tisdag 6 januari 2015

Jullov

Det här med att jag tog ledigt alla klämdagar runt julhelgerna var nog ett av mina bästa beslut förra året. Nu fick ju både Elly och jag ett ordentligt jullov, och Niklas också förresten, för han slöt upp efter några dagar. Nu tänkte jag ta igen lite uteblivet bloggande med ett jätteinlägg om jullovet. De flesta bilderna har säkert flera av er sett på instagram, men men.
Vår första lediga dag tog Elly och jag tåget till mina föräldrar i Småland. Elly var överlycklig över att det fanns snöhögar kvar lite här och var och hon samlade snö i dockvagnen, som hon sedan spred ut i sin mormor och morfars trädgård.
Hon blev även väldigt förtjust i den hundra år gamla docksängen. Så förtjust att hon krävde att den skulle stå i vårt sovrum och att hon skulle sova i den.
Dagen innan julafton gjorde vi veganskt julgodis, bl a lyckades jag med knäcken. Det är inte varje år det händer ska ni veta.
På julafton var vi så här tjusiga. Jag hade varit sjukt pepp på att få använda de där tröjorna.
Så pepp att jag måste visa en bild till på dem. Alltså, blandningen av tacky och cheesy, den är underbar.
Till julmat åt jag och min vegansyster grönkålssallad, saffransbollar, fyllda ugnsbakade champinjoner, ugnsrostad sötpotatis mm.
De andra hade slutat med julmat och åt kalkon i stället. Det gillade Elly.
På självaste julafton inträffade det otroliga: det började snöa precis innan Kalle Anka! Eftersom det var flera minusgrader låg snön kvar, så på juldagen var vi ute och åkte pulka.
Det var ca -15 grader, soligt och såååå vackert!
I julklapp fick jag bl a dessa böcker.
Men den present jag blev allra gladast för var det här hjärtat, som Elly pysslade ihop med hjälp av sin mormor.
Elly passade även på att ta ett ordentligt juldopp i Småland och nör vi hade varit där i en vecka åkte vi hem.
Dagen efter att vi kom hem började det snöa här också, så det var ju bara att ta på sig det varmaste vi hade, leta fram pulkan och ge oss ut.
På nyårsafton tog vi båten till svärmor på öa.
Vi fixade en vegansk buffé som bl a bestod av grönkålspaj, filodegsknyten, filodegsinbakad körv och brysselkål. Lite väl mycket deg var det nog för mig, för jag blev så mätt att jag var tvungen att ligga och vila efter maten.
När jag hade kvicknat till efter maten tände vi en massa tomtebloss. Det var väl det som var mest party denna nyårsafton, för bubblet glömde vi i stan och en kvart innan tolvslaget gav jag upp och gick och la mig, så det blev inte ens att vi skålade i Champisen, som vi hade köpt i tre små flaskor.
Vi stannade kvar några dagar på öa, Elly lekte med katterna och sin farmor, Niklas och jag slappade och yogade och vi hade det allmänt gött.
Också tog Niklas och jag en avstickare till stan helt själva i fredags. Vi gick ut med några gamla kompisar och jag fick användning för både paljettoppen och guldögonskuggan jag fick i julklapp. Men inte blev jag särskilt party av det, för vid 23-snåret satt jag bara och gäspade och gäspade, så efter en stund gick jag hem och Niklas följde med. Pensiovarning. Vi hade visserligen börjat redan vid 18. Pensiovarning igen.
I söndags kom vi hem och igår städade vi undan julen och städade bort det värsta här hemma.
Och jag köpte tulpaner dels som belöning för att jag hade dammsugit, dels för att jag längtar så mycket till våren.
 
I dag åkte Niklas till Norge och i morgon börjar jag jobba igen, vilket känns helt konstigt eftersom jag har kommit in i nån slags känsla av att vi alltid kommer att ha jullov.
 

 

2 kommentarer: