tisdag 8 april 2014

En fras jag är trött på att höra

Nästa gång jag hör:

"När ni får ert nästa barn..."/"När barn nr 2 kommer..."

kanske jag svarar:

"Oj, är jag gravid?"

eller

"Vadå, kommer det alltid ett barn till? Finns det någon form av naturlag som säger det?"

eller

"Wow, kan du sia om framtiden? Hur många barn kommer vi att få?"

eller

"När? Du menar om?"

30 kommentarer:

 1. Åååh, kan inte folk bara hålla käften! Har också ett barn och vill inget däremot hellre än att få ett till. Hade dock ett missfall innan Sigge och ett till i höstas, så numera svarar jag att vägen från idé till färdig produkt kan vara olika lång för olika människor. Det brukar få tyst på folk. Fattar inte varför folk ska hålla på och lägga sig i sånt de inte har med att göra, eller bara anta att alla absolut vill ha fler än ett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh, bortse från obegriplig grammatik.

   Radera
  2. Ja, alltså, det tog oss väldigt lång tid att bli med barn, sp jag blir väldigt provocerad när folk utgår från att alla bara kan skaffa barn hur som helst.

   Beklagar dina missfall. Hoppas Sigge får ett syskon snart!

   Radera
 2. Kan bara instämma. Det finns absolut inget självklart med det. Man kanske vare sig kan eller vill, det har inte folk med att göra. Och de där frågorna kan kännas som riktiga hugg i både mage och hjärta, så var det i alla fall för mig och mina systrar. :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen okänsligt, folk har ju ingen aning om huruvida vi försöker eller inte,

   Radera
 3. I vår släkt har alla fyrtioelva ungar var.. Nu är det få som frågar mig då de flesta vet att det inte kommer ske plus att jag blivit sur en del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ett jävla tjatande.

   Radera
 4. Tack <3 Precis va jag behövde idag!
  Vet inte hur många ggr jag har hört sånt där. Och varje gång känner jag mig så fel, som att jag "inte vet hur det är att ha barn förrän jag har minst två". "Du som BARA har ett barn borde ju hinna/orka/kan inte förstå" etc.
  Hur känns det då om man kämpar för att få första barnet!!?? Så himla ledsamt att folk vräker ur sig sånt...
  Puss till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, exakt, som om en inte är en riktig förälder om en "bara" har ett barn! Eller när folk antyder att det är synd om ett barn som inte har syskon. För oss tog det lång tid att få till Elly, så jag tar inte för givet att vi skulle kunna få fler barn om vi ville. Puss!

   Radera
  2. Åh den grejen. Att barn "måste" ha syskon. Eh nej. Världen vimlar av barn och människor. De går på förskola, har kompisar, börjar skolan. Det går rätt bra ändå alltså. (Har redan fått höra att det "kan" gå bra "ändå" trots att det blir 5 års skillnad på Tintin & nästa unge. Jag vet. Det gick bra med Tintin och Stella också som har exakt samma åldersskillnad. Dessutom har jag fan inte frågat om nån annans åsikt när det gäller det.) Oj, vad den här barn/syskon-frågan upprör mig märker jag nu.

   Radera
  3. Asså, "kan" "gå bra". Helt vansinniga kommentarer ju!

   Radera
 5. Åh, orkar aldrig kommentera i bloggar längre men nu måste jag. Du vet nog att jag håller med dig här, finns inga värre kommentarer! Frank blir ju liksom fyra i höst så du kan ju tänka dig... När/om det blir syskon här är enbart vår ensak. Och även respektlöst ur ett annat perspektiv att alla inte blir gravida lätt som en plätt och berättar nog inte för hela världen att en försöker bli gravida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, precis så! Innan vi fick Elly blev jag ofta tillfrågad om vi inte skulle skaffa barn snart. Om de bara visste att vi försökte både länge och väl och att det var jobbigt att få frågan...

   Radera
 6. Kan bara hålla med. Jag förstår inte ens vad som ger folk rätten att ställa en sådan fråga? Det är ju högst privat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ganska okänsligt att hålla på och tjata på folk så där.

   Radera
 7. FATTAR! Fy fan vad den frågan är störig!!! Jag har också fått höra från min mamma att folk frågat HENNE om jag inte ska ha barn igen snart och det har de tydligen gjort sen Tintin var lite över 1 år. Folk har ju INGEN aning om vad det finns för bakgrund och om man hade haft lust att dela med sig av sin inställning så hade man väl för fan gjort det. AH. Blir förbannad när jag tänker på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, att folk (som en kanske inte ens känner) kan ha ett sånt stort intresse av att en skaffar fler barn? Sicko!

   Radera
 8. Det händer ibland att jag känner mej som ett fullkomligt ufo för att jag inte har barn, lite som att jag inte räknas och VET något om livet. Eller när folk utbrister: "Innan barnen, då hade en ju hur mycket tid som helst!" Det blir lite som att de säjer att jag är en slöhög. Och nu blir jag lite bestört när läser detta och inser att folk aldrig kommer att sluta lägga sina gigantiska näsor i blöt. Jag blir så trött!
  Vi mötte förresten en randomiserad bekant i affären som hävde ur sej: " Nä, men nu får ni ju skaffa ungar!" Lite irriterat nästan, som att vi var störande som inte levde efter normen.
  Folk alltså...

  SvaraRadera
  Svar
  1. What? "Nu får ni ta och skaffa ungar." Vad är det för jäkla sätt?? Sköt dig själv och skit i andra liksom.

   Radera
  2. Men WTF? Men ja, det är som om det stör vissa att alla inte skaffar 2-3 ungar, som om deras världsbild står och faller med det.

   Radera
 9. I hear ya, sista! Fick barnfrågan cirka tusen gånger mer efter att Bo kom jämfört med när vi var barnlösa. Som om det är okej att fråga så fort man "börjat" barnalstra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ungefär som om en väl har tryckt på barnknappen en gång, kommer de sedan i en strid ström.

   Radera
 10. Jag kan tänka mig att det är lika irriterande som att få höra: Har ni planer på barn snart? Ska ni inte ha barn snart? Du vet att du inte kan få barn hur länge som helst.

  Fast den värsta är ändå: När du får barn ska du se att du.... (insert valfri sak som jag kommer att göra exakt som de). Jag blev så irriterad på en ex kollega en gång som alltid sa så att jag tillslut sa åt henne att jag kanske inte ens vill ha barn. Det fanns inte i hennes värld att en inte ville det så hon blev tyst efter det.

  Så jag är med dig! Säg åt dem bara. Varför kan en inte få göra som en vill utan att nån bryr sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,men eller hur, att de bara tar för givet att en vill/ska/kan få barn!

   Radera
 11. Gudars vad jag håller med dig. Första gången jag fick höra det var när jag var gravid med Isak. Kunde jag få föda mitt första barn ens? Nej. Tydligen inte. Min gamla chef sade till min kollega när hon kom ut med sin graviditet i början av året att det skulle ta tid innan hon skulle få träffa mig nu. För när hon kom tillbaka från föräldraledigheten, så skulle jag helt säkert vara hemma med nummer två. Ja men gärna gå och diskutera mitt icke-planerade barn nummer två med en kollega? MON DIEU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick höra samma när jag var preggo.

   Radera
 12. Visst är det tjatigt! Helt idiotiskt att folk inte klarar av att tro på en när man säger att nej, vi vill bara ha ett barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, innan har folk inte trott mig och menat att det är bara för att Elly är så liten än, men nu när hon är tre år vet de inte längre vad de ska säga...

   Radera
 13. WORD

  Så himla tröttsamt att folk som ska avhandla vår familjeplanering offentligt. Som om de har något med vår önskan/vilja/försök att ha ett eller flera barn. Upplever som någon annan att frågorna tycks komma mer nu när man har ett barn än innan då vi inte hade barn. Och dessutom tycker jag att det mest är de lite äldre generationerna samt de mer på bekant/kollega-realtion som ställer de frågorna. De nära vännerna/familjen "sköter sig" och förstår hur det kan va.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma för mig, som tur är frågar inte de närmaste, utan det är främst ytligt bekanta.

   Radera