tisdag 24 februari 2015

Barndans - the experience

Elly har börjat på dans den här terminen och idag var jag med för första gången. Och det var lite av en upplevelse. Först berättade den ena ledaren att veckans tema är rock n roll ("vad är rockänråll mamma?" "Det är lite som gubbrock, men inte lika bra") och att det bland annat ska twistas. Sen tillägger hen att föräldrarna kanske har twistat en gång i tiden. Ursäkta? Hur gamla tror hen att vi föräldrar är egentligen? 40-talister? Jag kände mig ungefär som en buggande Kikki Danielsson.

 

När det är dags för twist paras barnen ihop två och två, som de står i ringen. Elly paras ihop med en pojke, men ledaren ångrar sig snabbt och säger till pojken "nej, förresten du får vara med X (den andra pojken), så slipper ni tjejer. Tjejer är så jobbiga". Sen vänder hen sig till Elly och viskar icke diskret "fast egentligen är det killar som är jobbiga". Och jag fattar ingenting. Varför ska 3-5-åringar delas upp efter kön? Varför ska de lära sig att barn av det motsatta könet är jobbiga? Jag funderar på att säga något till ledaren efter passet, men vet inte ens var jag ska börja, så jag säger ingenting, men bestämmer mig för att säga till om det händer igen.

 

 

17 kommentarer:

 1. Det där hade gjort mig helt galen. Könsgrejen alltså. Vet inte m jag hade klarat av att hålla tyst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visst liksom inte hur jag skulle säga det. Jag satt på en bänk vid väggen och ville inte störta fram och säga nåt inför alla, eftersom det skulle bli väldigt pinsamt för ledaren och därmed skulle hen antagligen bli avigt inställd till det jag hade att säga. Nä, om jag ska säga nåt vill jag göra det i lugn och ro, efteråt.

   Radera
 2. Gah! Var inte färdigskriven men min telefon bråkar med mig.

  SvaraRadera
 3. Först: Hahaha på twistgrejen. Det är liksom knappt så att MINA föräldrar har twistat :-)

  Sen: Fy vilken kommentar! Det all säkerhet inte illa menat och sagt av en person som bara vill väl men det blir så fel. Förstår att du inte visste vad du skulle säja så där på en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men precis, våra mor- och farföräldrar twistade kanske?

   Nä, hur säger en nåt sånt i ett par meningar liksom?

   Radera
 4. Usch på det! Hoppas du får bättre läge att säga till en annan gång. I övrigt : är barndans något du rekommenderar? Funderar på om det är något för mitt barn, men har lite svårt att förklara för honom vad det innebär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltså, jag tror att dans är väldigt bra för barn, det är ju ett ganska lekfullt sätt att röra sig på och jag tror det är bra för utvecklingen av kroppskännedom och så. Sen vet jag inte om just den här dansen är nån höjdare, vi får väl se. M;en Elly tycker det är kul i alla fall!

   Radera
 5. Men fy en sån mossig dansledare twist och taskiga könsroller. Say what?? Hur gammal var hen om en får lov å fråga.

  Mvh 35-årig morsa som gick på rejv & disco i sin ungdom å då dansa vi minsan alla i stor ring tjejer å killar hullerombuller...

  SvaraRadera
 6. Jag tänker att en kanske kan börja med att berätta att ens barn verkligen gillar klassen och att du är glad för det och sen påpeka att du noterade att hen delade upp barnen efter kön och fällde nån kommentar och fråga hur hen tänker kring det och basera vidare diskussion på lärarens svar. Så känns det nog inte lika mycket som att denne måste försvara sig. Och ja, jag tycker också att det är något en tar upp före eller efter lektionen.

  SvaraRadera
 7. Jag tänker att en kanske kan börja med att berätta att ens barn verkligen gillar klassen och att du är glad för det och sen påpeka att du noterade att hen delade upp barnen efter kön och fällde nån kommentar och fråga hur hen tänker kring det och basera vidare diskussion på lärarens svar. Så känns det nog inte lika mycket som att denne måste försvara sig. Och ja, jag tycker också att det är något en tar upp före eller efter lektionen.

  SvaraRadera
 8. Men vilken konstig kommentar...! Förstår känslan, svårt att veta var man ens ska börja ta upp något sådant.

  SvaraRadera
 9. Men gud så opedagogiskt! Du borde fråga hur hen tänker. Inte ok.

  SvaraRadera
 10. Det är inte helt okej. Eller inte okej någonstans men jag fattar att det är svårt att säga till för ofta när det blir sådana där saker blir jag liksom stående och gapar och undrar var som hände..

  SvaraRadera
 11. Finns det någon mailadress så att du kan ta det den vägen istället för att ta upp det face to face?

  SvaraRadera
 12. Oj, vad jobbigt! Jag är imponerad att du klarade av att vara tyst...

  SvaraRadera