tisdag 16 juni 2015

14. Hälsohets

Jag tycker det är bra att vara mån om sin hälsa. Att bry sig om sitt eget välmående, att äta sånt en mår bra av och röra på sig, det är någonting jag ser som positivt. Sen tycker jag att det är upp till var och en att hitta rätt nivå; en person kanske mår bra av att äta raw food och gå promenader, en annan kanske trivs bra med att träna skithårt på gymmet fem dagar i veckan och äta pasta varje dag och ytterligare en person kanske springer ibland och äter lite vad som helst som den råkar vara sugen på. Allt det där är fine för mig. Men jag tycker att det är lite sorgligt när någon tränar stenhårt typ jämt och är väldigt strikt med maten och känner skuld för ett uteblivet träningspass eller en liten kaka. Men jag vet inte, det är så lätt att döma andra, det kanske finns de som mår bra av att vara otroligt strikta. Det jag tycker är värst är dock när folk ger andra dåligt samvete för att de äter bullar eller pizza och kommer med en massa pekpinnar om att andra är tjocka och borde röra på sig. Att hälsohetsa andra liksom. Eller när någon tar för givet att en person som inte är supersmal är osund och borde gå ner i vikt. Eller utgår ifrån att alla som inte är smala vill gå ner i vikt. Det kan även störa mig när någon tar för givet att en person har ätstörningar och/eller ortorexi för att den föredrar en portion grönkål framför pommes frites. Jag har noterat att vissa raljerar lite på det här sättet och tycker det är kul att framställa andra som idioter eller offer för att de är noga med vad de äter. Trist, tycker jag.

Jag vet nog inte riktigt var gränsen för hälsohets går och självklart finns det väl ingen tydlig gräns heller. Det som du kanske upplever som hälsohets kanske inte är det för mig. När jag tänker efter kanske en del av det jag publicerar här och på instagram kan upplevas som hälsohets? Bara det faktum att jag skriver om träning ibland kanske kan vara triggande för vissa? Eller bilder på gröna smoothies? Det beror som sagt helt och hållet på var ens egen gräns för hälsohets går och kanske hur mottaglig en är för stunden. Jag hoppas i alla fall att jag inte bidrar alltför mycket till någon hälsohets. Jag tycker ju det är kul att skriva om träning och om mat, men jag skulle aldrig skriva om viktminskning, för det är inte där mitt fokus ligger, jag är helt ointresserad av ämnet. För mig ska träning och mat vara kul och gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar