torsdag 26 mars 2015

Om att skylla på offret

Hur glad jag än är över allt stöd jag har fått i samband med de där sms-en, så är det en sak som har stört mig, och det är att några personer har sagt till mig att jag inte skulle ha svarat på hans sms från början. Att mina svar triggade igång honom mer. Och så kan det väl vara, att "fel nummer", "jag vet inte vem du är" och "jag ringer polisen om du skickar fler sms" kan ha triggat honom. Men det spelar ingen roll, för det var aldrig mitt fel att han skickade obehagliga sms till mig. Jag bad aldrig om att han skulle knulla mig och han har gått över en gräns när han skickade sms-en till mig. Han begick en brottslig handling, jag var offret. Jag bär inget ansvar för hans handlingar, lika lite som en person som blir våldtagen bär ansvar för våldtäkten pga klädsel. Har vi inte kommit längre än så här? 

Repetera efter mig nu: DET ÄR ALDRIG OFFRETS FEL!

Dessutom kändes det faktiskt viktigt för mig att sätta gränser, att säga ifrån och inte bara tiga ihjäl honom. Det kändes bra att hota med att gå till polisen för att visa att det han gjorde var fel, även om jag som offer inte ska behöva göra det. Jag har funnit mig i alldeles för mycket i mitt liv och jag har verkligen fått öva på att säga ifrån om både det ena och det andra, och nu när jag börjar bli bra på det tänker jag fan inte sluta.

Förresten så fick jag hem brev från polisen om att förundersökning inte kommer att inledas, då det är uppenbart att det inte går att utreda vem som skickade sms-en. Det var absolut inte oväntat, men det känns för jävla trist att aset bara kan fortsätta sitt liv som vanligt.

6 kommentarer:

 1. WORD!
  Tänker också att det måste kännas skönare att på något sätt ta kontroll över situationen, kolla läget. Det skulle jag också ha gjort. I bästa fall kan en ju få ett: "Men gud förlåt, jag skickade fel" tillbaka och då kan en ju känna sej trygg igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men precis. När jag från början skrev att det var fel nummer hade jag ju inte en tanke på att det skulle bli creepy!

   Radera
 2. Men vad f-n (pardon my french)! Klart det inte är ditt fel, det var det dummaste på länge. Jag tycker du var modig som svarade! Starkt att gå till polisen. För jävligt att det inte ledde till något mer. Hoppas på karma för vad den snubben gjorde är oförlåtligt. Allt gott till dig! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Blev f ö uppringd av polisen idag och fick veta att de ska inleda förundersökning ändå :)

   Radera
 3. Folk är dumma i huvudet ganska ofta, känns det som. Och då tänker jag inte på den där mannen, han är ju så himla mycket mer än dum i huvudet.

  SvaraRadera
 4. Men VAD I HELVETE??? AHHHHH. Herre gud. Det är verkligen sorgligt att aldrig sluta förvånas över folks totala nonchalans och idioti.

  SvaraRadera