tisdag 12 augusti 2014

Veganmat i Berlin

Jag kan varken påstå att jag och min fellow vegansyster Lolo gjorde någon grundlig och metodisk undersökning och utvärdering av Berlins veganutbud, eller att vi testade alla bra tips vi hade fått, men åt, det gjorde vi ju varje dag. Och även om det ofta fick bli på nåt ställe som råkade ligga i närheten av där vi för tillfället befann oss och som hade veganmat, så tycker jag att vi oftast åt väldigt god mat. Och oftast var det lättare att hitta veganmat än vad det är här hemma, det var fler ställen där som skyltade med veganska alternativ.

Första kvällen åt vi på en indisk restaurang i närheten av vårt hotell (som låg i Mitte/Kreuzberg). De hade en vegansk rätt på menyn och den var verkligen jättegod! Jag minns inte exakt var det var, men det var väl ungefär stekta grönsaker i en halvstark sås. Ett plus för den supergoda soppan som ingick som förrätt.
Det bästa på frukostbuffén på hotellet var den färska frukten; apelsin, äpple,päron, melon i olika former, ananas mm. Jag tog en stor skål varje morgon, toppade med lite torkad frukt och hällde på sojamjölk. Jag pt även mackor med Nutella, ända tills Lolo frågade om jag visste att Nutella innehåller mjölk. Det visste jag ku inte...
Andra kvällen åt Lolo och jag på ett ställe på Kastanienalle i Prenzlauer Berg, som hade flera olika vegburgare på menyn. Jag tog en tofuburgare, som råkade vara ett par skivor stekt tofu, men det var faktiskt väldigt gott tack vare god marinering.
Dagen efter bar det av till mataffären Veganz i Prenzlauer Berg, tjohoo!
Lolo, som bor i Falun och inte är så bortskämd med veganska produkter, var så här glad. Det fanns verkligen hur mycket spännande som helst i affären och det var en bra spridning. Det fanns korv, kebab och andra köttsubstitut, grönsaker, bars, raw foodprodukter, godis, chips, teer, hud- och hårprodukter, såser, superfood etc
Jag köpte en snygg kasse som jag fyllde med rödbetspulver att ha i smoothies, ljuschoklad gjord på rismjölk, ett par körvar och flera bars.
Och ett 3-pack av den gudomligt goda drycken som syns på bilden. Herrejävlar, så god att jag vill lipa lite när jag tänker på att det vara finns en kvar.
På Veganz gick det även att köpa bröd, smoothies, wraps, bakverk mm
Jag köpte en supergod baba ganouchwrap med quinoa och en krispig spenatstick.
Lolo köpte en smoothie och en raw blåbärscheesecake.
Bredvid Veganz låg det även en klädaffär med djurvänliga kläder!
Sedan gick vi till en biergarten och drack varsin öl och Niklas och jag delade på en portion surkål. Såååå gott! Elly fick en pretzel.
På kvällen åt Niklas och jag på ett ställe på Oranienstrasse i Kreuzberg. Det fanns flera veganska rätter på menyn och jag valde en burrito.
Dagen innan vi åkte hem åt vi på ett ställe nära Alexanderplatz. De hade en massa veganska rätter, varav många innehöll låtsasanka eller låtsaskyckling.
Jag var dock inte så sugen på nåt fågelsubstitut, utan tog wokade grönsaker i jordnötssås.
Också åt vi gelato samma dag! Alla fruktsmaker var veganska!

 

 

 

 

 

 

 

 

6 kommentarer:

 1. Åh vad avundsjuk jag blir! Är inte ens helvegan men gift med en och älskar berlin på grund av maten och att det är så enkelt! Älskar att helt vanliga ställen har veganrätter och att det är billigt och gott. Och veganz! Vi bodde nära där förra sommaren och jag brukade (ok hände kanske två ggr hehe) ta sigge i selen och gå dit och köpa frukost. Alltså till och med sömnbrist är uthärdligt i berlin! Roligt att ni hade en så bra resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tänk att bo vid ett sånt ställe, jag skulle bli pank!

   Radera
 2. Å vad mycket gott! Blir verkligen sugen på att åka till Berlin, det verkar så mysigt. Karin var ju också där precis och era reseskildringar ser så fina ut :)

  SvaraRadera
 3. Vad kul att ni hittade så mycket veganmat! Vet du ngt bra ställe i Malmö?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag har tyvärr ingen koll på Malmö eftersom jag inte har varit där sedan jag blev vegan. Men på den här sidan finns lite tips: http://veganistan.se/malmo

   Radera