tisdag 7 januari 2014

Om att tvätta håret utan schampo - nopoo

Så här tvättar jag mitt hår:


 • Först tar jag en liten burk eller en mugg, lägger i en klick honung (1-2 tsk kanske), häller på ca 2 tsk bikarbonat, tillsätter lite vatten och rör runt ordentligt med en sked. 
 • Sen blöter jag ner håret ordentligt i duschen och börjar därefter massera in blandningen i hårbotten. När jag är klar låter jag blandningen sitta i en stund, ofta passar jag på att raka benen, skrubba kroppen eller nåt sånt under tiden. Sen sköljer jag håret ordentligt, ungefär lika länge som jag sköljde när jag tvättade med schampo.
 • Efter sköljningen trycker jag försiktigt ur lite vatten ur håret med händerna. Sen är det dags för surskölj (bikarbonat är basiskt, varför ph-balansen behöver återställas med något surt). Jag har en sprayflaska (blomspruta) som innehåller vatten och ca 1/2 dl äppelcidervinäger, så jag sprayar i blandningen i hårbotten. När håret har torkat försvinner doften av äppelcidervinäger, om någon undrar. 
 • När det är klart torkar jag håret lätt med handduk och sen tar jag en klick aloe veragel och kramar in den i längderna. När håret är torrt kammar och borstar jag det. Volia!
Anledningen till att jag använder honung* är att det fungerar mjukgörande och gör att bikarbonatet inte torkar ut hårbotten. Aloe veran har också en mjukgörande effekt, även om håret först blir hårt av den. 

Den stora vinsten för mig nu när jag har kört nopoo ett tag är att mitt hår inte blir lika trassligt längre. När jag tvättade det med schampo blev det som svinto på vissa ställen och jag tappade en massa hår. Nu är håret alltid lätt att kamma ut efter tvätt och det slits därmed inte lika mycket. Dessutom känns det fluffigare nu när jag inte använder balsam längre. 

Det finns en mängd olika sätt att tvätta håret på utan poo (en förkortning av schampoo, men det betyder ju även skit). Den första nopoometoden jag testade var balsammetoden, men jag tyckte dels att det blev lite jobbigt eftersom håret måste sköljas så himla länge, och dels så blev mitt hår så tungt och kändes inte riktigt rent. Om du är sugen på att börja med nopoo är mitt tips att läsa på här och att sedan prova dig fram. 


Här har jag skrivit om att tvätta ansiktet med olja.

*honung är förstås inte veganskt, men jag väljer att använda det ändå

17 kommentarer:

 1. Jag har tetat nopoo till ansiktet och tvättat mig med olivolja och smörjt mig med morotsolja i flera år men nu känns det som jag typ har blivit imun mot det. Hyn är kass igen och jag är jättetorr liksom. Vet inte om jag ska testa andra oljor eller vad jag ska göra riktigt. Kanske ska testa för håret också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske blanda ricinolja i olivoljan och testa lite olika proportioner?

   Radera
 2. Jag körde nopoo med bikarbonat för tre år sedan, men mitt hår blev bara ett enda trassel (höll ut i tre månader innan jag fick klippa av typ en dm hår, vet inte om det var för att jag färgade det) och balsammetoden har inte heller funkat. Tycker som du - det blir tungt och platt. Däremot är Änglamarks ekologiska schampoo tydligen helt magiskt för mitt hår. Innan var jag tvungen att tvätta det varje dag om det skulle se rent ut, men nu kan jag vänta ett par dagar. Dessutom är det inte särskilt dyrt. Och eftersom att det är ekologiskt tycker jag att det är en ganska bra deal ändå. Däremot kör jag med äppelcidervinäger periodvis. Har dock aldrig varit så listig att jag haft det i blomspruta, så det ska jag köra på. Pallar liksom inte alltid hålla på och blanda sköljvatten i en bunke vid sidan om. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag testade att tvätta med bara bikarbonat en gång, men det gick inte alls, det blev visserligen rent, men håret var som svinto, det var därför jag började blanda i honung, det blir helt annorlunda!

   Radera
 3. Tack för instruktionerna, ska helt klart läsa på mer!

  SvaraRadera
 4. Vad kul att det fungerar för dig. Vad är det för aloe vera du använder? Och det blir inte fettigt av den va? Jag skulle behöva en till mina toppar som är lite fnasiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En gel från Eilas! Nä, den är inte det minsta fet, smörjer ofta in ansiktet med den p kvällarna också.

   Radera
 5. Spännande, jag testar just nu, sen typ 2 veckor balsammetoden, ska försöka ett tag till, annars lät ju detta spännande. Tycker du att det tar längre tid att tvätta så här än på traditionellt vis?

  Och en annan fråga. Hur (om) tvättar du håret på din dotter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tar lite längre tid att massera in bikarbonatet än vad det tar att schamponera, det gör det ju. Men sen använder jag ju inte balsam, så det går nog på ett ut ändå! Det går fortare att tvätta så här än med BM, åtminstone för mig. BM tog en evighet!

   Vi tvättar bara Ellys hår med vatten och tar i lite olja i topparna efteråt. En gång när det var trassligt tvättade jag med balsam. Jag tänker att det är onödigt att börja med schampo, eftersom en då skapar ett behov av att fortsätta med schampo.

   Radera
 6. Åh, vad kul att läsa om andras no 'poo-rutiner :) Min hårbotten älskar äppelcidervinäger, men jag har lite svårt att att förlika mig med att jag börjar lukta igen om jag tränar och svettas, eller om det är regnigt och/eller fuktig väder. Har läst att vissa gått över till vitvinsvinäger som tydligen ska lukta mindre, men sen är det andra som säger att det inte alls har samma egenskaper äppelcidervinägern. Hm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt aldrig känt att mitt hår har luktat ÄCV när det har blivit blött, men jag har i och för sig aldrig tänkt på att lukta på det heller. Hm. Har du provat med citron istället för ÄCV? Jag körde med det när jag var hos mina föräldrar i julas (de hade ingen ÄCV) och det funkade kanon!

   Radera
  2. Haha, jag kanske bara nojar för att jag har läst att folk tycker det luktar otäckt :D Nej, men det låter som en bra idé, älskar citrondoft! Är det 1 del citronsaft från flaska och 9 delar vatten man blandar och sköljer med i så fall?

   Radera
  3. Ja, ungefär 1 till 9 tror jag.

   Radera
 7. Måste man typ tvätta med nåt specialschampo först, innan man kör nopoo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Du behöver tvätta med ett sistaschampo, annars kan det blir kvar en del siliconer eller vad det nu är i håret, som kan bli svåra att få bort. Jag använde Såklart från Garant, det är billigt och jag ville inte lägga en mass pengar på ett schampo jag kanske bara kommer att använda en gång.

   Radera