måndag 23 mars 2015

Veganska maränger

Efter att kanske hundra människor i olika vegangrupper på FB postat bilder på maränger gjorda på kikärtsspad, var jag bara tvungen att testa själv. Så förra helgen tog Elly och jag fram elvispen och vispade och vispade och vispade och till sist blev det supergoda maränger av perfekt konsistens. Jag tyckte att smeten hade en bismak av kikärtor, men de färdiga marängerna hade helt tappat den smaken. Jag fattar inte hur någon kom på idéen att vispa upp kikärtsspad, men människan som kom på det måste vara ett geni!
Så, hur gör en då?
 
Du behöver:
Spadet från ett paket kikärtor (tetra eller burk)
1,5 dl socker
1/2 tsk pressad citron
En gnutta vaniljpulver
 
Sätt ugnen på 100 grader och lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Vispa kikärtsspadet med en elvisp så att det blir ett ganska kompakt skum. Tillsätt övriga ingredienser och vispa tills bunken går att vända upp och ner utan att smeten rinner ner. (Ja, det tar en bra stund. Men håll ut, de färdiga marängerna är värt allt vispande!) Klicka sedan ut smeten på plåtar och grädda i 90 minuter (jag kör på varmluft och båda plåtarna samtidigt) Därefter stänger du av ugnen och låter plåtarna stå kvar tills både ugnen och plåtarna har svalnat, gärna ännu längre. Och sedan är det bara att njuta av krispigt goda maränger! Du kan också experimentera med olika smaksättningar; igår delade jag upp smeten i tre bunkar och smaksatte en med blåbärspulver, en med carobpulver och en med lakritspulver. Blåbärsmarängerna fick en fin, lila färg, carobmarängerna smakade kola och lakritsmarängerna blev söta utanpå och salta inuti. Mums!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar