onsdag 16 juli 2014

Nattningarna

Ända sedan Elly slutade sova på dagarna har hon oftast somnat både tidigt och smidigt på kvällarna, vilket har lett till att Niklas och jag är rätt bortskämda med att ha en del tid för oss själva på kvällarna. Men på sistone har Elly haft svårt att komma till ro på kvällarna. Det började samma dag som hon och Niklas kom hem efter att ha varit borta i tre dygn. Den kvällen var Elly helt uppe i varv och ruskigt glad och sprallig. Några dagar senare slutade hon med napp, varpå några sena kvällar följde och nu ser kvällarna nästan alltid ut så här: Elly är jättetrött tidigt på kvällen och vill gå och lägga sig, men så fort hon lägger sig blir hon alldeles energisk och börjar prata oavbrutet, hoppa i sängen eller springa runt. Det funkar liksom inte att läsa saga eller sjunga då, för vi når inte fram riktigt. Inte heller funkar det att gå upp och sätta oss i soffan och titta på TV en stund, för då skuttar hon bara runt. Däremot funkar det att lägga Elly i vagnen och gå en promenad. Elly blir överlycklig bara vi nämner vagnsnattning och börjar tjoa om att bli nattad som en liten bäbis. Sen behövs det inte mer än en liten stunds promenerande förrän hon sover. Nackdelen är bara att vi måste bära upp henne till vår lägenhet på andra våningen, och när jag gjorde det i lördags vaknade Elly till och var sedan vaken i två timmar. Ssssssnark. En annan grej jag har testat och som har funkat båda gångerna är att massera Elly till sömns. Det började med att jag bara skulle försöka få henne att varva ner, men efter en stund somnade hon. Gärna för mig, för det är ju ett mysigt sätt att natta på. Men jag hoppas ändå att nattningarna kan bli som vanligt igen.

5 kommentarer:

 1. Men fy vad jobbigt det låter. Både för henne och för er. Är hon övertrött kanske? Det låter lite som det och då förstår jag att massagen fungerar som sömnmedel. Hoppas att det är en sån där period som snart går över.

  SvaraRadera
 2. Själv kör jag på mutor och hot! Jätteharmoniskt. Men om jag lägger K i tid somnar hon snällt själv men när hon blir övertrött blir det bråk och tråk.

  SvaraRadera
 3. Det är jättejobbigt när det blir så. Tror värmen bidrar till de sena kvällarna, Fia har varit helstollig nu när det varit så varmt. Hoppas det blir som vanligt för er snart!

  SvaraRadera
 4. Hoppas det återgår! Victor har slutat sova på dagarna ungefär halva veckorna eller mer, och de nätterna är så himla mycket bättre. Han kan somna redan till 20 och det är fantastiskt! Bara han sover en halvtimme på dagen är han uppe till sent. Kan bli till 23. ORKA. Vill inte ens tänka på hur det ska bli när han slutar med napp. Han är helt besatt! Nu är han ju dock inte ens två, så han kanske kan ha dem lite till...

  SvaraRadera
 5. Här hemma har Vide blivit totalt omöjlig sen vi slutade med napp tyvärr. från att ha somnat som ett ljus vid åtta så har han nu tusen grejer för sig innan han somnar och en kväll somnade han nog inte förren typ tolv(!!!) Hoppas att det bättrar sig till förskolestarten åtminstone.

  SvaraRadera