torsdag 2 januari 2014

Livsstilförändringar

Det började nog i somras när jag köpte en menskopp. Så fort jag hade börjat använda den fick jag en riktig wow-upplevelse; det var ju så smidigt och det kändes så mycket bättre att använda den än uttorkande tamponger. Sen kände jag mig lite lurad. Varför har jag lagt en massa pengar på mensskydd som inte ens är bra för min kropp och som är miljöovänliga när det finns ett alternativ? Varför hade jag inte ens hört talas om menskopp långt tidigare?

Sen slutade jag använda vanliga rengöringsprodukter för ansiktet och började tvätta mig med olja istället och jag bytte ut dyra cremer mot kokosolja. Min nya metod fungerade bättre än alla produkter jag har testat genom åren, är betydligt billigare och tar mindre tid. Dessutom är den snällare mot miljön. Men jag kände mig lurad igen; varför har jag lagt så mycket tid och pengar på att försöka få en flawless hy så länge? Varför har jag trott på så många mirakelprodukter?

I höstas slutade jag tvätta håret med schampo och tvättar det nu med honung och bikarbonat. Det tar lite längre tid än att tvätta med schampo, men å andra sidan använder jag inte balsam och jag behöver inte tvätta håret lika ofta. Jag började även smörja in mig med vanlig matolja efter duschen istället för bodylotion. Och guess what? Jag kände mig förstås lurad igen för att jag har kört med alla dessa schampon som är dåliga både för mig och miljön. (Att jag hela tiden har blivit lurad har förstås med det kapitalistiska samhället att göra, någon måste ju tjäna pengar på att jag köper tonvis med bindor, att jag tvättar sönder mitt hår med schampo och att jag desperat köper hudkräm efter hudkräm för att bli en söt flicka med persikohy, men det kan vi prata om en annan gång)

Någonting annat jag började med i höstas var att äta overnight oats till frukost. Äntligen hittade jag en frukost som gjorde att jag höll mig mätt länge, vilket gjorde att jag inte fick blodsockerfall klockan 10 varje förmiddag, vilket i sin tur gjorde att jag åt mindre onyttigheter på förmiddagarna. Detta fick mig att fundera på vad det egentligen är som jag stoppar i mig. Jag försökte att äta mindre av den mat som gör mig proppmätt, men som sedan ger mig dippar, och mer av mat som håller blodsockret på en jämnare nivå. Vissa dagar funkade det jättebra, andra gick det inte alls. De dagar jag åt nyttigare/renare/grönare mat hade jag betydligt mindre sockersug än de dagar då jag åt sämre mat. Men det var svårt att komma ur gamla mönster. Jag funderade även över vilken påverkan mina matval har på miljön. Jag såg en gång siffror på hur mycket miljöfarliga utsläpp en köttätande person, respektive en vegetarian och en vegan står för per år och jag minns inga exakta siffror, men jag vet att skillnaderna var hissnande!

Nu låter det kanske som om jag inte ens kände till miljöförstöring tidigare och var en total n00b, och det stämmer inte riktigt. Jag har ju tidigare försökt att köpa så mycket ekologisk mat som möjligt t ex, men det var nog först under förra året som jag började fundera mer på vad jag själv kan göra, hur min livsstil påverkar miljön osv. Många bäckar små, ni vet. Och jag känner att jag vill bli bättre på att ta hand om min kropp och att jag inte behöver krångla till det så mycket som jag under många år har gjort. Jag vill att min kropp ska fortsätta att vara frisk i många år framöver och jag är rädd att den inte kommer att vara det om jag fortsätter att proppa den full med gifter som tidigare.

Så. 2014 är året då jag fortsätter med nopoo. Flera produkter med skit i är utbytta, men det finns en hel del kvar. Dessutom ska jag sluta att äta kött och gå över till vegansk mat och försöka att äta en hel del raw food. Jag tycker helt enkelt att det är onödigt att äta kött när det finns så bra alternativ. Jag kan liksom inte längre försvara att jag äter kött när jag vet vilken påverkan köttindustrin har på miljön, hur jävlig djurhållningen (jag har varit vegetarian tidigare, i 5-6 år, och då var det främst av etiska skäl; jag tyckte det var fel att äta djur) många gånger är, och när jag vet vilken påverkan köttätande kan ha på kroppen.

När jag började tänka i de här banorna tänkte jag först att det räckte med att sluta äta kött, men sen blev jag mer och mer inne på att sluta med allt animaliskt. Jag vill helt enkelt äta växtbaserat och många av de livsmedel jag använder idag är ju lätta att byta ut mot exempelvis sojavarianter. Det som blir svårast att klara mig utan är nog ägg, men det tycks finnas flera bra substitut, så det ska nog gå bra. Sen tänker jag inte gå från köttätare till vegan på en dag direkt, utan det får ta lite tid. Jag slutar helt med köttet nu och utesluter fler och fler animaliska livsmedel successivt. Jag kan tänka mig att jag kommer att råka få i mig en hel del animaliskt av misstag också i början, för det är ju mycket jag inte har koll på. Sen tänker jag inte var superstrikt vegan heller, åtminstone inte till en början, utan jag kommer att äta veganskt hemma och alltid försöka att äta det även utanför hemmet, men om jag äter hemma hos nån annan och maten inte är vegansk kommer jag inte att tacka nej. Likaså om jag ska äta ute och bara inte hittar ett veganskt alternativ (det borde ju inte vara så svårt här i Göteborg, men jag tänker om jag är utomlands eller så.

Så. Det här ska bli kul. Inte minst då jag känner att jag bara lagar samma maträtter hela tiden och aldrig riktigt kommer vidare i matlagningen. Nu måste jag tänka i nya banor och det känns verkligen pepp. Jag håller på att samla på mig en massa bra inspiration för att kostomläggningen inte ska kännas trist och jobbig, utan jag vill verkligen att den ska bli positiv.

Oj, det här blev visst ett långt manifest. Det kan nog vara bra för mig att ha och titta tillbaka på om jag någon gång undrar hur fan jag tänkte…

Jag kommer säkerligen att blogga en hel del om mycket av ovanstående, i form av tankar, recept och sånt. Bara så ni vet!

 

23 kommentarer:

 1. Va kul! Jag försöker också byta ut en del produkter såsom ansiktskrämer och har också dragit ner på köttet. Ser fram emot inspiration för framtida förändringar. :)

  SvaraRadera
 2. Intressant! Ska bli kul att följa.
  Jag använder menskopp, oftast, däremot inte schampo eller liknande. Maten skulle jag vilja ta tag i, men jag har ingen ork, även om jag säkert skulle få mer ork om jag åt bättre. Fast jag är så rädd för att trixa med mat, så rädd att det blir ätstört. Det är dock absolut bara min personliga grej, egentligen är jag så klart för att alla borde äta mindre / inga animaliska produkter.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kanske är lätt hänt att en blir lite besatt av att hålla koll på allt en måste få i sig och börjar förirra sig lite, men jag ska försöka att inte fastna i det. Ska försöka att äta så varierat som m löjligt och tänka extra på proteinet!

   Radera
 3. Hej!
  Blir nyfiken på honung och bikarbonat. Hur gör man?
  Hur rengör man sig med oljan? Funkar det på ögonsmink också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag ska skriva ett inlägg om hur jag tvättar håret så fort jag hinner, ge mig några dagar bara! Oljan löser upp smink jättebra, bättre än renovera tycker jag. Du kan läsa mer här: http://www.superfifi.se/2013/10/olja-i-fejset.html

   Radera
 4. Jag har försökt läsa på lite för att eventuellt skippa schampot. Problemet är nog lite att jag är lat. Det och att vi inte har så stor varmvattenberedare så man vill ju gärna vara snabb i duschen. :) Men jag tror att jag ska fortsätta läsa om det så kanske jag hittar nån metod som passar mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också ganska lat! Men jag tänker att i och med att jag inte behöver tvätta håret så ofta nu blir det inte så jobbigt. Om du tvättar med balsam måste du skölja väldigt, väldigt länge, men med bikarbonat behöver du inte skölja längre än när du tvättar med schampo. Däremot tar det lite längre tid att massera in bikarbonatet ön att schamponera.

   Radera
 5. Vilket bra inlägg, och fantastiskt initiativ! Undrar också över hur du gör med oljerengöringen och hårtvätten?

  Jag håller på att dra ner på köttintaget men har inga konkreta planer på att bli vegetarian. Har boken "Äta djur" hemma men vågar inte läsa pga kommer inte kunna äta kött alls efter det... samtidigt som jag tycker det är enormt viktigt att vara medveten och insatt!

  Menskopp pratade vi om på jobbet igår, började med det för 1,5 år sen och skulle aldrig gå tillbaks till något annat!

  Ser fram emot att fortsätta bli inspirerad av dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska skriva om hårtvätt inom kort, tills dess kan du läsa om ansiktstvätt här http://www.superfifi.se/2013/10/olja-i-fejset.html

   Nä, herregud, vill aldrig mer använda tampong nu, usch!

   Och tack, kul att höra!

   Radera
 6. En enkel (ja, jag är lat) guide till no poo vore uppskattat. Själv är jag där att jag VET att alla de där sakerna är så mycket bättre för allt, både min hälsa, min hy och för klimatet (och plånboken) men ännu har jag inte fått arslet ur. Under det här året däremot ska jag komma en bit på vägen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska skriva om nopoo för håret så fort jag hinner, men du kan läsa lite om ansiktstvätt här så länge: http://www.superfifi.se/2013/10/olja-i-fejset.html

   Och jag förstår vad du menar, det är så mkt som jag har VETAT att det inte är bra, men jag har liksom inte tagit det till mig riktigt.

   Radera
 7. Heja dig! Ser fram emot att läsa om allt.

  SvaraRadera
 8. Ja, visst är det en uppenbarelse när en upptäcker att en haft de bästa skönhetsprodukterna i köksskåpet HELA TIDEN! Och lite snopet... Jag har t.ex. aldrig hittat någon bodylotion som gör jobbet så som kokosolja eller vanlig olja. Det är nästan ojämförbart. Och vill en att det ska lukta gott är det bara att droppa i lite eterisk olja :-)

  Ska bli så spännande att följa detta med att sluta äta kött och allt annat :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men precis! Tänk vad mycket tid och pengar vi har lagt på onödiga saker! Men men, bättre att "bli upplyst" sent än aldrig!

   Radera
 9. Ja, visst är det så att en känner sig lurad? Jag håller verkligen med dig. Och att det funkar så himla bra med vanlig olja till ansiktet och honung och bikarbonat till håret är skitcoolt.

  Det där med menskopp ska jag också ta tag i i år, jag måste bara vänta ut den där mensen och se vad den vill. Jag hade hormonspiral i 14 år (ja, jag vet helt galet) och kroppen försöker lista ut vad den vill göra nu. Sen ska jag skaffa en. Jag såg på en veganaffär här att de säljs och det är superbra så slipper jag beställa som jag är lite lat för.

  Jag tycker att det är skitbra att du ska börja äta mer medvetet får jag väl säga, för det är vad jag tycker att en är om en äter vegan kost. Och också att tänka på vad det är en stoppar i sig känns som en nyttig sak att lära sig också. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är ju inte honung veganskt, men jag tänker skita i det, nu när det funkar så bra med honung.

   Ja, testa menskopp sen när kroppen har ställt om sig! Det är så smidigt och så mycket bättre för kroppen och miljön!

   Ja, jag vill verkligen ha en frisk och sund kropp, även om 20 och 30 år, så det är lika bra att börja anstränga mig lite mer!

   Radera
 10. Menskopp har jag använt i säkert 10 år, världens bästa grej! Men nu har jag i och för sig inte haft mens sedan 2011, för efter graviditeten satte jag in en hormonspiral och häpp! ingen mens. Men hur som helst, fantastisk grej!

  Jag blir så himla imponerad av dig, skulle önska att jag skulle vara lite bättre på allt sånt där. Matlagningstips: www.vegomatsedel.se
  Vegetarisk/vegansk veckomatsedel med inköpslista!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men gud vad skönt att slippa mensen helt!

   Tack snälla för tipset!

   Radera
 11. Heja dig!Jag har samma tänk som du, att jag inte vill/behöver äta kött. Är dock "bara" vego med mycket veganska inslag. Jag undrar hur du tänker om Ellys mat med tanke på att hon ätit kött hittills? Om hon ber om något animaliskt kommer hon få det då eller ska hennes kost också bli helt vegansk? Mina närmsta vänners barn är veganer och de (föräldrarna alltså) föreläser i vegansk näringslära för barn :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elly äter fortfarande kött, liksom Niklas. Hon äter kött på förskolan, men här hemma får hon äta vegansk mat, men äter och dricker vanliga mjölkprodukter. Så gör vi nu i alla fall. Detta är ju så nytt för mig, så vi får se hur det blir framöver!

   Radera