tisdag 26 augusti 2014

Dansdräkten

När Elly och jag var på stan i lördags tittade hon längtansfullt på dansdräkter och tyllkjolar, sa aaahhhh och ååååhhhh och kände på tyllen. Och jag lät Elly välja ut ett plagg, en turkos dansdräkt med glitter i tyllen och hon älskar den. Jag älskar den också. Jag hade trott att jag inte skulle vilja köpa plagg av den här typen till Elly eftersom jag dels inte vill att Elly hela tiden ska bli bemött med ååååhhhh, vad du är söt! av främmande människor och dels för att jag på något sätt har internaliserat tankar och åsikter om att i stort sätt alla plagg som oftast bärs av tjejer är dåliga, opraktiska och obekväma för barnet. Visst, det finns klänningar som inte är det minsta lekvänliga och supertajta jeans hade jag inte velat klä mitt barn i, men jag blir dödstrött när kjolar, hårspännen och rosa tröjor slentrianmässigt avfärdas som dåliga och när idealet blir unisexkläder, som i min värld är detsamma som de kläder som finns på pojkavdelningarna. Budskapet blir att flickigt är dåligt, pojkigt är bra.
 
Kläder ska inte begränsa barn, det tycker jag är det viktigaste. Och jag som förälder vill inte begränsa mitt barn genom att bara klä henne i en viss sorts kläder. Så jag kommer att fortsätta att köpa blå gummistövlar med bilar på, tröjor med dödskallar, mössor med Super Mario och blå jackor. Men Elly kommer också att få rosa kjolar, tröjor med Hello Kitty (för hon gillar katter väldigt mycket) och hårband. Huvudsaken är att plaggen är funktionsdugliga och lekvänliga. Som dräkten ovan. Den skyddar förstås inte mot regn och vind, men det är ju heller inte syftet med den. Däremot är den fantastisk att dansa i, och att dansa är ju underbart kul. Och det är väl det jag får säga när folk börjar berömma Ellys utseende pga hennes kläder; att plaggen är roliga, sköna, dansvänliga och springvänliga. Jag vill inte bidra till att reducera plagg och skor till någonting som bara är fint eller sött.

9 kommentarer:

 1. Åh du har verkligen satt spiken på huvudet här. Jag instämmer helt och fullt! Klart att barnet ska få ha rosakläder och kjolar och katter så länge det är bekvämt, praktiskt och barnet själv vill det. Heja dig. Väldigt skönt att fler föräldrar tänker lika!

  SvaraRadera
  Svar
  1. heller huvudet på spiken heter det ju! haha! :)

   Radera
 2. Ja, vi gör likadant. Tintin har en chockrosa dansdräkt som hon älskar att dansa i för att den "svänger bra". Men hon har alla färger och typer av kläder. Vi köper sånt vi gillar och tycker verkar bra och snyggt helt enkelt. Får vi en son gör vi på samma sätt. Men då lär det väl bli mer diskussioner kan jag tänka :(

  SvaraRadera
 3. Tack hörrni!
  När jag hade skrivit inlägget var jag lite rädd för att framstå som "nu har feminismen gått för långt", vilket inte alls var min mening. Tröttnar bara på att allt som är klassiskt "tjejigt" ses som dåligt.

  SvaraRadera
 4. Kloka ord från en klok kvinna!

  SvaraRadera