lördag 4 januari 2014

Första dagen med veganmat

Igår var det första dagen utan kött.

Till frukost åt jag som vanligt overnight oats. Det har jag ju ätit ganska länge nu och jag har haft sojamjölk i hela tiden, så när det gäller frukosten behöver jag inte ändra någonting.

Till lunch lagade jag en currygryta som serverades med pasta (Ellys val).

Grytan gjorde jag ungefär så här:

Först fräste jag två morötter, en röd paprika och en gul paprika, allt delat i lagom stora bitar. Sen la jag i ett par nävar kikärtor, ett äpple i bitar och ca 2 msk currypasta, blandade ordentligt och fräste lite till. Därefter hällde jag på kokosmjölk (ett tetrapaket från Garant) och lät det hela koka i ca 5 minuter. Kryddade gjorde jag med paprikapulver och örtsalt. I slutet la jag i en skivad banan. Det blev en god och mättande gryta, jag kommer absolut att laga nåt liknande igen.

Till mellis på förmiddagen åt jag frukt och på eftermiddagen åt jag hemmagjord hummus på lättsaltade riskakor. Min hummus gjorde jag genom att mixa ett par nävar kikärtor, 1 msk tahini, 2 vitlöksklyftor, lite olivolja, en skvätt pressad citron och lite vatten med stavmixer. Jag tänker försöka att alltid ha hummus eller någon annan röra i kylen, eftersom det både är gott och smidigt att plocka fram.

Till middag gjorde jag tomatquinoa och serverade den med kokt sparris och oliver. Jag la även i en näve borlottibönor i quinoan för att göra den lite matigare och mer rik på protein. Tomatquinoan blev betydligt mer mättande än vanlig quinoa och smaken var mycket rikligare.

 

På kvällen åt jag mjölkchoklad, men annars åt jag bara veganskt hela dagen. Jag har dock bestämt att jag får äta upp den vegetariska mat som finns kvar i frysen och lite annat smått och gott som jag har köpt för länge sedan och som känns onödigt att slänga. Jag kommer dock inte att äta nåt kött!

 

8 kommentarer:

 1. Är det meningen att tonatquinoab ska länka till en låt på Spotify? Eller är det bara för mig kanske? :P

  SvaraRadera
 2. Kikärtsgrytor är ju så goda. Nom nom!

  Ja, det känns ju lite dumt och omiljövänligt att slänga mat håller jag med om.

  En superenkel röra att ha på mackorna är: 2 dl solrosfrön, 1/2 dl cashewnötter, 1 msk citronsaft, salt, vitlök, persilja, soltorkade tomater och 1/2 tsk dragon. Mixa allt till en röra och klart. Du behöver inte blötlägga nötter eller frön heller så det går att göra på fem minuter. Dragonen går att ta bort om en inte gillar den smaken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för tipset, den ska jag prova!

   Radera
 3. Vilken god matdag! Kul att du gillade quinoan! Puss

  SvaraRadera