måndag 24 mars 2014

Biffbonanza

I morgon är det en vecka till jag börjar jobba och jag håller på att fylla upp frysen med bra matlådemat, eftersom jag kommer att ta med mig mat till jobbet varje dag. Biffar av olika slag är ju väldigt smidigt att ha i frysen, bara att plocka ut önskat antal kvällen innan och fixa lite tillbehör som pasta, bulgur, quinoa och grönsaker.

En bra sidoeffekt med att jag har börjat äta veganskt är att jag improviserar mycket mer. När kött inte längre är med i bilden har jag mycket lättare att blanda ihop lite av varje av det jag har hemma, som jag gjorde idag. Igår kväll lade jag sojabönor och borlottibönor i blöt. När jag hade kokat dem på förmiddagen använde jag dem till att göra två olika sorters biffar, inget fancy, men billig, enkel och nyttig vardagsmat liksom. Ungefär så här gjorde jag:

 

Bön- och spenatbiffar

2 dl sojabönor

1 dl borlottibönor

1/2 dl majsmjöl

1/2 dl sojamjölk

En näve bladspenat

Salt

Peppar

Spiskummin

Chilipulver

 

Lägg alla ingredienser i en bunke, gå loss med stavmixern. Forma sedan biffar och vänd dem i ströbröd. Stek!

 

Bön- och morotsbiffar

2 dl sojabönor

1 dl borlottibönor

1/2 dl majsmjöl

1/4 dl sojamjölk

2 grovrivna morötter

Salt

Peppar

Koriander

 

Gör som ovan!

Igår gjorde jag biffar på majs och små vita bönor. Majsen hade jag främst i för att locka Elly att äta av biffarna, men hon vägrade smaka ändå. Hur som helst blev de väldigt goda. Fast jag borde kanske kalla dem för plättar, eftersom smeten blev så pass lös att jag fick klicka ut den i plättjärnet istället för att forma biffar av den.

 

Plättar av majs och vita bönor

1 burk små vita bönor (alltså inte vita bönor i tomatsås)

1 liten burk majs

3/4 dl majsmjöl

2 msk bjäst

Örtsalt

Spiskummin

 

Jag passerade allt med stavmixer, sen fick smeten stå i kylen en stund medan jag väntade på att quinoan jag kokade skulle bli klar. Därefter blandade jag i ca 1- 1 1/2 dl quinoa i smeten, för att få lite matigare plättar. Till sist smälte jag kokosolja i plättjärnet, klickade ut smeten och stekte plättarna så att de fick fin yta.

 

 

3 kommentarer:

  1. Tack för tipsen! Jag brukar vara feg på att göra veganska biffar eftersom jag är rädd att det blir dåligt utan ägg, men med soja- och majsmjöl ska håg testa. Börjar ju också jobba om en vecka, dags att fylla frysen...

    SvaraRadera
  2. Potatis är också ett väldigt bra bindemedel i biffar, cashewnötter likaså.

    SvaraRadera
  3. Biffar med bönor och morötter är så himla gott. Men borlottibönor har jag nog aldrig testat. Det måste jag ändra på. Tack!

    SvaraRadera