tisdag 1 oktober 2013

Olja i fejset?

När jag träffade min syster Louisa i somras blev jag nyfiken på vad det var hon tvättade sitt ansikte med, eftersom hon var så noga med att använda tvättlapp. Hon berättade att hon använder sig av the oil cleansing method (OCM) och att det är jättebra för hennes hud. Tidigare hade hon problem med finnar, men sedan hon började med OMC har de försvunnit. Jag tyckte att det lät jättebra att rengöra ansiktet med något så naturligt som olja, och inte minst lät det bra att använda något som inte torkar ut huden. Men, och det var ett stort men, inte kunde det väl funka för mig som har så fet hy? Men Louisa sa att huden faktiskt inte blir fetare, för då den inte torkas ut behöver den inte producera mer fett. Och det lät ju logiskt, så jag bestämde mig för att prova en period. Min hy har alltid varit fet; oavsett vilka produkter jag har använt blir den alltid oljig, så det kunde ju inte vara hela världen om den nu skulle bli lite extra fet.

Jag använder en blandning av ricin- och olivolja varje kväll. Jag masserar in den ordentligt i huden så att den löser upp smink och orenheter. Sen tar jag en tvättlapp som jag låter bli blöt av riktigt varmt vatten, det ska vara varmt så att det tvättar bort oljan och öppnar upp porerna, och håller därefter tvättlappen mot ansiktet några sekunder. Och det upprepar jag några gånger tills huden känns ren. Nu när hösten kommer börjar jag få lite torra partier i ansiktet, så jag tar en droppe av oljeblandningen och smörjer in dem efter att ha torkat ansiktet, men annars smörjer jag inte in ansiktet alls. På morgonen tvättar jag av ansiktet snabbt med lite kallt vatten och smörjer in den med lite kokosolja.

Så, funkar det då? Ja, alltså, huden känns riktigt ren efter tvätten varje kväll och det är lätt att få bort smink med olja. Det känns också bra att inte först torka ut huden med tvål/rengöring och ansiktsvatten för att sedan återfukta. Jag får fortfarande enstaka finnar och huden blir ofta blank framåt dagen, men jag tycker nog att den är lite mindre fet än tidigare. Dessutom är det en enkel och inte så tidskrävande hudvårdsrutin.

Om du vill veta mer kan du läsa på här. Och om du är sugen på mer naturlig hudvård tycker jag att du ska ta en titt hos Charlotta. Själv har jag fått blodad tand så att säga och funderar på att testa no poo för håret!

14 kommentarer:

 1. Jag har kört balsammetoden, kanske en lite fegare variant av no poo egentligen, vet inte hur den defenieras, men den kan verkligen rekommenderas! Har hållit på i över ett år, enda nackdelarna är kanske att jag tyckte, löjligt egentligen, att det kändes lite jobbigt att säga nej tack till schampo hos frisören (och jag blev rätt dissad av en tantfrisör), samt att jag ibland saknar schampodoft.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mest inne på balsammetoden, tänkte börja med den, men vill läsa på lite mer först bara!

   Radera
 2. Åh no poo is the shit! Jag slutade med konventionella produkter för 2 år sedan. OCM funkade inte på mig, får tonårsfinnar av det, men mitt bästa beslut någonsn var att sluta med schampoo :) Just nu har jag upptäckt Aleppotvål, mitt hår blir mjukt utan att torka ut och jag tvttar det typ 1 gång/vecka. Sursköljer efteråt. :)
  Från min blogg länkar jag til några no poobloggar som är jättebra! :) 365eko.wordpress.se
  /Bambis mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack för tips! Känner att jag vill bli riktigt påläst inom ämnet och känner mig väldigt öppen för att prova på lite av varje.

   Radera
 3. Två frågor. Nej tre. 1. Är det en egen blandning eller köpe? 2. Vad förvarar du blandningen i? 3. Och med tvättlapp menar du såna man använder till bebisrumpor?

  Har testat tidigare, men tyckte det var ett sånt jädra projekt varje kväll - men kanske var det jag som gjorde det svårt... Ska ge det ett nytt försök!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blandar själv, blir svinbilligt, Ricinolja köper en över disk på Apotek. Jag mixar med solrosolja. 2. På apotek finns små reseflaskor på ca 10 cl, jag har en sån. 3. Jag använder tvättlappar i frotté. dels endel från ikea (10 för 29:-) eller gamla handdukar jag klippt isär.

   Radera
  2. Tack Alex, jag har inte hunnit svara förrän nu!
   Mina svar ser nästan likadana ut:
   1)egen! Jag köpte ricinolja på hälsokostaffär och blandar 1/3 ricin och 2/3 oliv. Det står på sidan jag länkade till att det ska vara solrosolja, men oliv funkar bra för mig! 2) reseflaska från Ikea. Den är ganska liten, men blandningen räcker ganska länge ändå. 3) vanliga i frotté från Ikea.

   Jag tyckte det var lite tidskrävande i början, men samtidigt tänker jag att jag får igen den tiden för att jag inte använder ansiktsvatten och smörjer in mig efteråt. Och på morgnarna går det ju fort nu!

   Radera
 4. Jag kör no poo för håret, har gjort under för min stackars hårbotten. Nu är jag inte superstrikt, jag använder schampo ibland (ha iofs ett godkänt från Urtekram).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt hår blir fett ganska fort, men det är säkert för att jag torkar ut det med schampo. Sen vänjer en ju håret vid att inte tvättas också, under perioder har jag tvättat det varje dag, för att det blev fett så fort, men nu tvättar jag det oftast var tredje, ibland var fjärde.

   Radera
  2. MItt hår var som ditt, jag tvättade med schampo varannan dag för annars blev det superfett. Sen jag slutade med schampo är det ett helt nytt hår. Jag tvättar det max en gång i veckan och det ser bra mycket finare ut med. Win! :) Mitt hår blir som aldrig fett nu, det kan kännas lite tungt och smutsigt om jag väntar lite för länge, men det SYNS inte. Helt galet. Kasta schampot!

   Radera
  3. Åh, det här är så spännande! Känner mig liksom lite lurad för att jag har tvättat, och säkert förstört, håret i alla dessa år.

   Radera
 5. Vad glad jag blir att du fortfarande gillar det!
  Jag tror också att man måste ha tålamod, i alla fall för mig tog det nästan ett år innan huden blev helt balanserad och (nästan) finnfri. I början tyckte jag det var en lite jobbig process på kvällen, men nu ser jag faktiskt ofta fram mot den! Jag brukar försöka ta mig tid att verkligen massera in oljan en liten stund, och det är så skönt :)
  Puss

  SvaraRadera
 6. Åh, vad bra att du tänker sluta med schampo. Jag tyckte precis som du att jag liksom blivit lite lurad för att jag så himla länge förstört håret med schampo och andra produkter för att ordning på det.

  Jag rekommenderar ju tvättlera istället för balssammetoden. Mest för att det är en naturlig produkt och balsam är det inte.

  OCM har jag inte använt på ett tag, men jag tycker om den. Istället använder jag tvättleran i ansiktet med, det rengör jättebra. Till en början fick jag lite småfinnar, men de försvann när huden vant sig. Samma som med oljan jag använder för att smörja in mig med. Det är en naturlig olja som luktar fantastiskt gott. Kommer inte ihåg märket nu, men något indiskt är det. Olja är ju superbra för huden och inte alls dåligt för fet hud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nog inne på att köra balsammetoden först, för att senare gå över på helt naturlig hårtvätt.

   Radera