fredag 13 september 2013

Top of the Lake

Robin återkommer till sin lilla hemstad för att vara med sin dödssjuka mamma, men tvingas återuppleva ett trauma hon utsattes för under tonåren när hon blir indragen i sökandet efter ett våldtaget och förrymt barn. De Nya Zeeländska omgivningarna är så vackra, färgerna i serien är dova och handlingen är ganska stillsam, stundtals nästan krypande. Kvinnorna i lägret, de som har kommit dit för att sörja, tänka, eller bara komma bort, de är härligt excentriska (plus att jag älskar att kvinnan som har haft ett förhållande med en apa berättar om det som om apan vore en helt vanlig människokarl). Jag hade trott att Top of the Lake skulle vara en vanlig deckare och hade inga större förväntningar, men jag sögs genast in i handlingen, som är full av kärlek, kyla, ångest och hämnd. Dessutom föll jag för huvudkaraktären Robin (spelas av Elisabeth Moss, känd som Peggy i Mad men), som är något alldeles speciellt bortom all "hollywoodglow" vi är så vana vid. Istället är hon liten, glåmig och arg. Lite mer mänsklig med andra ord.
Avsnitt 4 av 6 gick i måndags på SVT.


7 kommentarer:

 1. Älskar Top of the lake! Så jädra bra. Jag tjatar ju alltid om Twin Peaks, och jag tycker Top of the lake har lite samma kvaliteter som TP. Tycker mycket om det nyzeeländska landskapet också!

  SvaraRadera
 2. Jag instämmer! Såg den för ett tag sedan och älskade.

  SvaraRadera
 3. Bäst på tv just nu! Eller det enda jag ser på tv just nu vid närmare eftertanke :)

  SvaraRadera
 4. Tycker den är super - men emellanåt så otäck att jag knappt klarar av att titta. Och det händer inte ofta.

  SvaraRadera
 5. Åh, jag älskade Top of the Lake!! Jag hade noll förväntningar och så var den bara så himla bra!

  SvaraRadera
 6. Instämmer i kören! Så glad att jag spanade in serien!
  /PPD

  SvaraRadera