torsdag 23 januari 2014

So far so good

Nu har jag ätit veganskt i tre veckor! Det har faktiskt gått mycket lättare än vad jag hade räknat med och jag saknar ingenting från mitt liv som köttätare. Det har inte varit svårt att äta varierat och det känns väldigt kul att upptäcka hur otroligt mycket god veganmat en kan laga. Och att det inte behöver vara så krångligt, faktum är att de flesta av rätterna jag har lagat har gått fort att göra. Internet har varit en superbra källa till inspiration. Jag har gått med i FB-grupper och är särskilt glad i en där folk lägger upp bilder på mat de lagar, det bästa med den gruppen är att det är helt vanliga människor som varken är proffs eller hela dagarna på sig att handla ovanliga ingredienser och stå i köket. Jag kollar även taggar som #vegan, #whatveganseat och #plantbased på Instagram och pinnar för fullt på Pinterest för att hela tiden fylla på med ny inspiration. Det är verkligen en kick för mig att se alla dessa vackra och färgglada matbilder. Dessutom är det många snälla människor som genom bloggen och Instagram har tipsat mig om olika sidor! recept och ingredienser. Det är så kul när folk verkligen är välvilliga och vill dela med sig!
Jag känner mig oftast pigg och välmående och jag äter väldigt regelbundet, är noga med mellanmål, även om mellanmålen inte behöver bestå av mer än ett par frukter. Den enda fysiska skillnaden jag märker av tydligt är att jag är törstigare än vanligt och dricker mer vatten än tidigare. Jag vet inne om det kan vara att kroppen rensar ut gammal ... slagg kanske?

En positiv bieffekt är att jag nästan har blivit av med mitt sötsug. Jag tänker väldigt sällan på godis och kakor nu för tiden och blir oftare sugen på en clementin än på mjölkchoklad. Nu är det ju inte så att jag har förbjudit mig själv att äta sötsaker, men det skadar ju inte om jag äter mindre sånt, särskilt som jag vill äta mindre tillsatser och sånt. Sen blir det ju lättare att inte äta onyttigheter när utbudet av sådant krymper.

 

Hur som helst så är jag väldigt glad att jag har börjat äta veganskt. Sen kommer det säkert inte alltid att kännas så här roligt som det gör nu, för jag är väl inte i nån slags nyförälskelsefas, men jag hoppas och tror ändå att det kommer att kännas bra om några månader också!

 

8 kommentarer:

 1. Vad härligt att läsa! Jag tror att du kommer fortsätta tycka att det är gott och roligt länge, det ÄR ju härligt med färgglad mat :)

  SvaraRadera
 2. Vad roligt! Jag tycker också att det är inspirerande att du börjat äta vegan för då kommer du med tips som jag inte visste om. Win för alla :)

  SvaraRadera
 3. Vad härligt!! Fattar din pepp! Själv har jag ätit veganskt i kanske 6 veckor nu efter att ha varit vegetarian i typ15 år (sen gymnasietiden). Jag tycker det är så himla befriande att slippa äta mejeriprodukter om du förstår vad jag menar. Har tryckt i mig min beskärda del liksom. Just nu känns allt väldigt bra och jag hoppas att den känslan kommer hålla i sig.
  /Marie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,det känns skönt faktiskt! Tror att det kommer hålla i sig för oss båda!

   Radera
 4. Det enda jag kan känna som ett litet minus med veganmaten är att så många av "köttersättningarna" faktiskt inte är ok, med tanke på innehåll och tillsatser. och även tillverkningsland... stod och höll i en påse av Fry´s strimlor, är så sugen på att testa dem och var överlycklig att jag äntligen hittat dem men såg att de var producerade i Sydafrika, då fick de faktiskt åka tillbaka i frysdisken igen.
  I min drömvärld skulle jag vilja kunna äta veganskt OCH tillsattsfritt men det verkar vara lite omöjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är synd! Jag tänker att jag gör så gott jag kan, försöker att laga så mycket mat som möjligt från grunden, köper ekologiskt när det finns osv. Men nån gång ibland kostar jag på mig mat som inte är bra i alla avseenden. Plus att jag i helgen kände att jag behövde få i Elly nåt mer än bara pasta och grönsaker som hon har levt på på sistone...

   Radera