNGE. JAg blir vansinnig. Jag tror det är SJUKT mkt nyttigare med bröstmjölk än välling tex, men det är väl ingen tandis som säger något om en två-åring dricker välling. /Bambis mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lustigtmdet där med amning, en måste tydligen amma "lagom" länge för att folk inte ska störa sig, vad lagom nu är...

   Radera
  2. Ja, det är väl en kvinnas lott – att aldrig föra rätt.

   Radera
 6. Denna okunskap alltså! Suck...

  SvaraRadera
 7. Ja, en blir ju trött...

  SvaraRadera
 8. Till den som lämnade kommentaren om att det är "sjukt" att amma ett "så gammalt" barn och till tandvården kan jag bara meddela att Världshälsoorganisationens rekommendation faktiskt är att deltidsamma upp till 2 år. http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/
  Iofs gäller väl detta främst i fattigare länder där barnen ofta inte har lika bra tillgång till annan mat, men det om något borde väl bevisa att det är nyttigt att amma och inte alls sjukt att vilja ge sitt barn det bästa man kan. Inställningen att det är sjukt förekommer nog bara i rika länder där kvinnor ungefär ska amma så kort tid de bara kan, men ändå tillräckligt för att få ett nyttighets-alibi, sedan ska de snabbast möjligt återgå till att ha brösten som sexattribut. Go Fifi, bra att du hade svar på tal!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Fast WHO rekommenderar faktiskt delamning i två år eller mer!

   Radera
 9. Alltså överhuvudtaget alla dessa åsikter om amning som verkar florera till hôger och vänster i Sverige... Varför tror folk att de har något med det att göra? Bra svarat av dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är konstigt med alla dessa åsikter.

   Radera