fredag 13 juni 2014

#Femfoto14 - 13. Nutid

Mina feministiska åsikter fick ett uppsving och intensifierades när jag fick barn. Det var inte ett val jag gjorde, utan jag var helt enkelt tvungen, för Ellys skull. Jag måste slåss för hennes skull, för att jag bara inte kan acceptera att hon växer upp i ett samhälle där orättvisorna mellan könen fortfarande är så stora. Inte minst kan jag inte bara stå bredvid och se på när högerkrafterna drar fram och med alla medel försöker att inskränka på kvinnors rättigheter. Ni vet, de där som vill tillbaka till 50-talet. Och jag vill inte att mitt barn ska växa upp på 50-talet, utan i framtiden, så feminismen är mer självklar än någonsin för mig.

 

8 kommentarer:

 1. Jag har inte barn själv men jag tänker ofta på dem jag hoppas få och känner precis som du skriver. Jag vill att minna döttrar ska bli behandlade som människor och inte som kropp, och jag vill att mina söner våga stå emot mansrollen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen! Det är så viktigt vilka värderingar en för vidare, och att samhället inte motverkar dessa värderingar...

   Radera
 2. Den inställning många har till feminism skrämmer mig. Jag förstår inte hur man inte kan vara för jämställdhet mellan könen. Och vårt samhälle är allt annat än jämställt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jämställdhet och feminism är två skilda saker.
   Det är som med politik. Politik och tex kommunism
   är inte samma sak. Feminism är EN tolkning av hur
   jämställdhet KAN se ut. Men det finns andra sätt
   att se det också.

   Jämställdhet är MÅLET.
   Feminism är ETT alternativ att nå dit.

   Radera
  2. Om en nu är för jämställdhet förstår jag inte varför det skulle vara så farligt att kalla sig för feminist?

   Radera
  3. Exakt. Det cirkulerar massa missuppfattningar om vad feminism är och inte är. Feminism handlar om att vårt samhälle inte är jämställt och hur vi ska uppnå ett jämställt samhälle. Svårare än så är det inte.

   Radera
 3. Så är det ju verkligen. att få barn ställer allt på sin speets. Särskilt nu när Henry har blivit större och snappar upp ALLT i sin omgivning känns det viktigt att själv vara tydlig med vad jag tycker, tänker och tror på så att jag kan förmedla det till honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det blir så tydligt nu hur viktigt det är med vad vi säger och hur vi agerar.

   Radera