söndag 20 juli 2014

Clownen

Sedan i december förra året har jag yogat hemma i perioder. Det har inte varit några mastodontpass, utan oftast 5 eller 10 minuters yoga efter min vanliga pilates. När jag nyss hade börjat med yogan satte jag upp som mål att kunna stå på huvudet innan 2014 var slut. Jag började öva lite i januari, men tyckte att det var skitläskigt och dessutom så gjorde det ont i huvudet, så jag la huvudstående på is. Nu är jag ganska glad att jag gjorde det, för nu känner jag att jag inte vill ha några prestationsmål med yogan, utan att jag vill istället att målet ska vara att känna fysiskt och psykiskt välbefinnande under varje yogapass jag kör (hippiepoäng!).

 

Hur som helst. Innan vi åkte ut till skärgården i fredags bestämde jag mig för att träna lite yoga i svärmors trädgård på kvällarna, och jag tänkte att jag kunde ge huvudståendet en ny chans nu när jag skulle ha lite space att röra mig på. Det blev en hel del yoga de där två kvällarna, för att yoga en varm sommarkväll medan solen skiner in genom syrenhäcken, det visade sig vara pretty amazing. Jag försökte mig även på en del huvudstående, men så fort mitt huvud är upp och ner tappar jag tydligen kontrollen över kroppen och har svårt att känna efter om jag är rak eller sned och hur allting hänger ihop. Men jag har i alla fall haft huvudet i marken en hel del och tränat på att låta tårna vandra närmare och närmare resten av kroppen för att höfterna ska hamna ovanför kroppen, och jag tänker fortsätta så, för att stärka muskulaturen som håller en uppe vid huvudstående. Och tids nog ska jag nog klara't!

 

Idag hände dock en annan rolig grej på yogafronten. Niklas, som har hemmayogat längre än jag, tipsade mig om clownen för att jag skulle vänja mig vid att vara upp och ner. Jag har testat clownen en gång tidigare, men tyckte att den verkade så läskig att jag inte vågade försöka ordentligt. Men idag började jag lite trevande. Satte upp vänsterknät på armen. Fick upp högerknät i en halv sekund och blev jätteglad. Fick sedan upp båda knäna i ett par sekunder och sedan var balansen bara där och jag kunde stå riktigt länge. Jag bad Niklas ta kort på mig och upptäckte till mitt förtret att ryggen är alldeles för böjd, men det ska jag nog kunna rätta till. Om ett par dagar eller så, för jag försökte få upp rumpan mer, vilket resulterade i att jag föll över helt snett och fick ont i nacken. Så jag ska nog bli bra i nacken först. Tyvärr, för helst av allt skulle jag vilja stå i clownen hela dagarna nu när jag har lärt mig den. Det kanske inte verkar så märkvärdigt, men för mig är det här stort. Jag har aldrig kunnat hjula, göra bakåtkullerbytta eller liknande och har alltid varit både feg och osmidig, så jag hade faktiskt aldrig trott att jag skulle kunna göra något sådant med min kropp. Därför betyder det så mycket för mig att jag över huvud taget vågar mig på sådana här poser!

Det var fler som blev yogasugna när jag övade.

 

2 kommentarer:

  1. heja dig med yogan! och vad skönt att göra yoga ute :)

    SvaraRadera
  2. Så himla härligt det ser ut!

    SvaraRadera