torsdag 1 maj 2014

1 maj

I år gick jag för första gången med F! på första maj. Sedan i höstas är jag medlem i partiet, så det kändes som ett självklart val. Och vilket förstamajtåg det blev! Så himla mycket folk, 3600 enligt GP, och några hundra därtill som slöt upp och lyssnade på Gudrun Schyman efter själva tåget. Det är nu det händer!
 
Elly tyckte det var kul, precis som förra året och hon blev så glad när jag sa att vi kan gå nästa år igen. Jag vill verkligen att det här ska bli en tradition för henne, att 1 maj blir en stor dag, en dag att se fram emot varje år. Och att hon lär sig att orättvisor är någonting vi måste protestera mot. Idag sa jag att vi går i förstamajtåg för att visa att alla människor är bra och att vi vill att alla ska vara snälla mot varandra. Någon mer förklaring behövs inte just nu och Elly nickade bara glatt och instämmande.
 

 

7 kommentarer:

 1. Ja vilken fin dag det var! Läste just att det var 4000 pers tåget! Är glad att jag tog med Ines, precis som du skriver vill jag att det ska vara en viktig dag för henne också. Idag var hon ju måttligt road, men det kommer nog...
  /Petra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi var typ dubbelt så många som sossarna, helt grymt!
   Det känns ändå fint att ge dem den här traditionen, även om de inte förstår helt vad det handlar om.

   Radera

 2. "F!s politik handlar om att sätta mänskliga rättigheter, jämställdhet, ekologisk och social hållbarhet först – inte vinstintresse."

  Varför har F! då en styrelse med 15 kvinnor och 1 man?

  Varför är det inte intressant med jämställdhet när kvinnor är i majoritet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Män är ju överrepresenterade i bolagsstyrelser, bland chefer, i politiken etc, så varför skulle inte kvinnor vara överrepresenterade i ett parti som har jämställdhet som främsta fråga? Att fördelningen är 15 kvinnor och 1 man gör inte att mannen per automatik är förtryckt, utan förtryck handlar om strukturer. Strukturer där män släpps fram och får de höga posterna, de höga lönerna i makten. Och det är dessa strukturer F! vill ändra.

   Radera
 3. Önskar att jag kunde gå på första maj-tåg med Gael, men här är det så mycket bråk och tårgas och sånt så jag vågar inte riktigt. Men han får nog hänga med i Pride-tåget!

  SvaraRadera