fredag 21 februari 2014

Att plugga är ju inget riktigt jobb

Jag hade läst på Försäkringskassans hemsida att andra närstående än föräldrarna till ett barn kan vabba. Toppen, tänkte jag, eftersom det inte är så lätt att få ihop VAB och skola. Ellys farmor hade tidigare sagt att hon gärna ställer upp, och idag tänkte vi göra så. Det skulle bara vara att ringa in till FK så att en handläggare får upprätta ett samband mellan den närstående och barnet och nästa gång den närstående vabbar skulle hen kunna anmäla VAB via självservice. Döm då om min förvåning när Ellys farmor ringde FK och fick reda på att hon inte kunde vabba, då jag inte har några VAB-dagar, eftersom jag pluggar.

 

Elly har i den här svängen varit hemma 8 dagar från förskolan. På den tiden hamnar en ganska långt efter i skolan, om en inte 1) kan plugga samtidigt som en tar hand om barnet (omöjligt i det här fallet, det funkar bara inte) 2) har någon annan som kan ta hand om barnet (både min mamma och Niklas mamma har hjälpt till och det är jag oerhört tacksam för! men det går inte att utgå ifrån att alla har någon som kan ställa upp) 3) pluggar på nätterna när barnet sover (låter helt rimligt att vara vaken i stort sett dygnet runt i så där 1,5 vecka) 4) skickar barnet till förskolan, trots att det är sjukt (säkert mycket populärt).

 

Bra system, FK! Men det är klart, att plugga på helfart är ju inte så jobbigt, nä, det är lika bra att sänka studiestödet så att alla som pluggar måste jobba också, yay!

14 kommentarer:

 1. Alltså, jag tror att man kan vabba, i den bemärkelsen att man inte blir återbetalningsskyldig till csn för de dagar som man är hemma med sjukt barn. Men näe, någon ersättning från försäkringskassan är det inte tal om. Så jävla tröttsamt. Jag har inte orkat sätta mig in i det där ens en gång pga har pluggat så länge så jag inte får csn längre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det gick inte... Så trist att studierninte kan tas på allvar i byråkratin!

   Radera
  2. Så gick det att göra förut när en var sjuk vet jag. Men det kanske är annorlunda att vabba. Dumt.

   Radera
 2. Helt sjukt! Råkade också på ngt oeehört frustrerande idag; för att få gå en starta eget kurs måste jag skriva in mig på Arbetsförmedlingen!!!;(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är ju också helt skevt!

   Radera
 3. Svar
  1. Ja, det är som om det inte är så viktigt att plugga.

   Radera
 4. Svar
  1. Det säger ju en del om vilken syn FK har på studier...

   Radera
 5. Svar
  1. Ja! Om jag inte hade fått hjälp av mormor och farmor hade jag liksom lika väl kunnat hoppa av mina kurser.

   Radera
 6. Jag förstår din frustration men FKs ersättningar går ju mest ut på att täcka upp inkomstbortfall vid sjukdom och vabb osv så det är nog därför det blir så konstigt för studenter. Men en snabb googling ger följande länk: http://forslag.forsakringskassan.se/ideer/vab-vid-studier-samt-overlatande-av-vab-vid-studier/

  CSN har också information om vård av sjukt barn men som första kommentaren skriver så handlar det mest om att inte bli återbetalningsskyldig om en missar poäng.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Va?
  Så sjukt system så det finns inte.

  SvaraRadera
 8. Så himla dumt det där är. Att det ska vara mindre värt eller nåt att studera. Och när du studerar med lån får du ju inte heller arbeta för mycket, för studierna räknas ju som arbete också.

  SvaraRadera