tisdag 29 april 2014

Något motvillig plastbantning

Som jag har skrivit om tidigare så försöker jag ju att bli bättre på att göra medvetna val, val som är bra för mig och som är bra för andra. Som till exempel gör att jag utsätter min hälsa och kropp för mindre gifter och att jag samtidigt tar hänsyn till miljön. På vissa områden går det bra, medan jag på andra stöter på en del motstånd - hos mig själv. Som det här med plast. Alltså, plast är ju inte det mest miljö- och människovänliga materialet och jag vet att jag borde plastbanta som så många andra, men grejen är ju att jag älskar plast! Jag gillar prylar av plast för att jag tycker att plastigheten i sig är så snygg och jag gillar hur hårdplast känns, det är liksom inte mjukt och formbart, men inte heller stenhårt. Ja, ni hör ju. Jag är en plastälskare.

 

Men så tänkte jag att det är bättre att göra lite än att göra ingenting alls och att jag inte behöver bannlysa plast från hemmet helt och hållet, utan att jag kan börja med att byta ut några saker. Så jag beställde varsin vattenflaska i rostfritt stål till Niklas, Elly och mig själv. Vi har i stort sett alltid med oss vatten ut, och även om vi inte köper vatten så ofta, har vi med oss kranvatten i PET-flaskor. Elly fick välja sin flaska själv eftersom hon ändå var med när jag gjorde beställningen från Ekokul och hon valde en med robotar. Hon fick även välja en matlåda i rostfritt stål, eftersom hon har med sig matsäck till förskolan varje måndag. Jag köpte också en matlåda. Nu kommer jag ju att fortsätta att använda plastlådor också, eftersom jag ofta fryser in mat för att senare kunna ta med till jobbet, men plåtlådan blir perfekt när jag tar med mig rester till jobbet dagen efter. Bättre plåt ibland än bara plast, tänker jag. Och våra vattenflaskor visade sig vara bra investeringar. Mina och Ellys har använts flitigt de senaste dagarna och en stor fördel med dem är ju att de håller vattnet kallt. Dessutom är de smidiga att dricka ur för både stora och små och det ska bli skönt att göra mig av med alla de där PET-flaskorna som står och dräller på diskbänken. (Nej, jag är inte sponsrad av ovan nämnda företag om någon undrar)

 

6 kommentarer:

 1. Vilken bra grej! Snygga också.

  SvaraRadera
 2. Tummen upp! När jag packade så gjorde jag mig av med stort sett alla köksgrejer i plast. Gav bort eller kastade. Söt matlåda :)

  SvaraRadera
 3. Åh... jag borde också... Men jag vill inte *knyter handen i fickan*

  SvaraRadera
 4. Dessutom slipper man den där otäcka bismaken av plast! Borde också skaffa en sån där. Ang matlådorna så har jag hört att det är när man mikrar maten i dem som plasterna frigörs, sen dess lägger jag alltid över maten på tallrik först.

  SvaraRadera
 5. Åh, såna flaskor har vi med, fast inte med så flashiga mönster. De är ju skitbra på att hålla kylan i kallt vatten också.

  SvaraRadera